Hlavní obsah

Přestat jíst maso a zhubnout? Jde to! Ale má to háček

Foto: thinkstock

Vegetariánství nemusí nutně znamenat zdravé stravování!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete zhubnout, a tak jste se rozhodli skoncovat s masem? To fungovat nebude, když na vašem talíři jinak zůstane vše při starém. Efekt ale přijít může. Víme, za jakých podmínek!

Článek

Vegetariáni opravdu bývají štíhlejší – to kouzlo ale není v odmítání masa. Jsou to totiž většinou lidé, kteří o svém životním stylu přemýšlejí víc než „všežravci“. Nenacpou se v prvním fastfoodu, který jim přijde do cesty. Zpravidla nekouří, nepijí alkohol (nebo jen v rozumné míře) a jejich stravování je celkově zdravější. Svůj životní styl možná delší dobu „ladili“ a vědí přesně, co by měli jíst a proč.

Dobře naplánovat a prostudovat

Pokud zůstanete u svých tří koblih k snídani, čokolády u televize a v poledne si místo roštěnky dáte smažák, určitě nezhubnete.

„Vegetariánská strava vám může pomoci váhu redukovat stejně jako nabrat. Tak jako může váš zdravotní stav zlepšit, může ho i zhoršit. Pokud je dobře promyšlená, vyvážená a nejde jen o to, že chcete hubnout, a proto ze dne na den bezhlavě vyloučíte maso, může být pro vaše zdraví i váhu velmi prospěšná. V každém případě doporučuji každému začínajícímu vegetariánovi prostudovat příslušnou literaturu a zkonzultovat své stravování s odborníkem na výživu,“ radí nutriční poradkyně Iva Veselá z Food-Life.

Foto: thinkstock

Uvážlivý výběr potravin povede k hubnutí, i když maso zcela nevyloučíte. Zeleninu je vhodné konzumovat v každém případě!Foto: thinkstock

Vegetariánem v padesáti: kvůli zdraví

Experimentování většinou patří k mládí. Přibývá ale lidí, kteří se k radikální změně odhodlají ve středním věku. Jejich motivem nebývá soucit se zvířaty, ale právě zdraví.

„Konzumujete více, než ve skutečnosti potřebujete, což vede k rozvoji civilizačních chorob – ischemické choroby srdeční, hypertenze, cukrovky, žlučníkových obtíží a obezity. Pokud se sníží příjem koncentrované energie, což je možné i omezením živočišných produktů, dochází ke zlepšení,“ vysvětluje docent Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy Thomayerovy nemocnice v Praze. U vegetariánů výrazně klesá i výskyt rakoviny tlustého střeva.

Foto: thinkstock

Nepřejídat se a mít dostatek pohybu! To jsou pravidla zdravého hubnutíFoto: thinkstock

Začínáte. Na co si dát pozor?

Možná vás zklameme, ale sladkostí si ani vegetarián nemůže dopřát, co hrdlo ráčí!

  • Omezte jednoduché cukry (z ovoce a sladidel) a celkové množství sacharidů a tuků. „Nevyvážená vegetariánská strava bývá založena právě na těchto živinách, po kterých se velmi snadno přibírá,“ varuje Iva Veselá.
  • Nezanedbávejte v jídelníčku bílkoviny, které by měly být součástí každého pokrmu. „S deficitem bílkovin, respektive aminokyselin, dochází k nerovnováze, která vegetariánům může z dlouhodobého hlediska poškodit zdraví. Více než polovina mých klientů-vegetariánů má památky na nesprávné stravování. Často se jedná o zhoršenou kvalitu vlasů, nehtů, chudokrevnost, sníženou mineralizaci kostí, zpomalený metabolismus vlivem odbourání svalové hmoty, únavu (chybí zinek a železo) a sníženou obranyschopnost organismu,“ upozorňuje Iva Veselá.

Na závěr možná to nejdůležitější: pro vegetariánství byste se měli rozhodnout, protože vám tahle strava vyhovuje a chutná, ne protože si myslíte, že je to tak správně. Je zbytečné nutit se do sóji a smutně přitom snít o krvavém steaku. Ke zdraví a štíhlosti vede mnoho cest, a některé z nich jsou určitě i „masové“.

Co vy a maso? Milujete ho, nebo se bez něj dokážete obejít? Připadá vám vegetariánství jako dobrá cesta ke zdraví a štíhlosti?

Reklama

Načítám