Hlavní obsah

Přehlížený mák: Zpomaluje stárnutí a chrání před infarktem

Foto: strelka, Shutterstock.com

Foto: strelka, Shutterstock.com

Reklama

Tahle potravina, tolik typická pro naši domovinu, má na svém kontě řadu prvenství. Krom toho, že patří mezi nejlepší zdroje vlákniny nebo vápníku, je také pravděpodobně nejpodceňovanější surovinou vůbec. Vykašlete se na chia semínka, pojďte jíst obyčejný mák!

Článek

To jsou všude samé goji, chia, açaí, chlorelly... A skoro by se zapomnělo na tradiční české potraviny! Budete překvapeni, kolik zdraví se skrývá ve zdánlivě obyčejném máku.

Nejlepší pro zdravé kosti

Nejsou to sýry ani mléko, potravinu s nejvyšším obsahem vápníku představuje mák. Již 60 gramů makových semínek obsahuje doporučenou denní dávku této minerální látky, která je tak zásadní pro zdravé kosti i zuby. Navíc vápník z máku je dobře vstřebatelný, což je další důvod, proč v rámci prevence osteoporózy nebo paradentózy zařadit do jídelníčku mák.

Vlákninová bomba proti cholesterolu

Že byste měli navýšit příjem vlákniny jste možná slyšeli. Je to pro lepší zažívání, snazší hubnutí, co je ale nejdůležitější – vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, tedy také předcházet nemocem srdce a cév.

A teď se podržte! Mák obsahuje třikrát více vlákniny než pověstné celozrnné výrobky (pečivo, kuskus, těstoviny), dvakrát tolik co ořechy a sedmkrát tolik co jablka. Ve 100 gramech máku najdete 20 gramů vlákniny. Doporučené denní množství pro dospělého je 30 gramů, zatímco průměrný Čech přijímá jen 10 gramů vlákniny.

Bílkovin stejně jako ve steaku

Mletý mák je překvapivě kvalitním zdrojem bílkovin. Ve 100 gramech najdete celých 18 gramů proteinu, což je podobné číslo jako u libového kuřecího, vepřového či krůtího masa. Bílkoviny jsou velmi důležité pro budování a udržení svalové hmoty. Ve zvýšené míře by je měli přijímat hlavně sportovci nebo ti, kdo se snaží zhubnout.

Foto: TMON, Shutterstock.com

Nejíte maso a hledáte jiný zdroj bílkovin? Vsaďte na mák, má jich spoustuFoto: TMON, Shutterstock.com

Samé zdravé tuky

Stejně jako většina semen je mák z velké části tvořen prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Ty možná lépe znáte pod pojmem zdravé tuky. Ze zdravotního hlediska jsou tyto tuky ve výživě nezastupitelné. Snižují hladinu cholesterolu, riziko srdečních chorob, zlepšují stav cév a umožňují využití vitaminů rozpustných v tucích. Mezi ně patří i zmíněný antioxidant vitamin E. Můžete si tak být jisti, že díky zdravým tukům ho vaše tělo bez problému absorbuje.

Mákem proti stárnutí

Za pozornost stojí také účinky proti předčasnému stárnutí. Mák je totiž velmi bohatý na vitamin E, což je silný antioxidant. Antioxidanty se nazývají látky, které jsou schopné snižovat takzvaný oxidativní stres, ke kterému dochází v organismu každého člověka. Oxidativní stres stojí v pozadí předčasného stárnutí a vzniku vrásek, ale i všech srdečně cévních onemocnění a částečně i za autoimunitními nádorovými nemocemi.

Foto: Lordn, Shutterstock.com

Mák je bohatý na vitamin E – antioxidant, který zpomaluje projevy stárnutíFoto: Lordn, Shutterstock.com

Super pro fitness kuchyni

Makové koláče nebo buchty jsou sice delikatesa, když se ale člověk snaží zhubnout, moc na ně sázet nemůže. Mák je však výborný i ve zdravé kuchyni. Přimíchejte ho například místo chia semínek do ovesné kaše, delikátní bude spolu se skořicí a sušenými švestkami. Luxusní jsou i zdravé proteinové palačinky s makovou náplní nebo makové muffiny (dva banány, kelímek jogurtu, dva hrnky ovesných vloček, dvě vajíčka, několik lžic máku a lžíce třtinového cukru).

Jste milovníci máku? Napište nám, co všechno z něj připravujete. 

Reklama

Načítám