Hlavní obsah

Potíže s nohama? Je možné, že za to může podzimní obuv!

Foto: Profimedia

Poskytněte na podzim svým nohám správnou péčiFoto: Profimedia

Reklama

S letní volností je konec. Nohy se přezouvají do pevnějších bot, a s tím mohou souviset některé potíže, které vás zaskočí. Na co se připravit a jak možným problémům předcházet?

Článek

Přichází podzim, a ten s sebou pravidelně nese velký nárůst problémů s nohama.

„V létě se lidé už naučili hlídat si vzhled bosých nohou, sami nebo pomocí pedikúry se dokážou zbavit nevzhledných ragád na patách, vylepšit vzhled nehtů,“ říká Jaroslav Fešar z Centra komplexní péče o nohy a tělo. „Podzim ale zavře nohy do bot a mnozí to pochopí jako signál, že už se nemusí tolik snažit. Boty ale nic neskryjí a stav se bez ošetření zhorší," dodává odborník.

Začnou se projevovat problémy, které nebyly u volné obuvi nikterak zásadně patné, natož bolestivé. A právě z těchto důvodů mnozí vyhledají odbornou péči.

„Podzimní odborné ošetření se více zaměřuje na problémy s nehty, mohou být deformované a někdy i zarostlé, a také na radikálnější pomoc pro kladívkové prstce a vbočené palce,“ vysvětluje Ing. Petra Kliková z pražské kliniky Esthesia.

Čas uzavřených bot

Proti podzimním botám občas protestují i zdravé nohy, natož pak ty, které dokonalé nejsou. Vedle tvrdých, úzkých nebo i malých bot mohou za diskomfort staré nebo i nově získané defekty. Léto v levných žabkách je útok na nožní klenbu, drobné úrazy škodí tvaru nehtů, mozoly a kuří oka tlačí.

  • Bolí vás paty? Obouváte se nejspíš nevhodně vzhledem k přirozeně vysoké klenbě nohy.
  • Bolí vás palce, prsty, ale i zánártní kůstky? Způsobuje je možná příčně plochá noha.
  • A za bolestivostí kotníků ale i přední části bérce může třeba podélně plochá noha.

Jasno v nepříjemných problémech udělá až komplexní vyšetření u podologa.

Foto: Profimedia

Do práce na podpatcích, ale pak nechejte nohám zase úlevu. Třeba ve sportovní obuviFoto: Profimedia

Zrádné podpatky

Vysoký podpatek nutí nohu klouzat dopředu, v těsné špičce se prsty mačkají. To je jasná zelená pro otlaky, mozoly a kuří oka! Utlačená špička podporuje i rozvoj kladívkových prstů, kdy je šlachy stahují do chybného postavení. Komplikuje to výběr bot, budou tlačit nebo se do nich noha vůbec nevejde.

Balancování na podpatcích mnoho žen vyrovnává krčením kolen a změnou těžiště těla. Výsledkem může být bolest páteře, kyčelních kloubů, ale také zkrácení Achillových šlach. V průvodci bolestmi kloubů se dozvíte ještě víc.

Problém může být i noha celodenně uvězněná v neprodyšném sevření boty a silonových punčoch. Je ideálním cílem pro nežádoucí mikroorganismy. Přezouvání v práci nebo ve škole, a to nejen z elegantních kozaček, ale i jiných bot, by se mělo stát normou. Alternativou nemusí být pantofle, pohodlné boty s nižším podpatkem vzhledu neuškodí.

Foto: Profimedia

Koupele jsou vhodné nejen pro odpočinek, ale většinou i pro jejich antiseptický účinekFoto: Profimedia

Čím hrozí ochozené boty?

Rychle ochozené podpatky u oblíbených bot, zhroucená vnější strana boty na malíčkové straně a otlučené špičky vysílají signál, že se noha nesprávně zatěžuje. To může mít mnoho příčin, od vrozených vad až po lajdačení při chůzi nebo dlouhodobě nesprávné držení těla. Příčinu spolehlivě odhalí jen speciální přístroj – plantoskop. Na něm se totiž zobrazí vaše noha i s místy, která je potřeba odlehčit a korigovat.

Ale ani pohodlné tenisky nejsou ideál. V obutí bez pevné opory – z měkkého látkového materiálu, bez náznaku podpatku a tvarování stélky –  nohy „leniví“, ploska nohy povoluje. Pomohou vhodné vložky do bot, v jejichž výběru vám poradí odborníci ze specializovaných pracovišť zaměřených na nohy.

Jednoduchá rada? Střídejte obuv!

Móda se každoročně trochu mění, ale pro pohodlnou chůzi existuje už roky zlaté pravidlo. Uzavřené pohodlné boty se širší špičkou a s maximálně čtyřcentimetrovým podpatkem. Ty by v botníku vedle tenisek a společenských lodiček neměly chybět. Důležité je boty pravidelně střídat a nenosit jedny celý den. Do tenisek a mokasín noste bavlněné ponožky, ne ty z umělých materiálů. A samozřejmě se orientujte na obuv koženou. Přizpůsobí se noze a „dýchá“.

A jak řešíte problémy s chodily vy?

Reklama

Související témata:

Načítám