Hlavní obsah

Pravidla bezpečného flirtování. Tohle mohou i zadaní

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Flirtování je pro většinu lidí bez ohledu na věk a pohlaví příjemná hra. Všechny úsměvy, opětované pohledy a neškodně lechtivé slovní hříčky baví nejen svobodné, ale i zadané. Mezi flirtem a nevěrou je ovšem tenká hranice. Jak ji nepřekročit? Dodržujte tahle pravidla!

Článek

Flirtování není jen pro lidi, kteří jsou sami, není to jen způsob, jak se s někým seznámit. Je to hra, kterou si za určitých podmínek mohou dovolit i ti, kdo mají doma stálého partnera. V tom případě má ale tahle hra pravidla, která je potřeba dodržet. Jinak se může neškodná zábava snadno proměnit ve velký vztahový průšvih.

1. Musíte mít správný důvod

Proč potřebujete flirtovat, přestože jste zadané? „Touha líbit se, mít pocit, že jste žádané, i když máte partnera, může cenně posilovat sebevědomí, vyvolávat příjemný pocit a rozvíjet krásu ženskosti,“ říká vztahová koučka Lucie Mucalová s tím, že i zdravě sebevědomá žena může mít občas chuť být trochu koketa.

Tehdy je to v pořádku. Neškodný flirt nabije energií, zvedne náladu, cítíte se přitažlivější, sebevědomější... Možná tím vztahu i prospějete. „Flirt může sloužit jako zdroj znovuoživení partnerského jiskření,“ potvrzuje vztahová koučka Iva Filipi. Vy si jste vědomy své hodnoty a přitažlivosti, partner může být pyšný, jak „žhavou“ ženu má po svém boku.

Problém nastává, když si flirtováním něco kompenzujete. „Co vám flirt přináší? Nudíte se a vadí vám partnerský stereotyp? Nefunguje vám komunikace, máte nedostatek doteků, pozornosti, obdivu?“ upřesňuje Iva Filipi. Pokud si tak nahrazujete něco, co vám chybí, hrozí, že vám neškodné laškování přestane stačit. A to, čeho se vám doma nedostává, budete chtít získat jinde.

Pak přestaňte flirtovat a zaměřte se na vztah. Pracujte na něm, snažte se ho nastavit tak, abyste vše, co potřebujete, dostávaly od partnera a nemusely to hledat jinde. (Máte tři věci nezbytné pro fungující vztah?)

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Mít pocit, že jste žádané, i když máte partnera, může posilovat sebevědomíFoto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

2. Nikdy neflirtujte on-line

Sociální sítě, seznamky, chaty... To je velmi nebezpečné. „Moderní technologie hranici pomyslné bezpečné zóny flirtování velmi ztenčují,“ varuje Iva Filipi. Jste schovaní za monitorem, nehledíte objektu flirtu do očí, odvaha roste. Lidé si u klávesnice dovolí víc, než by byli kdy schopni v reálném životě. Navíc nemusíte vyvíjet téměř žádné úsilí, na internetu se vždycky někdo najde. Není třeba nikam chodit, nic extra dělat, s nadsázkou řečeno: flirtovat můžete i ze záchodu.

Když flirt, tak opravdový. Hrajte si, ale ve skutečném světě. „Mezi flirtem a nevěrou je velmi tenká hranice. A snazší je ji udržet, pakliže flirt konzumujete v poli skutečných letmých pohledů a konverzace s milým podtextem,“ radí Iva Filipi. (5 stylů flirtování: Jak svádíte muže vy?)

3. Sledujte partnera, co si o tom myslí

V partnerském vztahu je dovoleno vše, co druhému neubližuje. A platí to i pro flirt. „Flirtování může být kořením života, ale vnímejte, jak reaguje váš partner, hledejte společně snesitelnou míru,“ doporučuje Lucie Mucalová.

Jsou muži, kteří rádi sledují, jak jejich partnerka flirtuje, jsou pyšní, že patří k nim, a zvyšuje to jejich touhu. Jiným to ale může vadit, mohou se cítit podváděni. Je jen na vás dvou, jak to mezi sebou nastavíte, ale pamatujte, že všeho moc škodí. (Flirtuje váš muž s každou sukní? Víme, jak se s tím vypořádat!)

Samozřejmě může platit i to, že co oči nevidí, to srdce nebolí. Ale i tak byste měla vědět, co si o flirtování váš partner myslí, jak k němu přistupuje. Protože se může leccos dozvědět třeba z doslechu a nemusí mu to být příjemné. 

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Někteří muži s radostí sledují, jak jejich partnerky ve společnosti flirtují s jinýmiFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

4. Nesmí to být schválnost

S předešlým bodem souvisí i další pravidlo: flirt by nikdy neměl být naschvál. „Žádné dívej, jak jsem žádaná, tak se snaž a dávej pozor, abys o mě nepřišel,“ tvrdí Lucie Mucalová. Partner by měl vaši hodnotu znát, aniž byste mu to musely dokazovat laškováním s jinými. V takovém případě už nejde o flirt, ale o manipulativní chování, jakousi němou výhrůžku.

5. Flirtujte jen výjimečně

Flirtování by se nemělo stát návykem, každodenní rutinou. Jak bylo řečeno, je to koření života, ale je poněkud štiplavější, tak s ním šetřete. Je totiž trochu jako droga. Čím víc flirtujete, tím větší dávky budete potřebovat. Úsměvy se změní v dotyky, neškodné slovní hříčky ve vyzývavé dvojsmysly a pak už je jen krůček k tomu, aby se z flirtu stala nevěra.

Reklama

Související témata:

Načítám