Hlavní obsah
3,2
(225)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

 Tenhle litý perník na plech je heboučký jako mech. Hořkosladký pomeranč a čokoláda je navíc opravdu báječná kombinace.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Karamelizovaná pomerančová kůra
  • 2 ks pomeranče
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce cukru krupice
Těsto
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 80 g pomerančové marmelády
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 10 g másla
  • 40 g hrubé mouky
Čokoládová poleva
  • 200 g čokolády na vaření
  • 6 lžic smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Z pomerančů (v tomhle případě opravdu sáhněte po bio kvalitě, a i tak je pořádně omyjte pod horkou vodou) oloupejte škrabkou oranžovou část kůry. V malém rendlíku přiveďte k varu vodu s cukrem. Když se cukr rozpustí, zmírněte plamen a přidejte pomerančovou kůru.

02.

Pomalu vařte, hlídejte a zlehka míchejte – voda se za chvíli vyvaří, bude vznikat hustý sirup, který ulpí na kůře a postupně začne mírně karamelizovat. Odstavte a pomerančovou kůru přemístěte na kousek papíru na pečení. Kůru hned rozdělte na menší části a nechte proschnout do dalšího dne.

03.

Vymažte pekáč máslem a vysypte ho hrubou moukou. Předehřejte troubu na 180 stupňů.

04.

V míse metličkou prošlehejte vejce, přidejte cukr, pomerančovou marmeládu (budou to tři čtyři lžíce), mléko a olej a míchejte, až se cukr rozpustí a ve směsi nezůstanou žádné větší kousky marmelády.

05.

Do druhé mísy prosejte oba druhy mouky a kakao, přidejte škrob, koření, prášek do pečiva a sodu a pořádně promíchejte.

06.

Do mísy s moučnou směsí vlijte tekutou a vařečkou řádně promíchejte. Hotové těsto nalijte na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě asi 35 minut, až na špejli vpíchnuté dovnitř ulpí jenom malé vlhké drobečky. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.

07.

Na polevu dejte do misky nad vodní lázeň nalámanou čokoládu se smetanou a míchejte, až se všechna čokoláda rozpustí. Perník jí ihned potřete a ozdobte připravenou pomerančovou kůrou.

Reklama

Načítám