Hlavní obsah

Povislá prsa, zbytečné vrásky a bolavá záda aneb Jaká poloha na spaní je nejhorší?

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte oblíbenou polohu, ve které spíte? Možná vám zaručí příjemné sny a potřebnou relaxaci, ale může bohužel zanechat nesmazatelné stopy na vašem obličeji, tvaru prsou nebo zažívání. Která je nejhorší a jak podle odborníků ideálně spát?

Článek

Prospíme zhruba třetinu našeho života, proto není divu, že pokud to neděláme správně, může to na našem těle zanechat viditelné následky. Zjistěte, jak se zdravě uložit ke spánku.

Spaní na zádech

Uvolněná poloha na zádech s rukama podél těla a uvolněným krkem je dle mnoha odborníků tou nejvhodnější. „Pro spaní na zádech si můžete kolena podložit polštářem, ideálně větším a pevným tak, aby i po zatížení vašima nohama měl svůj tvar. Tak může páteř udržovat přirozenou křivku,“ doporučuje MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Pozor si ale dejte na vzpažené ruce nad hlavou. Pokud takto usínáte, přetěžujete nejen zádové svaly, ale i nervy v ramenou a ráno se dočkáte nepříjemné bolesti a mravenčení. Chybu můžete udělat rovněž tehdy, když si pod hlavu nastelete příliš vysoký polštář a krk tak přetěžujete. „V ideálním případě působí polštář jako opora krční páteře, aby nebyla prohnutá dolů či naopak ohnutá nahoru. Páteř by měla být co nejvíce v rovině, v neutrální poloze,“ doporučuje lékařka.

Poloha na zádech je ideální i z hlediska zachování mladistvého vzhledu. Obličej se nijak nedeformuje a netvoří se vrásky, nedochází rovněž k otírání pečujících přípravků do polštáře.

Jedinou nevýhodou spaní na zádech může být zvýšený problém s chrápáním. Dochází totiž k zapadnutí spodní části jazyka hlouběji do hrdla a k zablokování dýchaní, pro které je typický nepříjemně chrčivý zvuk.

Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Spaní na zádech je zřejmě nejzdravější Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Spaní na boku

„Při spánku na boku si přitáhněte nohy lekce k hrudníku, jakoby do klubíčka, a spěte s menším polštářem mezi dolními končetinami, nebo ještě lépe s peřinou, na kterou můžete položit nohu a obejmout ji. Zajistíte tak relaxační polohu pro vaše záda,“ radí Michaela Tomanová. Tato poloha může být například velmi výhodná i v těhotenství.

Pokud spíte nejčastěji právě na boku, můžete si pořídit i vyšší a tvrdší polštář. Jestliže strany střídáte a ve spánku se často převalujete, volte přizpůsobivý polštář s pružnou náplní, ať netrpí páteř.

Odborníci tuto polohu doporučují, jestliže máte potíže se zažíváním. Při spaní na boku, ideálně pak na levém, dochází totiž k tlaku na vnitřní orgány, lépe se prokrvují a dochází k úlevě od bolesti. Naopak pokud se bojíte vrásek, je to nejhorší možný způsob, který mechanicky ještě podpoříte tlakem polštáře nebo rukou, kterou si tvář podkládáte. Rovněž vám hrozí povislejší a nerovnoměrné poprsí, protože v poloze na boku se prsa různě deformují a vystavují jinak vlivu gravitace.

Další faktor, který si při spaní na boku je dobré hlídat, je orientace těla. Ideálně byste měli spát tváří do zdi, to zaručí ničím nerušený spánek. Naopak natočení do otevřené místnosti, zejména je-li v ní rušivé světlo (okno, elektronická zařízení), zneklidňuje váš spánek.

„Světlo v ložnici nepříznivě ovlivňuje průběh spánkových cyklů, přestože oči vlastně nikdy nespí. Oči pod zavřenými víčky neustále vykonávají koordinované pohyby. V takzvané NREM fázi spánku vykonávají jen pomalé valivé pohyby, v REM fázi spánku jsou typické velmi rychlé pohyby očí. Pravidelné střídání těchto spánkových cyklů je důležité pro dostatečnou regeneraci oka po celodenní námaze. Čím méně je světla v místnosti, kde spíte, tím je spánek účinnější a hlubší,“ upozornila Jarmila Šneidrová, lékařka očních klinik Gemini.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Spaní na břiše

Nevýhody nad výhodami převládají především při spaní na břiše. Páteř je deformována a kyčle vytočené, což může vést až k dlouhodobé bolesti v oblasti beder. Hlava se vytáčí do strany, čímž trpí krční páteř. Proto si každopádně vybírejte měkčí a nižší polštář, aby se vaše páteř příliš nenamáhala. Stejně jako páteř ale trpí i kůže na tváři, v dekoltu a na břiše, koledujete si opět o zbytečné vrásky.

Pokud navíc spíte oblečení, pyžamo vás obepíná, táhne a ztěžuje tělu přirozený pohyb. Rovněž zvyšuje vaši tělesnou teplotu a snižuje tvorbu potřebného melatoninu. Z mnoha ohledů je zdravé spát nahá.

Jediným benefitem spaní na břiše je, že maximálně tlumí chrápání, ale i další dýchací obtíže. Klesá při něm dokonce riziko spánkové apnoe, krátkodobé zástavy dechu.

Každý člověk je jiný a každý má svou oblíbenou polohu pro usínání. Důležité je především to, aby se vám leželo pohodlně a aby vás žádné vnější faktory neobtěžovaly. „Samozřejmě je naprosto normální i to, že se během spánku přetáčíte a měníte různé polohy. To je například pro vaše záda dokonce prospěšné. Jakákoli dlouhodobá pozice může vyvolávat bolesti zad, pokud ji udržujete příliš dlouho,“ dodává na závěr Michaela Tomanová.

V jaké poloze spíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám