Hlavní obsah

Pozor! 5 signálů, jak vám tělo říká, že pijete moc kávy

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásně voní, skvěle chutná a dodá energii. Proto ji taky tak milujete. Káva. Má plno benefitů, ale její nadměrný příjem se také projeví. Víte, podle čeho poznáte, že už tohoto moku pijete příliš?

Článek

Káva je pro mnohé neodmyslitelnou součástí každého dne. Podle některých studií dokáže nejen povzbudit, ale tělu prospívá i v dalších ohledech – od dlouhověkosti až po snížení rizika demence. Všeho moc ale škodí. Jak poznáte, že už to přeháníte? Vydává-li vaše tělo jeden z těchto pěti signálů.

1. Jste výbušní

Kofein obsažený v kávě stimuluje centrální nervový systém a zvedá hladinu hormonů adrenalinu a dopaminu. To může vést k úzkosti, nervozitě, zvýšené srdeční frekvenci, podrážděnosti a vzteklosti. Kromě toho ovlivňuje i činnost ledvin. „Káva způsobuje takzvanou horkost ledvin, čímž se v těle zvyšuje podíl Jangu. Ten je tou aktivní, horkou, vznětlivou složkou energie. To často vede k tomu, že se člověk ,přetáhne', protože má sníženou citlivost k únavě,“ vysvětluje Šárka Eggerová, odbornice na celostní medicínu a terapeutka.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Káva dává energii na dluh. To se projeví zvýšeným vyčerpáním. Pro skutečné načerpání paliva volte raději jídloFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

2. Během dne vás přepadá únava

Říká se, že káva dodává energii. Ve skutečnosti jde o čerpání energie na dluh. „Když se člověk cítí vyčerpaný, není to proto, že by neměl žádnou energii. Má jí plno, ale ledviny, ve kterých je energie uskladněna, ji odmítají momentálně více vydat,“ vysvětluje Šárka Eggerová. Káva pak působí jako stimulant, který ledviny k vydání energie „přinutí“. Následující den potom ale chybí.

Skutečným palivem pro tělo je jídlo. Nezapomínejte na něj. „Pokud víte, že pro dodání energie pijete více než 2 kávy denně, je téměř stoprocentně jisté, že jíte málo a nepravidelně a kávou si falešně nahrazujete pocit sytosti,“ říká výživová odbornice Bc. Pavlína Dostalíková, MBA z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum. „V tomto ohledu prospívá pravidlo – nikdy nepít kávu na lačno, ale až po jídle,“ dodává.

3. Často musíte na malou

Káva je diuretikum. To znamená, že může zvýšit frekvenci močení. Ačkoliv nebylo prokázáno, že samotné pití kávy dehydratuje, ukázalo se, že pokud není podpořeno dostatečným příjmem vody, tento účinek se dostaví. „Horkost ledvin, kterou káva způsobuje, se projevuje také zvýšenou funkcí ledvin, které rychleji vyčerpají vodu z těla ven,“ vysvětluje Šárka Eggerová. Řešení? Při pití kávy nezapomínejte na vodu. Ideálně si kávu dopřejte po jídle. To zpomalí pohyb tekutiny trávicím traktem a ušetří močový měchýř.

Foto: aslysun, Shutterstock.com

Běháte pořád na malou? Zřejmě kávu dostatečně nezapíjíte vodouFoto: aslysun, Shutterstock.com

4. Máte potíže se stolicí

Kofein, navíc v kombinaci s nikotinem, urychluje peristaltiku. Proto řada lidí bez kávy a cigarety po probuzení vůbec na záchod nejde. Časté pití kávy také souvisí s nižším příjmem jídla a vlákniny a slabým pitným režimem. Důsledkem toho dochází k odvodnění a zahuštění stolice, což způsobuje zácpu. „Káva navíc zakyseluje. To pak ovlivní střevní mikroflóru a může se to projevovat jak průjmy, tak zácpami,“ vysvětluje Pavlína Dostalíková.

5. Špatně spíte

Věda říká, že káva může snížit kvalitu spánku, požijete-li ji 6 hodin před spaním. Může také narušit cirkadiánní rytmus, který je zodpovědný za zvyšování hladiny hormonu melatoninu, který usnadňuje spánek. „Mnozí lidé tvrdí, že jim káva nijak spánek neovlivňuje, vypijí šálek a hned usnou. Je to však klamné zdání,“ říká Pavlína Dostalíková. Povzbuzující účinky se totiž dostaví až s odstupem. Spánek je mnohem povrchnější a ráno se probouzíte s pocitem únavy.

A jak to máte s kávou vy?

Reklama

Načítám