Hlavní obsah

Praktická proměna plná vychytávek. Z jednoho dětského pokoje jsou dva!

Foto: Toto studio

Foto: Toto studio

Reklama

Každý věk má svoje požadavky na bydlení a v případě dospívajících dětí je to v první řadě soukromí. Podívejte se, jak se dá takové přání krásně splnit.

Článek

Rodiče a dvě děti, patnáctiletý chlapec a třináctiletá dívka, obývají starší řadový domek ve středních Čechách. Teenageři měli až donedávna jeden společný pokoj. A protože v domě není místo navíc, rodiče se rozhodli místnost rozdělit.

Jak to bylo dříve 

Původní výměra místnosti s výklenkem nabízela přes 19 m², což je pro dvě děti celkem dost. Avšak když se zaplnila základním nábytkem, zbylo sice hodně průchozího prostoru (a dříve i místa na hry), ale soukromí neměl nikdo. To se v jistém věku ukázalo jako nevýhoda, a tak se rodiče rozhodli prostor přepažit. Prakticky by to však znamenalo, že první pokoj s výstupem na balkon, plánovaný pro dceru, by byl průchozí do druhého pokoje syna.

„Děti sice byly rády za jakékoli rozdělení, ale my jsme doporučili vytvořit malou chodbičku a dva samostatné pokoje. Po nakreslení dispozic jsme rodičům ukázali, že vybavení pokojů se tím nijak nezmění, protože otevírané dveře budou vždy zabírat určitý prostor,“ vysvětlují Věra a Petr Tomíčkovi z Toto studia.

Foto: Archiv studia

Nejjednodušší by bylo přidat druhé dveře a jeden pokoj rozdělit na dva. To však nešlo, hned vedle dětského pokoje je koupelnaFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Pracovní stoly obou ratolestí na sebe navazovaly u oken Foto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Vlevo vidíte výklenek, který sloužil pro odkládání věcí, vpravo část původního nábytkového vybavení ve stylu „co čas přinesl, to se použilo“Foto: Archiv studia

Co je společné 

Chodbička o dvou metrech čtverečních je velká tak akorát, aby se jí dal pronést nábytek a současně neubrala zbytečný prostor pokojům. Přepažení vzniklo díky sádrokartonové stěně doplněné o zvukovou izolaci, současně se řešily nové elektrorozvody i topení pro každý pokoj a renovovaly se stěny. Oba pokojíčky a chodbičku „spojuje“ vinylová podlaha v jednotném dekoru i fakt, že většina nábytku je provedená na míru z lamina.

Foto: Archiv studia

První návrh, jak prostor rozdělit: přepažením by se dosáhlo určité míry oddělení, avšak obyvatel jednoho pokoje by se musel smířit s tím, že jeho území bude průchozíFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Druhý návrh počítal s vytvořením chodbičky, z níž by se vcházelo do každého pokoje zvlášť. Soukromí obou dětí by zůstalo zachované. K radosti designérů rodiče kývli na tento návrhFoto: Archiv studia

Klučičí záležitost 

Na každém pokoji se nyní odráží to, co má jeho obyvatel rád. Kluk je fandou do airsoftu, proto zde dominuje army styl, ale nijak přehnaně. „Nechtěli jsme volit vzor maskáčů, který se časem může ‚přejíst‘. U postele jsme použili fototapetu s lesem a barvy jsme volili zelenou a tmavě šedou,“ vysvětluje designérka Věra Tomíčková. Kromě nábytku je na míru vyrobená i síť na uchycení zbraní, což je praktické a estetické zároveň (vypadá podobně jako sítě, které se používají v obchodech s airsoftem).

Foto: Archiv studia

Nový pokoj syna má přibližně 8,5 m² a zrcadlí se v něm to, co má rádFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Stěnu za postelí dekoruje fototapeta s motivem lesaFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Kovová síť je vyrobená na míru a posloužila pro výstavku airsoftových zbraní a potřebFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Po pravé ruce synova stolu se stěna natřela magnetickou barvou a plní funkci nástěnkyFoto: Archiv studia

Pokoj pro slečnu 

Třináctiletá slečna je fanynkou fotbalového klubu z pražské Letné. Ani v jejím případě designéři nechtěli na její hobby poukázat prvoplánově, ostatně typické barvy známého klubu jsou doplňkově použité na polštářcích, červená i na dalších drobných detailech, jako je pracovní židle či kobereček. Dospívající děvče jistě ocení velké zrcadlo, stěna vedle něj je natřená magnetickou barvou, na které dobře drží (nejen) obrázky sportovců. Navíc slečna rovněž aktivně sportuje. Úložné prostory se v tomto případě dají téměř přehlédnout, protože se skrývají ve výklenku za dveřmi s lamelami.

Foto: Archiv studia

Dívčí pokoj má se šatnou 8,2 m². I tady stěnu za postelí zdobí dekorace, v tomto případě citát, který je mottem dospívající slečnyFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Atypický tvar pracovního stolu designéři navrhli s ohledem na prostor, který pro něj byl k dispoziciFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Za bílými dveřmi s lamelami je výklenek, který slouží jako šatna. Tyto dveře jsou původní, jen se zrenovovaly a nastříkaly nabíloFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Světelná lišta umístěná do police nad zrcadlem umožní slečně zkontrolovat outfit bez potížíFoto: Archiv studia

Všeho tak akorát

Přestože jsou pokojíky malé, pro děti naprosto stačí. Klučičí má na šířku 213 cm, holčičí 232 cm, zato je kratší. Mnoho dětských pokojů v panelových domech, a to i těch nových, nabízí obdobnou, zhruba dvoumetrovou šíři, proto tento rozměr není zase tak neobvyklý. „Oba mají pohodlnou postel o rozměrech 90 x 200 cm, pracovní stůl na studium a notebook, byť prý většinu času tráví v posteli, stejně jako jiné děti v tomto věku. Navíc balkonové dveře a relativně velké okno prostor opticky zvětšuje a pokoje nepůsobí stísněným dojmem,“ uvádí designérka.

Kdyby byl strop pevnější a nešlo o rákos, ještě by se u děvčete dal přidat závěs, kterým se oddělí postel od zbytku místnosti, a u chlapce by se mohla využít lana, která se ke stylu zařízení hodí. Ale i tak jsou teenageři maximálně nadšení, protože to, co chtěli v první řadě (mít každý svůj kout), se splnilo.

Foto: Archiv studia

Vizualizace chlapeckého pokoje ukazuje, že i do malého prostoru se může vejít vše, co potřebujeFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Topení je v obou pokojích situované pod stoly, do kterých se zabudovaly vzduchové mřížkyFoto: Archiv studia

Vizitka studia 

Designéři Věra a Petr Tomíčkovi se zařizování interiérů na míru věnují už sedmnáct let. Nabízejí jak jednotlivé služby (návrh dispozičního řešení, vizualizace), tak realizace na klíč včetně zajištění interiérových předmětů, zakázkové výroby, projektové dokumentace, stavebních prací a podobně. Kdo chce, může si dojednat jen poradenství, například konzultaci svého záměru nebo společný nákup zařizovacích kusů. Více se dozvíte na www.totostudio.cz.

Líbí se vám, jak byl problém s pokojíčky vyřešen?

Reklama

Související témata:

Načítám