Hlavní obsah
3,2
(64)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pokud bych měla vybrat jen jeden dezert, který se setkává s největším úspěchem, a přitom si na něj troufají i absolutní kuchaři-amatéři, bude to zcela jasně bábovka. I tu ale můžete mít originální – co třeba s rumovými brusinkami, rozmarýnem a pomeranči?

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Bábovka
  • 125 g másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 3 ks vejce
  • 1,5 hrnku podmáslí
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 1 ks pomeranče
  • 2 lžíce rumu
Poleva
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
Článek

Postup

01.

Troubu vyhřejte na 180 °C. Brusinky (nebo rozinky) dejte nasáknout do trochy rumu nebo jiného alkoholu. Rychleji to půjde, když vše dohromady krátce na plotně nebo v mikrovlnce zahřejete.

02.

Změklé máslo utřete s cukrem, solí, najemno nasekaným čerstvým rozmarýnem a nastrouhanou kůrou z dobře odrhnutého pomeranče. Z kůry strouhejte jen její oranžovou část, bílá je hořká.

03.

Postupně zapracujte vejce, podmáslí, mouku se sodou, šťávu z poloviny pomeranče (druhou půlku si schovejte na polevu) a nakonec i brusinky.

04.

Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 50 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta suchá. Nechte 15 vychladnout ve formě, a poté vyklopte.

05.

Bábovku můžete polít polevou z moučkového cukru a asi 3 lžic šťávy ze zbylé poloviny pomeranče.

Nebojte se kombinace sladkého a rozmarýnu! Báječný je i v tomto citronovém dortu nebo drobenkovém meruňkovém koláči!

Reklama

Načítám