Hlavní obsah

Pomůže vám sex v boji proti infekci?

Foto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Foto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Reklama

Během období nachlazení a chřipek kdekdo hledá silný lék na obranyschopnost organismu. Kam byste si pro něj měli zajít? Lékárnu z toho vynechte, přitulte se k partnerovi a užijte si pár vášnivých chvilek. Proč zrovna sex působí proti infekcím?

Článek

V poslední době nejste nějak ve formě? A kdy jste měli naposledy sex? Máte-li dojem, že to spolu nesouvisí, mýlíte se. Sexuální aktivita člověka je úzce spjata se zbytkem fungování těla. To znamená, že sex, a všechny možné aktivity kolem něj včetně mazlení, má vliv na všechny ostatní systémy organismu. Ostatně vědci našli hned několik oblastí, v kterých přispívá milostné laškování k celkovému zdraví a delšímu životu. Jednou z nich je imunitní systém.

Sex místo očkování

Aby se zabránilo infekci, tělo mobilizuje imunitní systém tak, že se pokouší bránit vstupu virů a bakterií. Používá k tomu aktivní imunitní buňky, přičemž 80 % z nich je ve sliznicích. Tyto imunitní buňky IgA jsou první obrannou linií těla, která zabíjí mikroby.

Vědci z Wilkesovy university v americké Pensylvánii zjistili, že vysokoškoláci, kteří si užívali sex jednou až dvakrát týdně, měli ve svých slinách vyšší hladiny IgA buněk, jež jsou schopné bojovat s cizími bakteriemi, a působit tak proti chřipce a nachlazení.

Snižuje krevní tlak, zvyšuje imunitu

Podle výzkumů sex také snižuje krevní tlak a celkově mírní fyzické projevy stresu, který podle studií prokazatelně oslabuje imunitní systém. Celé to funguje tak, že je-li stres dlouhodobý, tělo ztrácí schopnost se samo dostatečně regenerovat. Organismus je náchylný k nemocem a na sex nemusí být chuť ani energie. Začarovaný kruh. Jak z toho ven? Stačí se párkrát do měsíce pomilovat, nebo se aspoň láskyplně objímat. V podstatě je to ta nejlepší prevence. 

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Nejen sex, ale i pouhé mazlení zlepšuje imunitu a doslova posiluje srdceFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Oxytocin, hormon lásky

Studie zveřejněná v odborném časopise Psychological Science, za kterou stojí vědci z Univerzity Carnegie Mellon v Pittsburghu, také potvrzuje, že fyzický kontakt a objetí, jakožto indikátor sociální podpory, mírní projevy chřipky (jak se pozná chřipka). V momentě, kdy vám někdo poradí, abyste se vypotili na cizím těle, dostáváte vlastně věčnou a dost účinnou radu.

Jiné zdravotní benefity sexu

Navíc to má i další výhody. Udává se, že zvýšená produkce endorfinů při milování dokonce podporuje výkonnost. Dobrý sex je také báječným tréninkem svalů pánevního dna. Pravidelná sexuální aktivita však není prospěšná jen fyzicky, ale i emočně. Je velmi příjemné přitulit se k někomu, komu důvěřujete. Při objetí a dotecích se vytváří hormon oxytocin, který se vylučuje jak během sexu a orgasmu, tak i při kojení. Říká se mu „hormon lásky“, neboť má zásadní význam pro navazování a udržování mezilidských vztahů. Díky němu máte k partnerovi tak nějak blíž. Takže, co uděláte, abyste zabránili dalšímu nachlazení?

Na kvalitu milování má vliv i strava. Co jíst, aby sex stál za to?

Reklama

Načítám