Hlavní obsah

Pravá láska aneb 6 důkazů, že vám vztah vydrží navždy

Foto: Kate Kultsevych, Shutterstock.com

Foto: Kate Kultsevych, Shutterstock.com

Reklama

V lásce není nikdy nic jisté, stát se může cokoli. Lidé, do kterých byste to nikdy neřekli, spolu mohou být šťastní, a naopak, i nejpevnější vztahy se mohou rozpadnout. Přesto jsou určité signály, které říkají „tohle je nejspíš navždy“.

Článek

Sice si to u oltáře lidé slibují, ale nikdy nemůžete stoprocentně vědět, zda zrovna vám to „v dobrém i ve zlém, dokud nás smrt nerozdělí“ vyjde. Lidé se rozcházejí a to i ti, do nichž byste to absolutně neřekli. Ale existují určité signály, které naznačují, že zrovna v tomto případě by to mohla být skutečná láska, která vydrží navždy.

1. Je první na koho pomyslíte, když je vám ouvej

Život servíruje různé situace a některé nejsou vůbec snadné. Finanční problémy, starosti v práci, zdravotní obtíže, strach o někoho blízkého a podobně. Každý v životě zažívá chvíle, kdy má pocit, že to sám nezvládne, že mu je opravdu ouvej.

Na koho v tu chvíli pomyslíte jako na prvního? Koho vaše podvědomí vyhodnotí jako vaše záchranné lano? Logicky by to měl být váš partner. On je vaším nejbližším člověkem, tím, na koho se obrátíte, když je vám zle. Pokud myslíte v kritických chvílích na někoho jiného, je to přinejmenším zarážející.

2. Věříte ve vás dva

Prohledávání jeho telefonu či e-mailu, nepříjemné pocity, když s někým telefonuje či esemeskuje, nejistota, když je někde bez vás a nedej bože přes noc. To je jasný důkaz toho, že nevěříte jednak partnerovi (nejste si jistí, že vám dokáže být věrný), ale ani sobě (žárlíte, protože si sama moc nevěříte).

Jenže žárlivost a nedůvěra dřív nebo později každý vztah minimálně naruší, ne-li zcela zničí. Naopak klid, vyrovnanost, absence pochyb o sobě i o partnerovi, to jsou signály, že váš vztah má velkou šanci vydržet.

3. Baví vás sex a dotyky

Samozřejmě, že to nebude celý život divoká jízda jako v prvních měsících vztahu, kdy se vám splašily hormony, ale i po letech by vás měl sex se stálým partnerem bavit a měli byste si na něj najít čas. To samé platí o dotycích, které nejsou vyloženě sexuální – objetí, držení se za ruce, pohlazení po vlasech, pusa na dobrou noc... Mezi lidmi, kteří mají potřebu spolu spát a také se se jeden druhého často dotýkají, funguje silná intimita. A ta je jedním ze základních pilířů fungujícího vztahu.

Sex totiž není jen ukojení fyzických potřeb, je to i projev lásky a souznění. Pokud tohle chybí, je jen otázkou času, kdy se jeden druhému odcizíte a místo partnerů se z vás stanou spolubydlící. Nebudete žít spolu, ale jen vedle sebe a to je prostě málo. Více v článku Sex: 5 důvodů, proč spolu nespíte. Jak to změnit?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Doteky. Jeden ze stavebních kamenů láskyFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

4. Něco jste spolu překonali

V dlouhodobém vztahu jednoznačně platí pořekadlo – co tě nezabije, to tě posílí. Každý problém, každá těžká chvíle, kterou jste spolu dokázali zvládnout a překonat, váš vztah posiluje. Ustáli jste těžkou nemoc jednoho z vás? Podrželi jste se ve chvíli, kdy vám či partnerovi například onemocněli rodiče, když jste na tom byli finančně bídně a podobně?

Rozhodně je to důkaz, že spolu umíte řešit problémy, umíte se podržet, nevzdáváte to, i když to zrovna není ideální. Páry, které tohle neumí, většinou zkrachují při prvním větším problému. Trable neřeší, ale utíkají od nich.

5. Jste na sebe vzájemně pyšní

Jste na svého partnera hrdí? Je pyšný také on na vás? Je jedno proč, třeba proto, že udělal doktorát, nebo že je dobrý táta, zkrátka si ho vážíte. A jste hrdí i na to, jaký jste pár? Vážíte si toho, co jste společně dokázali? Opět to může být cokoli, možná jste dobře vychovali a dovedli do dospělosti vaše děti, nebo jste postavili dům, vypěstovali krásné růže, vybudovali společnou firmu, zrekonstruovali byt... Existuje něco takového? Jste na dobré cestě. Pokud na sebe umíte být pyšní jako na jednotlivce i jako na pár, máte z poloviny vyhráno.

Pokud není nic, co by ve vás v souvislosti s partnerem vzbuzovalo hrdost, a naopak máte pořád potřebu si na něj stěžovat, jaký je to trouba, jak tohle či ono neumí, pak je jen otázka času, kdy ve vás začne hlodat (nejspíš oprávněná) nejistota, proč s takovým mužem vůbec jste.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Víte, jak poznáte, že si někdo svého partnera váží? Nepomlouvá hoFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

6. Plánujete spolu budoucnost

Je jedno, jestli je vám dvacet a plánujete, jak si postavíte domeček na samotě u lesa, nebo je vám sedmdesát a těšíte se, jak budete víkendy trávit s vnoučaty. Důležité je, že plánujete. A že v budoucnosti, kterou si představujete, se vidíte spolu.

Je to známka toho, že vidíte svět podobně a jste tím pádem kompatibilní. Pokud ale vy sníte o domku u lesa a on o životě ve velkoměstě, až dojde na realizaci vašich snů, pravděpodobně se neshodnete.

Tak co myslíte, bude to u vás navždy?

Reklama

Načítám