Hlavní obsah

Polohy při spaní: Tyhle škodí kráse i zdraví!

Foto: Thinkstock

Poloha těla ve spánku ovlivňuje velkou měrou pohodu vstáváníFoto: Thinkstock

Reklama

Probouzíte se ráno jako po kocovině, a přitom jste si večer dali jen skleničku červeného? Za problémem zdaleka nemusí být alkohol, ale vaše poloha ve spánku! Některé vám totiž berou zdraví, jiné zase krásu. Víme, které to jsou!

Článek

I když základem dobrého spaní je pochopitelně kvalita vaší matrace, narušit pohodu, ale především ovlivnit zdraví může i skutečnost, jak si vůbec lehnete. „Nejvíc škodlivá je poloha na břiše, která zatěžuje krční páteř,“ tvrdí Věra Špálová z Centra léčby bolestí zad a kloubů Acantha. „Při ní totiž dochází ke stažení šíjového svalstva, trapézů, takže není možná jejich regenerace. Jednostranně se přetěžují a nedostatečně prokrvují,“ vysvětluje fyzioterapeutka a výčet negativ doplňuje ještě o stažení lymfatických uzlin a otoky obličeje. Navíc během spánku na břiše je podle ní také v nevhodném postavení kostrč, a nedochází tak k uvolnění vzpřimovačů páteře.

Instinkt také funguje

Že se vám ale na břiše spí zrovna nejlépe? Dáte potom určitě za pravdu Jindřišce Svěrákové z Ústavu leteckého zdravotnictví: „Jsem zastánce toho, že se nemá nic omezovat. Spánek na břiše bez polštáře nevadí. Stejně se při spánku většinou přetáčíte, a když náhodou tělo pociťuje, že mu něco vadí, tak se tomu brání bolestí. Člověk se pak většinou vzbudí, změní pozici či se přesune jinam,“ odhaluje svůj názor fyzioterapeutka Svěráková.

Tip redakce: Máte-li dlouhodobě potíže s dobrým spaním, hledejte pomoc třeba v článku Čínská medicína: Víme, komu pomůže.

Foto: Thinkstock

Také vám ráno trvá všechno dlouho? Možná je to tím, že špatně spíteFoto: Thinkstock

Kdy se zatěžovat tím, jak spíte?

„To, co je pro jednoho správnou polohou, druhému může způsobit zdravotní potíže. Intuitivní polohu považuji za jedno z řešení,“ doplňuje Věra Špálová. Polohu při spánku proto radí řešit v případě jakýchkoli bolestí zad a kloubů. „Tam po kineziologickém rozboru může terapeut poradit. Například podkládáním břicha v poloze na břiše, podkládáním kolen v poloze na boku i na zádech,“ doplňuje odbornice. A co považuje za optimální řešení pro všechny? „Jednoznačně ležet na pravém boku, kdy je volné srdce, páteř při správném polštáři a matraci v rovině, díky čemuž klouby a vnitřní orgány i páteř během noci optimálně regenerují.“

Abyste v tom měli jasno, máme pro vás přehled, co vám může pomoci, a co naopak. Co rozhodně spaní neprospívá, je Noční bdění a televize, riskujete jimi rakovinu. Ale zpět k polohám, vyberte si tu nejlepší!

Spaní na břiše

Zdraví: Je absolutně nevhodné, pokud trpíte bolestí zad a krční páteře. Pokud navíc máte pokrčenou jednu nohu, jde z hlediska zdraví o opravdu nejhorší pozici. Její klad spočívá v tom, že umí zabránit hlasitému chrápání.

Krása: Zvyšuje množství vrásek a bohužel také není příliš vstřícná k pevnosti ženských vnad.

Spaní na zádech

Zdraví: Odborníky preferovaná pozice právě proto, že umí pomoci od bolestí krku a zad. Na druhé straně ale podporuje chrápání.

Krása: Potěší všechny, co počítají své vrásky na obličeji. Pomáhá zabránit jejich tvorbě, protože obličej na ničem neleží, a není tak vystaven tlaku matrace či polštáře.

Spaní na boku

Zdraví: Je prevencí bolestí krční páteře a zad, pomáhá ztlumit chrápání. Leckdy je to jediná možná poloha při spaní v těhotenství. Pro těhotné ženy je dobrý levý bok (dochází k dobrému zásobení plodu), spaní na pravém boku zase patří mezi ideální pozice pro nás ostatní.

Krása: Neprospívá kvalitě vaší pokožky a pevnosti prsou.

Spaní jako miminko

Zdraví: Jestliže vás často bolí klouby, není pro vás ležení ve schoulené poloze embrya nejlepší. Po ránu byste pak mohli mít větší potíže s rozhýbáním kloubů. Jinak je embryonální poloha naprosto úžasná coby prevence proti bolestem zad i krční páteře.

Krá sa:Konečně zajásají i ty, které si chtějí udržet pevná prsa a minimum vrásek.

Podtrženo sečteno: jestli vás trápí bolavá záda nebo jste si vyhodili kyčel, popřípadě koleno, zvažte, jak si správně lehnout. Naučit se spát ve správné pozici chce čas. Pokud ale takové potíže nemáte, k čertu s odborníky. Pořádně se vyspěte, a klidně i na břiše!

Reklama

Načítám