Hlavní obsah

Pravidlo 21 dní: Chcete ve svém životě něco změnit? Tahle zásada vám možná pomůže!

Foto: S_L_, shutterstock.com

Chcete si každý den psát deník nebo se věnovat studiu cizího jazyka? Pokud to budete dodržovat 21 dní, nová rutina je dost možná na světěFoto: S_L_, shutterstock.com

Reklama

Chtěli byste každé ráno začít rozcvičkou, naučit se pít dost vody nebo třeba konečně zahodit cigarety? Možná se vám teď zdá, že si tyhle návyky nikdy nedokážete osvojit. Zkuste ale vydržet 21 dní…

Článek

Tři týdny, 21 dní. Dost krátká doba na to, aby člověk nějak zásadně změnil svůj život. Málo času na to, aby se z celoživotního gaučového povaleče a pravidelného zákazníka fast foodů stal nadšený sportovec se zdravým životním stylem.

Z druhé strany jsou tři týdny docela dlouhá doba na to, abyste si osvojili nějaký jeden nový dílčí návyk. Snad až moc dlouhá například na to, abyste se naučili každé ráno čistit jazyk nebo vypít sklenici vody s citronem.

21 dní je minimum, které ale mnohdy stačí

„Ve většině motivační literatury, která se zabývá získáním nových návyků, se píše, že stačí vydržet 21 dní, kdy vědomě nový zvyk provádíte, a po 3 týdnech máte vyhráno. Z mých zkušeností to často platí, zvláště u změny stravování,“ říká odbornice na výživu Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Zároveň však dodává, že by k tomuto pravidlu nepřistupovala bezvýhradně. „Pokud se jedná například o cvičení, rozhodně to podle mě už neplatí na 100 procent.“

Foto: Antonio_Guillem, shutterstock.com

Zvykáte si na nové pracovní prostředí? Po prvních třech týdnech vám bude už mnohem bližšíFoto: Antonio_Guillem, shutterstock.com

Odkud pravidlo 21 dní přišlo?

Pravidlo 21 dní prakticky vzešlo od různých autorů motivačních knih, kteří si tak nějak po svém interpretovali teorie plastického chirurga a psychologa Dr. Maxwella Maltze.

Ten ve své knize Psycho-Cybernetics, která vyšla v roce 1960, poprvé uvedl, že minimální doba na to, abyste si mentálně zafixovali novou skutečnost ve svém životě, je právě 21 dní.

Ilustroval to především na základě své lékařské praxe. „V případě plastické chirurgie to trvá zhruba 21 dní, než si průměrný pacient zvykne na svou novou tvář. Stejně tak u pacientů, kterým je amputována ruka nebo noha, přetrvávají fantomové bolesti v průměru právě 21 dní,“ uváděl Maxwell Maltz.

Pravidlo však vztahoval i na věci mimo lékařskou praxi: „Lidé musí žít v bytě kolem tří týdnů, než si začnou ,připadat jako doma‘. Tohle, ale i mnoho dalších běžně pozorovatelných jevů, nám ukazuje, že je potřeba minimálně 21 dnů, než se náš starý mentální obraz rozpustí a zafixuje se nový.“

Foto: Voyagerix, shutterstock.com

Když přestáváte kouřit, první tři týdny je to nejhorší. Pak už vám to nepřijde tak strašné. Zkuste vydržet!Foto: Voyagerix, shutterstock.com

Jak to uchopit v praxi?

Jak už bylo uvedeno na začátku, k tomuto pravidlu není možné přistupovat bezvýhradně. V návaznosti na Maxwella Maltze vzniklo mnoho děl, která pravidlo vyzdvihovala jako nanejvýš platné. Objevily se ale samozřejmě i kritiky a upozornění na chybné interpretace.

Pokud použijete čistě selský rozum, je vám jasné, že na hodně věcí je 21 dní málo. Stejně tak ale na hodně věcí skutečně stačí.

Například bývalí kuřáci se často shodují, že po třech týdnech nekuřáctví měli za sebou to nejhorší. Předchozí nezdařilé pokusy ztroskotaly obvykle v prvním nebo druhém týdnu.

Tři týdny stačí také na drobnosti, jako třeba každé ráno snídat, každý den cvičit 15 minut jógu, číst aspoň chvíli klasickou knihu nebo například přestat jíst čokoládu. Obecně, pokud si budete chtít odvyknout od závislosti na sladkém, tři týdny jsou skutečně reálná doba.

Je však dobré si uvědomit, že tři týdny jsou čas, za který si zvyknete na něco nového, co však budete dodržovat i nadále. Nesmíte k věci přistupovat tak, že „dám tři týdny a mám klid“. Tak to nefunguje.

Pravidlo 21 dní vám nepřinese zázraky, ale může dost pomoct. Nový zvyk si budete osvojovat s vědomím, že ač vám první dny přijde divný, možná otravný, po třech týdnech se to bude zdát už celkem normální.

Co si o pravidlu myslíte? Funguje?

Reklama

Související témata:

Načítám