Hlavní obsah

Porovnávají si muži v šatně svoje penisy?

Foto: FrameAngel, Shutterstock.com

Foto: FrameAngel, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Co se vlastně děje, když jsou samci nazí v šatně, nebo vedle sebe stojí na toaletě? Zajímají se o to, jak moc, nebo málo je vybaven ten druhý? Tohle je pravda o jejich mentalitě!

Článek

Že ženy neustále řeší vzhled svých prsou nebo pozadí, to už se ví dávno (koneckonců, není nic horšího, než když už je léto, ale vy máte stále zimní zadek). Teď se navíc s konečnou platností potvrdilo, že muži si navzájem prohlížejí své penisy v šatně. Tedy aspoň podle studie publikované v knize Jockocracy: Queering Masculinity and Sport (volně bychom to mohli přeložit jako Svalokracie: zvláštnosti mužnosti a sportu) od Christophera Morriss-Roberts.

Tento britský sociolog dělal hodinové rozhovory s osmi atlety z Londýna – čtyřmi heterosexuály a čtyřmi homosexuály. Zajímalo ho, zda velikost penisu ovlivňuje mužské chování. A ukázalo se, že se jedná o nepsané pravidlo – jednoznačně ano. V rámci tohoto výzkumu také vyšlo najevo, že všichni účastníci se navzájem kontrolují v oblasti pod pasem, kdykoli k tomu mají příležitost. Čekali jste snad něco jiného?

Ukaž mi penis a já ti řeknu, kdo jsi

Christopher Morriss-Roberts vysvětluje, že se určitě nejedná o nějakou sexuální přitažlivost nebo intimní záměr, ale ve skutečnosti to je způsob, jak se ostatním mužům vyrovnat (jak z hlediska skutečné velikosti, tak i mužnosti a atletických schopností). „Respondenti uvedli, že o svých penisech v šatně hovoří, všímají si proporcí svých kolegů a dokonce si pro sebe vytvářejí přezdívky,“ tvrdí sociolog s tím, že čím větší penis dotyčný má, tím většího uznání se mu dostává (7 typů pánského přirození). Ti s mohutnější výbavou jsou zkrátka a dobře v očích ostatních považováni za mužnější a silnější. Zdá se, že penis je a bude věčné téma!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Nejen ženám na velikosti záležíFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Proč si muži sahají do rozkroku

Jelikož se ale jedná o malou studii, bylo by přehnané tvrdit, že si penisy porovnávají všichni muži, na druhou stranu, kdo by se tomu divil? Americký psychoanalytik a expert na výchovu mládeže Paul Joannides ve své knize Sex je umět, chtít a vědět (Alpress, 2002) uvádí, že nejdůležitější je, aby si ženy uvědomily, jakou roli hraje pánské přirození v mužském pojetí vlastní mužnosti.

„První, co muž udělá, když se ráno probudí a poslední, než večer usne, je, že se dotkne svého penisu a šourku. Je to mužský obřad potvrzení vlastní identity, který nemá nic společného s erotickou stimulací,“ popisuje odborník (4 důvody, proč mají muži věčně ruce v kalhotách).

Větší rozměry vzbuzují větší respekt

„Pochopitelně platí, že když jsme my hoši, co spolu kamarádíme pohromadě nazí, často jeden druhého letmo prověřujeme. A protože to děláme, domníváme se, že ženy nás hodnotí stejně. Proto si také až příliš uvědomujeme, čím nás to příroda mezi nohama obdarovala,“ ještě dodává Paul Joannides, který stále apeluje na to, jak je mužský penis důležitý. Jak pro jedince, tak pro společnost.

„Když je život plný zoufalství, pak jediné, v čem muž obvykle spolehlivě nalézá útěchu, je jeho penis. Pokud se mu ovšem situace natolik nevymkne z rukou, že je nutno sáhnout po něčem silnějším, jako je třeba sklenka tequilly nebo modlitba,“ komentuje to vtipně. Věc je tedy jasná.

Něco tak zásadního, jako je pyj, pro který má lidová slovesnost mnoho přezdívek, mezi které patří třeba jogurtovač, banán, kláda, párek, klobása, hadice, nádobíčko či vercajk, symbolizuje úroveň postavení a prestiž muže. Je to tedy něco jako kariéra nebo vysoký počet milenek. Je to stejné jako u zvířat. Větší rozměry vzbuzují u ostatních členů smečky respekt. Ti s menším přirozením jsou v tomhle směru v nevýhodě.

Reklama

Související témata:

Načítám