Hlavní obsah

Pokrok v menstruaci: Pratelné vložky i kalhotky! Seznamte se

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Reklama

Zajímáte-li se více o filozofii zero waste neboli o život bez odpadu, pak by vás mohlo inspirovat také naše dnešní téma, tedy jak být co nejšetrnější k životnímu prostředí během menstruace. I jaké jsou toho výhody, či nevýhody.

Článek

O menstruačním kalíšku jste už určitě slyšely. Mezi ženami našel své fanynky, ale i odpůrkyně. Není však jedinou alternativou klasických vložek a tamponů. Stále častěji se totiž setkáváme s názory, že jsou klasické intimní hygienické pomůcky upravovány pomocí chemikálií, a tím pádem nejsou vhodné ani pro naše tělo, ani pro planetu. Stejně jako klasické jednorázové plenky pro miminka jsou i ženské propriety jedním z nejhorších odpadů na Zemi.

Výhody i nevýhody

Pokud tedy patříte k ženám, které hledají vhodnou alternativu šetrnou k přírodě, jsou látkové vložky a pratelné menstruační kalhotky pro vás prima variantou. A to hned z několika důvodů. Kromě ekologického přínosu jsou velmi pohodlné a nevytváří nepříjemný zápach. Na výrobu se používají prodyšné a příjemné měkké materiály, jako jsou bavlna, bambus či froté.

Jejich nevýhodou může být vyšší počáteční investice, neboť jich budete potřebovat určitě více, abyste je mohly měnit tak často jako klasické vložky. Jsou doporučované většinou na slabší až střední menstruaci, takže pokud krvácíte skutečně hodně, nemusí vám látkové vložky stačit. Některé firmy vyrábí i hodně silné, takzvané noční, látkové vložky. To už musíte vyzkoušet samy. Dají se nosit po celou dobu menstruace, některé ženy je kombinují třeba s kalíškem.

„Stejně tak jako jsem používala u svých dětí látkové plenky, tak používám i látkové vložky. Přes patnáct let používám i menstruační kalíšek. Myslím si, že je to skvělá ekologická a také šetrná varianta. Látkové vložky jsem si dokonce i sama některé ušila, není to žádná věda,“ pochvaluje si čtenářka Lucka (39) z Brna.

Jak se o ně starat

Látkové vložky jsou ušité většinou z více vrstev a ty silnější mají ještě nepropustnou, ale prodyšnou vrstvu zvanou PUL (polyester s polyuretanovým zátěrem). U těch slabších se většinou používá jako spodní vodoodpudivá vrstva flís, který je více prodyšný. Vložky se nelepí, na křidélkách mají patentky, takže na vašem spodním prádle nezůstane po odstranění žádná vrstva lepidla, jako se tomu někdy stává u klasických vložek.

Bát se nemusíte ani náročné údržby. Stačí je po použití přeprat v ruce ve studené vodě nebo rovnou hodit do pračky. Případně je nechte vyschnout a hoďte do koše na prádlo či speciálního vaku. Vždy je pak s dalším praním ručníků je pak vyperete na 60 °C. Prát je můžete ve speciální síťce na prádlo, stejně jako podprsenky.

Výrobci také myslí i na výměnu vložek mimo domov na cestách, a proto existují cestovní pytlíky, které jsou vyrobené tak, aby se v nich vložky nezapařovaly. Ne každé ženě je tato představa příjemná, ale výběr tu je.

Foto: Maksym Azovtsev, Shutterstock.com

V pohodlí domova jsou látkové vložky ideálníFoto: Maksym Azovtsev, Shutterstock.com

Menstruační kalhotky

Stejně tak jako látkové vložky existují i speciální kalhotky, které mají mezi nohama zesílenou nepropustnou, ale prodyšnou vrstvu. Výrobci uvádějí, že je můžete na sobě mít 8–12 hodin v závislosti na síle menstruace. Dělají se kalhotky pro slabší menstruaci, ale i pro silnou. Praní probíhá stejně jako u látkových vložek.

„Nosím tyto kalhotky hlavně na cvičení, když mám slabší menstruaci. Klasické vložky mi vždycky vadily a shrnovaly se. Je to rozhodně příjemné řešení,“ říká čtenářka Tereza (42) z Prahy.

Pro koho jsou vhodné?

Látkové vložky i menstruační kalhotky ocení ženy se slabší menstruací, ženy se zavedeným antikoncepčním tělískem, které má většinou za následek velmi slabou menstruaci či jen případné „špinění“, a také ženy, které používají menstruační kalíšek. Určitě jsou však vhodné pro všechny, kdo chtějí udělat něco pro přírodu. Tak co, už jste je vyzkoušely, nebo jim dáte alespoň šanci?

Designové vložky i krajkové kalhotky

Foto: Archiv firem

Zleva: Anavy (prodává Mokoshop), designová látková vložka, 245 Kč. Alucha, látková vložka s vnitřní vrstvou z bio bavlněného beránka, od 170 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Anavy, látková vložky na patentky, 169 Kč. Meracus (prodává Biooo), látková vložka z bavlny a flísu, 155 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lillybe (prodává stejnojmenný e-shop), látková vložka bez křidélek s bambusovou vrstvou, 69 Kč. Breberky (prodává stejnojmenný e-shop), látková vložka z bambusového froté, 164 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: LadyPad (prodává e-shop Econea), samostatná látková vkládací vložka, 99 Kč. LadyPad (prodává e-shop Econea), látková vložka s vkládací vložkou, 349 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Snuggs (prodává e-shop Get Snuggs), menstruační kalhotky s vysokým pasem, 999 Kč. SelenaCare (prodává dm), menstruační kalhotky klasické, 499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Na foto: SaYu (prodává e-shop Alucha), menstruační kalhotky mohou vypadat i stylově, 790 KčFoto: Archiv firmy

Anketa

Používáte, nebo chystáte se používat látkové vložky či kalhotky?
Používám a vyhovuje mi to
13,4 %
Nepoužívám, ale přemýšlím nad tím
17,3 %
Raději zůstanu u klasických hygienických pomůcek
69,3 %
Celkem hlasovalo 3932 čtenářů.

A říká vám něco synchronizovaná menstruace?

Reklama

Načítám