Hlavní obsah

Porod podle vévodkyně Kate: Zázračná technika a dieta

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Brzký ranní odjezd do nemocnice, pět hodin porodu, žádné tišící léky ani epidurál a miminko s porodní váhou přes 3,8 kilogramů. Pak asi sedm hodin odpočinku a vévodkyně Kate se zjevila před vraty porodnice, jakoby ani nerodila. Jak tohle dělá? Tajemství je prý v porodní technice HypnoBirthing.

Článek

Pro většinu žen je nepředstavitelné (a často fyzicky nemožné), že by se jen pár hodin po porodu vůbec zvedly z postele, natož, aby si nazuly lodičky na podpatku a vydaly se usmívat do fotoaparátů a kamer tisíců novinářů. Vévodkyně Kate to ale zvládá s nebývalou lehkostí, včera takto mávala světu (v náruči jen pár hodin staré miminko) potřetí a opět vypadala naprosto báječně.

Zázračná porodní technika

Samozřejmě nelze popřít jisté zásluhy stylistům a kadeřníkům, kteří se o Kate starají a jistě ji na tuto chvíli pečlivě připravili. Ale přesto, bylo to jen pár hodin, co přivedla na svět téměř čtyřkilové dítě, a nebyla na ní viditelná jediná známka únavy, ani jakákoli fyzická indispozice (bolesti způsobené poporodními zraněními, oteklé nohy či ruce, kruhy pod očima, strhaný výraz…).

Jak je možné, že drobounká a křehká vévodkyně rodí tak snadno (bez tišících léků, bez komplikací, ale přesto poměrně rychle) a rychlost její rekonvalescence se dá přirovnat k zázraku? Podle britského deníku Daily Mail Kate u všech tří porodů vsadila na techniku HypnoBirthing (s pomocí této techniky prý rodila například i Angelina Jolie (42) či modelka Gisele Bündchen, 37), která zahrnuje speciální dýchání a relaxaci při samotném porodu, ale i přípravu na porod jako takový (takzvanou vizualizaci příchodu dítěte).

HypnoBirthing prý připraví nastávající maminky na porod psychicky i fyzicky, zabrání tomu, aby ve chvíli porodu tělo matky vstoupilo do jakéhosi bojového módu, kdy se ze strachu, stresu a bolesti vlastně porodu brání. Tato technika totiž pomáhá uvolňovat hormon oxytocin, který stimuluje dělohu a podporuje kontrakce, a také endorfiny, které tlumí bolest.

Foto: Profimedia.cz

Svět žasl už potřetí. Jen pár hodin po porodu a vévodkyně Kate vypadala, jakoby to miminko bylo spíš půjčenéFoto: Profimedia.cz

Příprava před porodem

Důležitá je ale samozřejmě i fyzická příprava, proto si vévodkyně Kate vždy zhruba měsíc před porodem naordinovala klidový režim. Dala si pauzu od státnických povinností a věnovala se jen sobě. Zhruba od 34. týdne těhotenství pak prý miminko speciálními cviky na velkém míči či židli motivovala k tomu, aby zaujalo správnou porodní polohu hlavičkou dolů.

Vévodkyně také několikrát denně plavala v bazénu v Buckinghamském paláci, čímž posilovala zádové svaly. Před prvním porodem také cvičila speciální těhotenskou jógu, na kterou jí ale tentokrát údajně nezbýval čas.

Přece jen státnické povinnosti v kombinaci s péčí o dvě malé děti (Kate sice chůvy samozřejmě využívá, ale jak jen to jde, stará se o své děti sama) způsobily, že si musela vystačit s protahovacími cviky každé ráno, plaváním a pravidelnými procházkami s „královským“ psíkem Lupem.

Těhotenské dietě vděčí za mnohé

Velkou pozornost ale vévodkyně při každém těhotenství věnovala také stravě. Když čekala první dítě, na několik týdnů v prvním trimestru ji totiž paralyzovaly silné těhotenské nevolnosti. Nad těmi zvítězila také díky zázvorovým sušenkám (zázvor obecně pomáhá uklidnit rozbouřený žaludek).

Na základě toho ale Kate upravila svůj jídelníček a výsledkem bylo nejen zmírnění nevolností, ale především to, že během těhotenství nikdy extrémně nepřibrala a v podstatě už z porodnice vždy odcházela zase štíhlá jako proutek, jen s mírně se klenoucím bříškem kvůli po porodu ještě nestažené děloze.

Jak tedy vypadá těhotenská dieta podle vévodkyně Kate? Základem je samozřejmě dostatek čerstvé zeleniny a ovoce a libové maso. Ale také avokádo, které je plné důležitých a zdravých tuků, které vyživují dítě, aniž by maminka zásadně přibírala, a také kaše bohaté na vlákninu.

Specialitou vévodkyně je ale zelené smoothie, které si sama dvakrát denně připravovala. Mixovala ho vždy ze špenátu, kapusty, borůvek a spiruliny, což je sladkovodní sinice, které se říká těhotenská super potravina, protože je bohatá na železo a bílkoviny a další cenné minerály a vitaminy.

Zkusíte některý z Katiných triků i vy?

Reklama

Související témata:

Načítám