Hlavní obsah

Potvrzeno odborníky: Recept na šťastný vztah existuje! Děláte těchto 6 věcí také?

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blaženost, vnitřní osobní pocit spokojenosti a trvalého naplnění života. Tak by se dalo definovat štěstí. Jak vypadá v rovině partnerství? Těmito šesti způsoby ho k sobě přivábíte!

Článek

Podle sexuálního psychologa Petra Weisse je monogamní trvalý svazek úplně nejmladší formou partnerského soužití. Možná proto v něm mnozí tak tápou. Jak ho začít, prožít a pohodlně přežít? Návodů jistě existuje několik, ale které z nich se opírají o přímé zkušenosti z praxe? Pár jich existuje. Třeba tyhle rady z prstu vycucané nejsou!

Manželský poradce Andrew G. Marshall, autor knihy „Mám tě rád, ale zamilovaný už nejsem“, který se vztahům věnuje více než dvacet let, kdysi začal hledat ve vědeckých časopisech a vlastních záznamech, aby objevil, co je základem šťastného vztahu. Zjistil tak, že úspěšné páry si, mnohdy nevědomky, vypěstovávají šest správných návyků, které jejich partnerství pomáhají. Máte tužku a papír?

1. Vyčleňte si čas

Je to logické. Objeví se problém, takže jeden s druhým nechcete trávit příliš mnoho času. Jenže právě tohle přináší další nedorozumění. Dovolte si investovat sami do sebe a vyčleňte si čas, který strávíte spolu, i když by to měla být hodina dvakrát týdně. Lepší něco než nic, ale pokud to bude víc, je to jedině dobře. Profesor John Gottman z Washingtonské univerzity studoval, kolik hodin týdně byste jako pár měli být spolu. Je to pět hodin. Když to dodržíte, rozdíly poznáte mnohem dříve.

Foto: Daxiao Production, Shutterstock.com

Najděte si na sebe čas. I krátká procházka vztah utuží a obohatíFoto: Daxiao Production, Shutterstock.com

2. Smějte se

Andrew G. Marshall popisuje, že na německém Institutu Maxe Plancka v oddělení pro lidský rozvoj zjistili, že páry žijící ve šťastném vztahu dokážou uprostřed hádky na chvíli přestat a zasmát se, aby alespoň trochu napravily své chyby. Podle odborníka je to vynikající způsob, jak odlehčit situaci a překonávat zdánlivě neřešitelné problémy. Občas je humor totiž to jediné, čím se dají překážky zmírnit nebo překlenout. A smích je obzvlášť účinný, když si někdo dělá legraci sám ze sebe. Ale i žertíky, vtípky a dobírání si partnera přináší ovoce!

3. Dokazujte i činy

Slova jsou jenom slova. „Ale jo, záleží mi na tobě.“ Fungující páry jenom nemluví, ale vyjadřují si zájem různými drobnostmi – třeba pochvalou, která nic nestojí. Nebo příjemným gestem. „Ukaž, já to udělám.“ „Síla činů, kterými partnerovi vyjadřujeme svůj zájem, spočívá v tom, že přichází nečekaně. Je mnohem účinnější partnerovi svou hlubokou náklonnost projevit než mu o ní jen povídat,“ popisuje zmíněný terapeut.

4. Riskujte

Rekvalifikační kurzy, práce v jiné zemi, spontánní nápady, ale i hádky. Tohle všechno je v pořádku. Jakmile se totiž milostné vzplanutí začne vytrácet, partneři se obvykle stahují do sebe a vracejí se ke svým koníčkům, vizím i plánům. Jedná se o malá či větší rizika, kvůli kterým se ten druhý může naštvat. Spokojené páry ale tato rizika podstupují a prý je to skoro vždy znamení, že se jejich vztah zlepšuje. Tak se nebojte „hodit do placu“ něco, co vás oba posune!

5. Dělejte kompromisy

Jak doma vzniká zbytečně hustá atmosféra? Všechno je dané. Jeden má uklízet, druhý vydělávat. Z toho vznikají spory. Když se třeba domácí práce jasně nevymezí, ale rozdělí se podle toho, kdo má víc času, jedná se o kompromis, který se liší od příkazů, poddajnosti nebo ústupnosti. Pevná stanoviska a hranice jsou spíš na škodu. V pozadí toho všeho se skrývá pocit větší svobody.

6. Ponechte si nezávislost

„Ve šťastném páru jeden druhému ponechává svobodu, aby se mohl rozvíjet, i když to neznamená, že bude podnikat něco bez vědomí toho druhého,“ podotýká Andrew. G. Marshall s tím, že na opačném konci škály jsou lidé, kteří na sobě až příliš visí. Většina párů se nachází někde uprostřed, ale v případě krize se velká část lidí přiklání k jedné či druhé straně. Vy se snažte zachovávat rovnováhu…

A co pro svůj vztah děláte vy?

Reklama

Načítám