Článek
Postup
01.
Z pomerančů (v tomhle případě opravdu sáhněte po bio kvalitě, a i tak je pořádně omyjte pod horkou vodou) oloupejte škrabkou oranžovou část kůry. V malém rendlíku přiveďte k varu vodu s cukrem. Když se cukr rozpustí, zmírněte plamen a přidejte pomerančovou kůru.
02.
Pomalu vařte, hlídejte a zlehka míchejte – voda se za chvíli vyvaří, bude vznikat hustý sirup, který ulpí na kůře a postupně začne mírně karamelizovat. Odstavte a pomerančovou kůru přemístěte na kousek papíru na pečení. Kůru hned rozdělte na menší části a nechte proschnout do dalšího dne.
03.
Vymažte pekáč máslem a vysypte ho hrubou moukou. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
04.
V míse metličkou prošlehejte vejce, přidejte cukr, pomerančovou marmeládu (budou to tři čtyři lžíce), mléko a olej a míchejte, až se cukr rozpustí a ve směsi nezůstanou žádné větší kousky marmelády.
05.
Do druhé mísy prosejte oba druhy mouky a kakao, přidejte škrob, koření, prášek do pečiva a sodu a pořádně promíchejte.
06.
Do mísy s moučnou směsí vlijte tekutou a vařečkou řádně promíchejte. Hotové těsto nalijte na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě asi 35 minut, až na špejli vpíchnuté dovnitř ulpí jenom malé vlhké drobečky. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.
07.
Na polevu dejte do misky nad vodní lázeň nalámanou čokoládu se smetanou a míchejte, až se všechna čokoláda rozpustí. Perník jí ihned potřete a ozdobte připravenou pomerančovou kůrou.
Recepty bez vážení miluje každý. Zkuste hrníčkový perník s hruškami a marmeládou, hrníčkový mazanec, hrníčkové koblihy, hrníčkový chléb bez hnětení nebo bílkovou bábovku bez vážení.