Hlavní obsah

Praktické tipy, jak vybrat šikovnou pečicí troubu

Foto: carlo dapino, Shutterstock.com

Foto: carlo dapino, Shutterstock.com

Reklama

Jste na pochybách, zda vaše trouba vydrží nápor vánočního pečení? Říkáte si, že byste ji měli vyměnit? Poradíme vám, jak vybrat novou, co všechno zvládne i kolik pokrmů se v ní dá péct najednou.

Článek

Pečení cukroví, vánoček, různých druhů mas a dalších pochoutek není zátěží pouze pro kuchařky, ale také pro kuchyňské přístroje. Jedním z nejdůležitějších je pečicí trouba. Rozmyslete si, dokud je čas, zda je ta vaše stále ještě v dobré formě, nebo jestli by ji nebylo lepší vyměnit za lepší a výkonnější model. Možná budete překvapení, až si přečtete, co všechno tyto moderní přístroje dovedou. Tentokrát se zaměříme na vestavěné typy zapojené do elektrické sítě.

Foto: AEG

Nebaví vás před přípravou masa listovat kuchařkami a hledat rady na internetu? Můžete to řešit jinak. Jednoduše si vyberte kategorii potravin a trouba AEG Mastery SenseCook potřebnou teplotu nastaví sama. Doporučená cena: 23 000 KčFoto: AEG

Na velikosti a ceně záleží

Velikost i cena – to jsou základní parametry pro výběr trouby, a to zvláště tehdy, pořizujete-li si ji do již zařízené kuchyně. Výrobci se naštěstí drží univerzálních rozměrů, ale přesto se mohou přístroje (zvláště ve výšce) lišit, takže se vyplatí vše pečlivě proměřit.

Důležitá je také cena: u modelů s běžnými funkcemi, jako jsou gril, ventilátor, horký vzduch, displej a minutka, se pohybuje kolem deseti tisíc korun. Zhruba o pět tisíc dražší jsou multifunkční přístroje vybavené například teleskopickými rošty, pamětí na recepty, otočným roštem, samočištěním a spoustou dalších funkcí. Pro fajnšmekry jsou určené „inteligentní“ modely, které mají spoustu moderních vychytávek: samy hlídají kvalitu připravovaných pokrmů, a často je lze dokonce ovládat telefonem nebo tabletem.

Foto: Siemens

S troubou Siemens HN678G4S6 budete moci bez starostí nechat pokrmy péct v době vaší nepřítomnosti. Troubu totiž jednoduše zkontrolujete s využitím wifi a lze ji nastavit i na dálku. Doporučená cena: 62 000 KčFoto: Siemens

Klasická, horkovzdušná, nebo parní?

Způsob pečení se může lišit. Zatímco u klasické elektrické trouby je jídlo zahřívané ze dvou stran, protože jsou topná tělesa umístěná dole a nahoře, horkovzdušný model disponuje ventilátorem. Díky němu teplý vzduch cirkuluje, což zkracuje dobu potřebnou pro přípravu pokrmů. Existují i trouby parní. Jejich hlavní výhodou je, že jídlo nemusíte většinou vůbec podlévat, a přesto nehrozí, že by bylo vysušené. Protože je však obecným trendem multifunkčnost, většinou se i zde setkáte s oblíbenou kombinací 2 v 1 nebo 3 v 1 – trouby jsou schopné péct dvěma nebo třemi výše popsanými způsoby.

Foto: Electrolux

Multifunkční trouby Electrolux využívají na začátku pečení k horkému vzduchu vždy trochu páry, aby vytvořila křupavou kůrku a měkkou strukturu uvnitř. Těsto vlivem páry dokyne a bude nadýchanější a lehčíFoto: Electrolux

Pro pečení více jídel najednou

Některé doplňkové funkce jsou docela užitečné. Před popálením vás ochrání teleskopické výsuvy na pečicí plechy a ochlazování dvířek i madel během provozu. Šikovný je režim velmi rychlého a úsporného ohřevu, takže můžete péct bez předehřívání a ušetřit až pětinu energie.

