Hlavní obsah

Příběh Šárky: Tampony mi málem zničily zdraví!

Foto: Thinkstock

Tampon neumožňuje odchod škodlivin a tělo se může začít bránitFoto: Thinkstock

Reklama

„Tampony, super věc pro moderní ženy – i já si to ve svých sedmnácti letech myslela,” svěřuje se se svou nepříjemnou zkušeností třiadvacetiletá Šárka. „Dokud mě mé zdraví nevyvedlo z omylu!” Co se stalo?

Článek

„Byla jsem normální zdravá holka. Nikdy jsem se s ničím neléčila, a proto by mě nenapadlo, že se mi něco takového může stát,” popisuje Šárka. 
„Všechno přitom začalo obyčejnou nevolností. Byla jsem unavená, bolely mě podivně ruce, a především nohy. Jediné, co mi od potíží pomáhalo, byla neustálá chůze. Když jsem jsem se ale dostala do stavu, kdy jsem místo spánku chodila od půl páté ráno po zahradě, rodiče mě vzali k lékaři.”

Co zjistil lékař?

„Nic se nejí tak horké, jak se uvaří,” domníval se zřejmě doktor, ke kterému Šárka přišla. „Po mém popisu nevolnosti a bolesti nohou si myslel, že jenom nechci při pátku do školy. Nechal mě ale i tak raději doma a řekl, že kdyby se něco přes víkend dělo, ať v pondělí přijdu znova.” A ono se dělo. 
„Už během soboty jsem dostala vysoké horečky a můj stav se vůbec nelepšil. V pondělí ráno mi udělali odběry krve a odpoledne už jsem byla zpátky u lékaře. Ten byl zděšen – v krvi jsme neměla vůbec nic v normě. Poslal mě okamžitě do nemocnice.”

Foto: archiv

Šárka má s tampony velmi špatné zdravotní zkušenostiFoto: archiv

Jako pokusný králík

Přesně tak si prý Šárka připadala: „Všichni se na mě chodili dívat, ptali se, co a jak mě bolí, dělali mi odběry, měřili teplotu, jenže nikdo netušil, co mám za potíže,” popisuje svůj pobyt v nemocnici. Po dvou dnech prý jednoho lékaře napadlo, jestli náhodou nemá Šárka menstruaci a nepoužívá během ní tampony. „Kývla jsem hlavou. Proto mi okamžitě odebral vzorek tamponu na analýzu.” A? Problém s názvem zlatý stafylokok ve stadiu septického šoku byl na světě!

Vzácná nemoc

Od té chvíle měl na starosti Šárku sám primář. „I přes své letité zkušenosti nechápal, že za tohle můžou tampony,” cituje ho studentka. A co se s ní dělo dál? „Nasadili mi silná antibiotika a za tři dny už mi bylo podstatně lépe.
 Když jsem se zcela uzdravila, pan primář mi přiznal, že zjištění důvodu mé nemoci bylo za minutu dvanáct. On sám se s pacienty se septickým šokem, včetně mě, setkal prý jen třikrát. Jeden člověk to bohužel nepřežil a druhý má doživotní následky.”

Tip redakce:Na co všechno se možná stydíte zeptat gynekologa? Ptali jsme se za vás!

Šťastný konec

Pár měsíců poté prováděli Šárce testy, zda je nebezpečí zažehnáno. „Kvůli oslabení mi sice zjistili začínající mononukleózu, ale antibiotika to opět dala vše do pořádku. Každopádně jsem měla štěstí, že mám – jak se říká tuhý – kořínek. A silnou imunitu, díky níž jsem nemoc zvládla dobře,” je ráda dnes už bývalá pacientka. „Později jsem hledala na internetu, zda jsou ženy, kterým se stalo totéž. A zaskočilo mě, že jsem je našla, a to po celém světě. Zjistila jsem, že se ví o potížích s tampony, ale nikdo o tom nemluví.”

P. S.: „Už je to skoro šest let, co se příhoda stala. Tamponům se vyhýbám obloukem, jinak naštěstí žádné následky nemám. Ale už se nevydržím dívat, jak se tampony všudypřítomně propagují... Proto jsem chtěla, aby vznikl tento článek. Nedávno zveřejněná zpráva, že dívka po zavedení tamponu upadla do bezvědomí – kvůli septickému šoku, mě jen utvrdila v tom, že vás, holky, taky musí někdo varovat,” dodává na závěr Šárka.

A co vy, jak často používáte tampony? Nebo se jim jako Šárka raději vyhýbáte aneb Tohle všechno můžete mít v kalhotkách !

Reklama

Související témata:

Načítám