Hlavní obsah

Posiluje srdce, snižuje tlak a léčí vředy aneb Co ještě nevíte o medu?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Medem jste určitě na podzim zásobeni, protože posiluje imunitu a přijde vhod, když na vás něco leze. Až si ale přečtete o jeho dalších mimořádných účincích, poběžíte hned pro lahvičku navíc.

Článek

V chladných měsících se naučte přidat si lžíci medu do kaše či čaje (vlažného) nebo si dejte tento zlatavý všelék jen tak na lžičku. Při dlouhodobém užívání totiž pomáhá posilovat obranyschopnost. Chrání před infekčními onemocněními horních cest dýchacích – využijete ho pro prevenci, ale i v případě, že už na vás „něco leze“. Působí totiž proti šíření bakterií, a je dokonce považován za přírodní antibiotikum. Účinky medu v boji s rýmou, kašlem, ale i angínou posílíte v kombinaci se skořicí, cibulí, citronem či teplým mlékem.

Zažene únavu

Základ medu tvoří především jednoduché cukry. Rychle se uvolňují do krve, takže jste-li unaveni, med vás dokáže rychle a zdravě nakopnout. Místo kávy zkuste občas čaj z medu a skořice. Ale pozor, med nikdy nepřidávejte do vroucí vody, vysoké teploty ničí jeho účinné látky.

Blaho pro nervy

Med je účinný pomocník i při nervovém vypětí a stresu, nebo když nemůžete pro samé starosti usnout. Dokonce umí zahnat i nastupující migrénu nervového původu, depresi nebo apatii. Dejte si ho jen tak na lžičku, jeho účinky ale zesílí v kombinaci s teplým mlékem a skořicí. Zklidňujících účinků medu se využívá i při masážích – zkuste to i doma.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Lžička medu rozmíchaná v šálku teplého mléka – osvědčený lék pro usnutíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Trápení s trávením

Máte potíže s trávením? I vy zkuste med! Dokáže zvýšit produkci slin v ústech, což podporuje práci střev, pomáhá odstranit zápach z úst a zlepšuje chuť k jídlu. Prokazatelně pomáhá při léčbě vředových onemocnění a připisují se mu i preventivní účinky v případě rakoviny tlustého střeva. Má pomáhat i mírnit následky otrav a kocoviny.

Dobrý pro krev, kosti i srdce

Med svědčí i dalším orgánům. Díky acetylcholinu působí blahodárně na prokrvení cév, posiluje srdce, snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá léčit chudokrevnost. Díky obsahu železa napomáhá tvorbě červených krvinek, hořčík zas udržuje zdravou hladinu cholesterolu. Regeneruje játra, pomáhá léčit nemoci ledvin, blahodárný je při vytváření kostní hmoty.

Pro zdraví i pro krásu

V medu jsou obsaženy dextriny, které mají blahodárný vliv na kůži a sliznice a pomáhají s jejich rychlejším hojením. Je bohatý i na antioxidanty, pomáhá organismus zbavovat usazených toxinů, což se projevuje i na kvalitě pokožky či vlasů. Kůže ocení i jeho hydratační, vyživující, zklidňující a zjemňující účinky.

Od včel pro krásu využíváme nejen med, ale i propolis, který vzniká smícháním květových pryskyřicí s výměšky včelích žláz. „V tradičním léčitelství se používá již od nepaměti. Chrání a obnovuje suchou, citlivou a popraskanou pleť a zároveň napomáhá hojení drobných kožních poranění,“ vysvětluje PhDr. František Dudek, CSc., tvůrce bylinné kosmetiky.

Propolis má dezinfekční, anestetické a antibiotické vlastnosti, stejně jako med je silný antioxidant. Využijete ho v boji s opary, afty, tlumí zápach z úst i paradontózu. Lokálně nanášejte i na akné, ekzém nebo drobné popáleniny.

Ženám na míru

Další blahodárnou látkou, kterou včely produkují především jako potravu pro svou královnu a larvy, je mateří kašička. Ta má pozitivní dopad na tlak, cévy i imunitu, ale především dokáže vyladit hormonální a gynekologické potíže. „Mateří kašička pomáhá srovnat hladinu estrogenu, jelikož obsahuje látky, které jsou podobné ženským hormonům. Včelí produkty potlačují nepříjemné projevy menopauzy, jakými jsou například známé návaly horka a potu, bušení srdce, náladovost nebo únava,“ vysvětluje Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma.

Mateří kašička vám může díky vysokému obsahu vitaminů skupiny B pomoci i při bolestivé menstruaci. Užívejte ji zejména na podzim, v rámci roku totiž hormony v těle kolísají a právě na podzim a v zimě umí být jejich vlivem menstruace delší, silnější a křeče nepříjemnější. Na podzim můžete být rovněž náchylnější na záněty močových cest, na ty pijte vlažné nápoje s medem.

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Propolis, mateří kašička, med... Včelí produkty jsou blahodárné a léčivé včetně jeduFoto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Jed pomůže kloubům

Zužitkovat se dá dokonce i včelí jed, který působí proti dně a revmatismu a pomáhá rozpouštět nežádoucí látky, usazující se v kloubech. Pro domácí použití koupíte například mast se včelím jedem, odborně apisinem – pátrejte proto na etiketách i po tomto názvu. Účinné látky se dají u lékaře aplikovat také pomocí podkožních injekcí, proto zjistěte, zda nemáte ve svém okolí apiterapeuta – léčba včelím jedem je součástí speciálního procesu zvaného apiterapie (tj. léčba včelími produkty).

Pro lepší dýchání

Včelí produkty vám pomohou také ke svobodnějšímu dýchání. Med zažene běžnou rýmu z nachlazení, dýchací cesty uvolní i aroma svíček z včelího vosku. Takzvaná perga, tedy fermentovaný pyl, získávaný přímo z pláství, tlumí alergie a astma. Dýchací obtíže léčí i vdechování teplého vzduchu z včelích úlů. Tyto inhalace nabízejí i někteří tuzemští včelaři, zapátrejte na internetu. Najít můžete speciální apidomky – jsou to malé dřevěné včelnice, v nichž je relaxační lůžko umístěno přímo nad úly, aby bylo možné maximálně využít léčebný vliv včel.

Milujete med? Jak často si ho dopřáváte?

Reklama

Související témata:

Načítám