Hlavní obsah

Ponorka v karanténě: Jak se jí vyhnout a neriskovat rozvod?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

O karanténě se říká, že je to podobné jako první společná dovolená. Prověří vztah jako máloco. Ale vy teď nebydlíte v prima hotelu u pláže s programem all inclusive a nestaráte se jen o spálená záda. Jste zavření doma, možná i s dětmi, a trochu si lezete na nervy. Jak se vyvarovat ponorkové nemoci?

Článek

Jste zavření doma, abyste neriskovali nakažení zákeřným virem. Možná pracujete, učíte se s dětmi a je toho na vás hodně. Jste spolu 24 hodin denně a to může být náročné. Dokonce až tak, že v Číně několikatýdenní karanténa rapidně zvýšila míru rozvodovosti  (lidé si víc lezli na nervy, ale také konečně podali žádosti, ke kterým se chystali před koronavirem).

Cítíte se pod tlakem a nemáte kam utéct. Vy nejdete do kina a na víno s kamarádkou, partner na fotbal a pivo se svou bandou. Děti nemůžou energii vybít na sportovních kroužcích a hřišti. Jste stále spolu a je jen na vás, jestli se necháte ponorkovou nemocí nakazit, nebo zkusíte této možnosti spíš využít a vztah posílit.

1. Vytvořte si příjemné prostředí

Byt se stal pro následující dny a týdny vaším hlavním útočištěm a měli byste se zde cítit příjemně. Pobavte se o tom, co udělat, aby se tu dobře pracovalo, odpočívalo a žilo. Umyjte okna, ať sluníčko aspoň vidíte. Ukliďte si pracovní stůl, když u něj prosedíte spoustu hodin. Uspořádejte ledničku, budete teď jíst jen doma a je třeba se v ní vyznat. A tenhle pořádek udržujte průběžně. Lidé, kteří pravidelně pracují z domova, říkají, že uklizený byt je základ. Jak byste se mohli soustředit, když máte výhled na hrnky od snídaně nebo na neustlanou postel?

2. Neignorujte pocity

V podobné situaci asi ještě nikdo z nás nebyl. A každý reaguje jinak. Někdo si naordinoval dobrou náladu a rozhodl se bojovat smíchem. To ale neumějí všichni. Pamatujte, že strach, rozmrzelost nebo i občasná panika jsou normální. Ale! Nepoddávejte se jim, mluvte o tom, ale nesnažte se partnera „nakazit“. Máte pocit, že přicházíte o pocit bezpečí a jistoty, že nic není jako dřív? Pokuste se najít způsob, jak se cítit lépe: určitě pomůže dát dnům pevný řád a mít jasno, co budete kdy dělat.

3. Plánujte (si) program

Lidé, kteří jsou zvyklí pracovat z domova, doporučují mít pevný plán. Teď je to těžší v tom, že je vás doma víc a nemůžete se jít pořádně vyvětrat ven. Ale stanovte si, kdy je čas na práci, na učení, na zábavu a kdy na odpočinek. Napište si jídelníček na týden. Vstávejte v pravidelnou dobu, zdravě se nasnídejte. Obědvejte společně, udělejte si rituál z kávy o třetí a vína o osmé. Možná se to zdá úsměvné, ale snažte se, aby vaše dny doma nebyly naplněné chaosem. Abyste netrávili den v pyžamu.

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Do týdenních plánů zařaďte i zábavu na rozptýlení – třeba domácí diskotéku. Cokoli vás pobaví, je v pořádkuFoto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

4. Zajistěte si klid na práci

Máte pracovní povinnosti? Home office není český výraz pro domácí pohodu, ale domácí kancelář. Ač víte, jaké je zaměstnání vašeho partnera, možná nemáte jasnou představu, co všechno během dne dělá. Rovnou si řekněte, kdy máte videokonference, kdy se potřebujete v klidu soustředit nebo zda pracujete mezi papíry a bloky a mumláte si pro sebe. A rozdělte si byt, ať se nerušíte.

5. Věnujte se jeden druhému 

Kolikrát jste si za poslední měsíce či roky povzdechli, že byste rádi měli víc času na svou drahou polovičku a děti? Nikam nemuset, nespěchat a nehonit se za zážitky? Nalaďte se pozitivně a uvědomte si, že jste tu příležitost právě dostali! U večeře se domluvte na filmu, který si pustíte. Proberte sbírku deskovek a udělejte si herní večer. Vyvolejte fotky z poslední dovolené a společně je založte do alba včetně vtipných popisků. A mimochodem, sex přes den? To se vám už dlouho nepovedlo, hmm? Tedy pokud děti neokupují celý byt...

Foto: ALPA PROD, Shutterstock.com

Ráno nespěcháte do práce a večer za sportem nebo přáteli, tak si tento vzácný čas věnujteFoto: ALPA PROD, Shutterstock.com

6. Vyhraďte si čas jen pro sebe

Že trávíte karanténu společně, neznamená, že spolu musíte být neustále. Naopak! Běžně trávíte čas jak dohromady, tak odděleně. To se pak věnujete sami sobě, svým přátelům apod. Prostoru čistě pro sebe budete mít teď poskrovnu, ale nějak to vymyslete. Zavřete se do vedlejšího pokoje s knížkou, běžte si zaběhat do přírody nebo si zacvičte u videa v ložnici. Psychologové radí využít času doma i pro studium a rozvoj. Najděte si zajímavé on-line kurzy, rozvojové podcasty, proberte knihovnu. Promyslete si, co jste vždy chtěli udělat a nebyl čas. Třeba konečně zdokonalíte tu angličtinu.

7. Nedělejte velké plány

Karanténa nejsou prázdniny a pohoda, je to nouzový a výjimečný stav. Ze všech stran se na vás hrnou informace o vývoji situace. Napadají vás možná otázky: Kdy bude bezpečné navštívit babičku? Kdy s klidem pojedeme zase metrem? A to ani nemluvíme o budoucnosti vzdálenější: Pojedeme v létě na dovolenou? Budu mít po koronaviru ještě práci? Odpovědi nezná v tuto chvíli nikdo. Soustřeďte se na „teď a tady“ a velká životní rozhodnutí, jako je třeba měsíční cestování po USA, koupě nového bytu nebo změna zaměstnání, odložte.

8. Buďte v kontaktu s blízkými

Nezapomínejte na ty, co máte rádi. A to, že se nemůžete vidět naživo, neberte jako překážku. Volejte si s rodiči, nechte děti nahrávat prarodičům nebo kamarádům vtipná videa, posílejte si fotky. Moc často se vám nedaří najít si v diáři volný večer na setkání s kamarády? Tak se potkejte teď. Nikam nesmíte, všichni jste doma a jediné, co vás trochu omezuje, je ta karanténa. Můžete si uvařit stejné jídlo a připít si přes obrazovku počítače.

Co vám pomáhá proti ponorce? A znáte 5 nejčastějších důvodů hádek?

Reklama

Načítám