Chcete-li ušetřit také čas, vyberte si troubu, v níž můžete péct dva až čtyři plechy najednou. A klidně na nich mohou být různé pokrmy. Zvládají to sice i trouby i ventilátorem, ale lepší je si pořídit model s kruhovým topným tělesem. To zajišťuje neustálé proudění horkého vzduchu, což zabraňuje smíchání rozdílných vůní. Zní to neuvěřitelně, ale skutečně to tak funguje. Pokud však chcete sázku na jistotu, existují trouby disponující izolačním rozdělovačem, díky němuž vzniknou dva oddělené prostory. A hitem jsou typy, umožňující pečení metodou „sous vide“, kde se pokrmy připravují ve vakuových sáčcích. Praktická je také teplotní sonda, která kontroluje nastavenou teplotu uvnitř pokrmu a pomůže vám dokonale připravit větší kusy masa.

Užitečná je také možnost programování. Stačí, když ráno dáte do trouby pekáč se surovinami a nastavíte vhodný program – po návratu z práce vás bude čekat teplá večeře. Využívat můžete také asistované programy, které vám poradí, kam máte umístit plech či pekáč s připravovaným pokrmem. Při výběru modelů berte v úvahu, že se název těchto funkcí může u výrobců lišit.

Foto: Indesit

Horkovzdušná nerezová trouba Indesit IFW 6844 C IX je vybavená 11 programy a automaticky nastaví ideální teplotu a dobu pečení pro mnoho oblíbených receptů – od masa přes těstoviny až po moučníky. Doporučená cena: 5990 KčFoto: Indesit

Abyste se nenadřeli při čištění

Životnost trouby prodloužíte, když ji budete pravidelně čistit. Naštěstí výrobci myslí na vaše pohodlí a přístroje vybavují samočisticími funkcemi. Může to být aqua clean: do trouby umístíte plech s vodou, spustíte daný program, vzniklou párou se změkčí napálené zbytky jídla a ty pak už snadno setřete. Pohodlnější jsou katalytické stěny: aktivací příslušného programu se spálí tuk a mastnota na vnitřních stranách trouby, které jsou ze speciálního materiálu. Zadní stěnu a dno ale musíte občas vyčistit manuálně. Nejúčinnější je tedy asi pyrolýza: nečistoty jsou likvidovány při teplotě zhruba 500 stupňů Celsia a pak už jen setřete vlhkou houbičkou vzniklý popel.

Foto: Whirpool

Součástí příslušenství horkovzdušné trouby Whirlpool AKZM 8480 jsou dva plechy na pečení, rošt a teleskopické výsuvy. Doporučená cena: 14 990 KčFoto: Whirpool

A než zaplatíte…

Už jste zvážili všechna pro a proti a chystáte se k nákupu? Přestože jste možná našli svůj vytoužený model v e-shopu, dojděte si ho nejdříve prohlédnout do kamenné prodejny. Podívejte se, zda má dostatečně průhledná dvířka a lze s nimi snadno manipulovat. Jestliže jste si vybrali typ s otočným grilem, nechte si jeho obsluhu předvést a pak si ji sami vyzkoušejte. Často totiž bývá hodně problematická. Pokud jste si vybrali troubu s ovládacími tlačítky, je praktičtější, dají-li se zasunout dovnitř. Navíc je lepší, když pracovní panel nemá nerezový povrch, protože na něm nejsou tak vidět otisky prstů.

Foto: Miele

Je lepší, když povrch ovládacího panelu není z nerezu nebo je alespoň ve speciální úpravě, která zabraňuje otiskům prstůFoto: Miele

Tak co říkáte? Přemýšlíte, že byste letos cukroví chtěli péct v nové troubě?

Reklama

Načítám