Hlavní obsah

Přechod není nemoc. A potká každou

Foto: Thinkstock

Klimakterium provázejí nepříjemné stavyFoto: Thinkstock

Reklama

Neskutečné horko, bolení hlavy, návaly pocení, nespavost a bolest při chůzi. Ne, milé dámy, to nejsou problémy spojené s posledním horkým dnem letošního léta (který nás, doufám, ještě čeká). Je to něco mnohem prozaičtějšího – přechod. Nevítaný host, který zaklepe na dveře snad každé čtyřicátnici nebo padesátnici. A někdy i dříve, bohužel…

Článek

Cizí slova, která občas děsí

Klimakterium, menopauza, úbytek estrogenu, osteoporóza – slova, která v reklamách vzletně vypouštějí z úst spokojené (zjevně) třicátnice, které předstírají, že šťastně procházejí jedním z nejnepříjemnějších období ženy. Jak jim ale rozumět? Klimakterium neboli přechod je čas, kdy pozvolna vyhasíná činnost vaječníků, snižuje se hladina některých hormonů v těle (estrogenu, gestagenů a částečně i testosteronu).

„Některé ženy sice mívají příznaky před 40. rokem života, nicméně klimakterium v našich podnebných podmínkách ženy přepadne někdy mezi 47. a 52. rokem života,“ říká MUDr. Zuzana Fučíková, CSc., odbornice z naší gynekologické on-line poradny. „Jeho nejčastější příznaky bývají poruchy menstruačního cyklu a mohou to být i ty známé, jako např. návaly horka. Ovšem nutno dodat, že příznaky se nemusí projevit vůbec žádné!“

Foto: ThinkstockBýt v dobré kondici vám pomůžePojďme se bavit otevřeně

O nepříjemných projevech ví své i naše čtenářka Simona (57 let), která má potíže spojené s přechodem už zdárně za sebou: „Musím přiznat, že nejhorší pro mě byly ty návaly horka. Byla jsem pak unavená a často jsem mívala propocené spodní prádlo i tričko. Bylo to hodně nepříjemné. Špatně jsem spala, byla jsem nervózní a upřímně – na rovinu jsem řekla manželovi, ať na sex zapomene. Takovou bolest jsem snad nikdy nezažila!“

Mezi další časté příznaky příchodu klimakteria a zejména blížící se menopauzy patří rychle nabíhající kila, otoky, slabší nepravidelné krvácení, citlivost prsou nebo ztenčení kůže. Dále také výrazné změny nálad a suchost poševní sliznice.

S návaly má nepříjemné zkušenosti i důchodkyně Zdena: „Nevěděla jsem, jak se zbavit všudypřítomných návalů. Tak jsem neustále větrala - ve dne v kuchyni, v noci v ložnici. Manžel byl ze mě úplně nešťastný. Zatímco já jsem se aspoň chvíli cítila dobře, on mrznul i pod dvěma peřinami!"

Již zmíněnou „menopauzou“ se označuje stav, kdy žena neměla 12 měsíců menstruaci. Relativní novinkou na trhu je kapesní tyčinkový test pro zjištění menopauzy, který vypadá podobně jako ten těhotenský. Rychlý test zjišťuje hladinu hormonu FSH v moči (jeho koncentrace se při menopauze radikálně zvýší). V rozmezí jednoho týdne se zkrátka „počurá“ proužek a buď vyjde výsledek pozitivní, nebo negativní.

Hormony pomáhají

K odstranění nepříjemných příznaků obvykle dochází po podání hormonální substituční léčby. K doplnění chybějícího estrogenu, často v kombinaci s dalšími hormony, je však nutná předem konzultace s lékařem. Některé ženy totiž hormonální léčbu nemohou podstoupit vůbec. „Důvodů může být celá řada: rakovina prsu, nevysvětlitelné krvácení genitálu, rozsáhlé varixy, poruchy krevní srážlivosti, cukrovka, hypertenze atd.,“ upozorňuje doktorka Fučíková. V takových případech lze zajít do lékárny a s pomocí magistry vybrat preparáty, které obsahují fytoestrogeny, jež jsou rostlinného původu.

Přechod jsem zatím nepoznala

Čtenářka Radka, které je nyní 55 let, se svěřuje, že přechod na sobě zatím nepoznala: „Když mi bylo 43 let, podstoupila jsem zákrok, při kterém mi odebrali dělohu, ale nechali mi funkční vaječníky. To znamená, že jsem nemusela brát žádné hormonální přípravky, což by bylo v případě odnětí vaječníků nutné. Teď je mi 55 a vlastně čekám. Když jsem se ptala své gynekoložky, jak to bez dělohy a ustání menstruace poznám, tak jen mávla rukou a řekla, že to poznám. Tak čekám." Má cenu ovšem něco takového vůbec řešit? „Přechod opravdu není nemoc, je to jedna z fází života. Paní Radka může být ráda, že žádnými obtížemi netrpí. Také přece neustále nezkoumáte hladinu hormonů u dospívajícího dítěte, jestli už je v pubertě, nebo ne," uzavírá gynekoložka Fučíková.

A jak jste prožívala přechod vy? Podělte se o své zkušenosti s ostatními. Na problémy u nás přece nikdo není sám!

Reklama

Související témata:

Načítám