Hlavní obsah

Postavte se na hlavu! K čemu jsou obrácené jógové pozice?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Cvičíte jógu a rádi byste se posunuli o úroveň výš? Pak zkuste cviky vzhůru nohama. Obrácené ásany mají spoustu senzačních účinků na zdraví i na psychiku. Když se obrátíte hlavou dolů, možná na vše získáte úplně nový pohled. Proč a kdy tyto pozice (ne)dělat?

Článek

Obrácené neboli inverzní pozice patří v józe mezi ty pokročilejší. Mnoho lidí z nich má ale zbytečnou hrůzu, aniž by je vyzkoušeli. Samozřejmě se můžete stavět na hlavu, ale není to nutné. Stejné účinky má i obyčejná svíčka. Inverzní ásany ulevují od bolestí, otoků nohou, posilují srdce a dodávají novou energii do žil.

Co jsou obrácené pozice

Obrácené pozice jsou většinou všechny ty, při kterých máte srdce nad úrovní hlavy. Často se díky nim posilují paže, ramena a střed těla. Patří mezi ně například stoj na hlavě, stoj na předloktích, ramenou či rukou (tzv. svíčka), ale také například pozice delfína nebo známý pes hlavou dolů.

Tyto ásany jsou energizující a jejich pravidelné praktikování slibuje dlouhověkost. Tedy za předpokladu, že se provádějí správně. Víte, jaké všechny zdravotní přínosy mají?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Svíčka je jednou z nejjednodušších obrácených pozic, avšak benefity má stejné jako stoj na hlavěFoto: fizkes, Shutterstock.com

Pro silné srdce a proti otokům

Tím, že se přetočíte hlavou dolů a hlava se dostane pod úroveň srdce, se tento sval tolik nenamáhá a šetří se. Díky tomu se zlepšuje krevní oběh, dobře se prokrvuje mozek a svaly a v neposlední řadě odchází usazená voda z oteklých nohou. Obrácené ásany jsou proto skvělé pro všechny, kteří trpí křečovými žilami nebo častými otoky. Tím, že se srdce tolik nenamáhá, zpomalí se tep i dech, čímž se zklidní celá nervová soustava. Víte, kterými pozicemi z jógy snadněji zhubnete?

Posilování rukou a zad

Pozice hlavou dolů mají na zdraví blahodárné účinky, ale je třeba je provádět správně. Pouze se postavit na hlavu nestačí. Při stoji na hlavě je většina váhy na rukou – buď na dlaních či předloktích. Je proto nezbytné mít před samotným praktikováním těchto pozic dostatečně posílené paže a střed těla, ale také je třeba umět správně zapojovat svaly pánevního dna.

Pokud budete ve stoji na hlavě povolení, tedy prohnutí v bedrech, změní se osa celého těla a pozice by vám mohla způsobit nemalé potíže s krční páteří. Svaly na rukou, zádech a středu těla je třeba mít funkční do takové míry, abyste jejich sílu mohli v obrácených pozicích dál rozvíjet – tedy nemít váhu jen na hlavě. Sílu do paží získáte například praktikováním pozice delfína nebo jógovým klikem.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Stoj na hlavě je ve skutečnosti spíš stojem na předloktích či dlaních. Na hlavě by měla být váha minimálněFoto: fizkes, Shutterstock.com

Zbourejte psychické bloky

Kromě svalů a nervové soustavy posilují obrácené pozice také psychiku. Jsou skvělé pro lidi, kteří mají potíže s koncentrací, jsou úzkostliví nebo mají problém najít životní rovnováhu. Jste-li hlavou dolů, musíte se plně soustředit na ásanu. Nelze přemýšlet o problémech, které vás tíží. Mysl je zaměřena jen na to, abyste prováděli pozici správně a díky tomu aspoň na chvíli zcela „vypnete“ všechny starosti.

A pokud se necítíte hned na stavění se na hlavu, zkuste alespoň pozici svíčky. Udělat ji lze i tak, že se položíte na záda, nohy natáhnete podél stěny vzhůru a hýždě přitlačíte co nejblíž ke stěně, aby vám nohy směřovaly rovně nahoru. Je to celkem pohodlné, ale víte, jaký cvik z jógy je nejjednodušší na světě?

Kdy (ne)dělat inverze

Přese všechny benefity inverzních tedy obrácených pozic, jsou zde i určitá rizika. V první řadě by je neměli dělat lidé, kteří nejsou dostatečně silní v pažích a středu těla a mohli by kvůli tomu z pozic spadnout a ublížit si. Vhodné ale nejsou ani pro těhotné ženy či ženy v šestinedělí a někteří odborníci zastávají názor, že by se neměli praktikovat ani během prvních dvou až tří dnů menstruace. To je ale velmi individuální.

Také by se jim měli vyhnout lidé s chronickými problémy s páteří, pažemi, ramenními klouby, vysokým nitroočním tlakem, vysokým krevním tlakem nebo vyhozenou meziobratlovou ploténkou. Rozhodně by je neměli dělat ani lidé po operacích hlavy, se záněty v obličeji nebo s některými specifickými poruchami, jako je třeba epilepsie  či schizofrenie.

Reklama

Související témata:

Načítám