Hlavní obsah
3,0
(514)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Čokoláda & pomeranče jsou kombinace, kterou prostě musíte vyzkoušet! Nádherně se totiž doplňují, a když připočtete extra vláčné jogurtové těsto, téhle mramorové bábovce jen tak nikdo neodolá. A navíc je bez vážení!

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Těsto
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 2 ks pomeranče
  • 1,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce kakaa
Poleva
  • 1 tabulka čokolády na vaření
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Změklé máslo (125 g) prošlehejte s cukrem a solí, přidejte vajíčka a zapracujte jogurt (150 až 200 g). Hrníček jsem používala klasický o obsahu 250 ml.

02.

Z pomerančů ostrouhejte oranžovou část kůry (bílá je hořká), vymačkejte šťávu a obojí vmíchejte k vaječné směsi. Nakonec přidejte mouku se sodou a asi třetinu těsta obarvěte kakaem.

03.

Lžící nepravidelně vrstvěte obě těsta do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C asi 45 minut, nebo dokud není jehla zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

04.

Upečenou bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě a poté ji vyklopte.

05.

Čokoládu se smetanou rozpusťte a nechte opět téměř zatuhnout do konzistence, kdy bude poleva jen pomalu stékat. Vychladlou bábovku jí přelijte. Pokud chcete mít bábovku politou celou, na zatuhnutí čekat nemusíte a korpus polévejte dřív.

Tip: Ušetřete si práci s polevou a čokoládu nasekejte a vmíchejte přímo do těsta.

Jaký je váš nejoblíbenější recept na bábovku? Vynikající je žitná perníková bábovka s ořechy a jablky, špaldová bábovka z bílků nebo citronová bábovka s mákem

Reklama

Načítám