Hlavní obsah

Příběh Katky (17): S modelingem jsem začala ve 13, a je to tak dobře!

Foto: archiv Czechoslovak Models

Foto: archiv Czechoslovak Models

Reklama

Toužíte se stát modelkou, ale sbíráte odvahu? Zkuste se přihlásit na casting soutěže Czechoslovak TopModel. Jaké to je a jak to změní váš život, vám prozradí vítězka prvního ročníku Kateřina Kozlová.

Článek

„Czechoslovak TopModel je modelingová soutěž, kterou každoročně pořádá agentura Czechoslovak Models. Cílí na dívky ve věku 13 až 19 let,“ prozrazuje na úvod ředitelka Stanislava Radotínská. A právě Kateřina Kozlová se v roce 2013 stala historicky první vítězkou tohoto projektu. Tehdy jako třináctiletá obstála před mezinárodní porotou a okouzlila i publikum finálového galavečera v pražském Centru současného umění DOX.

Od té doby má za sebou řadu zajímavých zakázek, pracovně cestovala po Evropě i v Asii. Oblíbila si ji řada českých módních návrhářů, poslední spolupráce byla například s Petrou Balvínovou a její značkou TIQE. Kateřina pochází z Jihlavy a agentura Czechoslovak Models ji objevila při castingu právě tam. A my jsme jí položili pár otázek.

Foto: archiv Czechoslovak Models

Katka poprvé před profesionálním fotoaparátem, tehdy ještě jako finalistka prvního ročníku Czechoslovak TopModel. Fotil ji uznávaný Lukáš Dvořák Foto: archiv Czechoslovak Models

Kdy jste si uvědomila, že toužíte po kariéře modelky?

Popravdě jsem po tom vlastně nikdy moc netoužila, možná trochu v hloubi duše, ale ne tak, že bych to chtěla dělat. Vždy jsem se toho bála. Hodně mě přesvědčovali příbuzní, že bych to měla jít zkusit aspoň na casting. Sama bych se k tomu asi nikdy neodhodlala, kdyby mě neoslovila ředitelka agentury v době castingu. Každopádně jsem za to teď velmi ráda a modeling mě moc baví.

Přece jen jste v době přihlášení byla ještě dítě?

Ano byla, ale to pořád jsem, že? Myslím si ale, že je určitě lepší začít s modelingem takhle brzy než v pozdějším věku, aspoň máte více času se s tímto světem seznámit.

Měla jste před castingem na Czechoslovak Models s modelingem již nějakou zkušenost?

Ne, neměla. Casting byla moje první zkušenost.

Foto: archiv Czechoslovak Models

Práce londýnského fotografa Quincyho Scotta. Snímky vznikly v Praze, Katka je na nich patnáctiletáFoto: archiv Czechoslovak Models

Soutěž jste vyhrála ve 13 letech, jak se na to dívali vaši rodiče? Podporovali vás? Museli se o vás bát, ne?

Rodiče mě vždy podporovali ve všem a ani modeling nebyl výjimkou. Ovšemže měli strach, měl by ho každý. Máma se mnou ze začátku hodně jezdila po focení a zakázkách, většinou do Prahy. Když jsem se pak začala sama v Praze orientovat a osamostatňovat se, už jsem jezdila sama. Dodnes to nejenom rodiče, ale i ostatní známí se mnou prožívají a fandí mi.

A jak jste pak kariéru skloubila se studiem? Jak moc vám to zasáhlo do učení?

Na základní škole to žádný problém skloubit nebyl, učitelé mě pouštěli bez problému a ještě jsem tolik nemusela řešit absenci. Na střední škole už je to trochu horší, ale dá se to zvládnout. Škola mě ovšem pustí, když mám nějaký job nebo když jedu někam na delší dobu, ale musím si hodně hlídat známky a absenci.

Čím si myslíte, že jste lidi z branže okouzlila a okouzlujete? V čem je právě vaše tajemství nebo třeba schopnost?

To opravdu nevím, to byste se museli zeptat jich :-). Ale osobně si myslím, že jsem dost fotogenická – a to je možná to moje kouzlo.

Foto: archiv Czechoslovak Models

Fototest s francouzským fotografem Pierrem Turtautem. Katka fotila v den pauzy mezi fittingy na Mercedes-Benz Prague Fashion Week v březnu 2017Foto: archiv Czechoslovak Models

Jak se změnil váš život po vítězství? Co zásadního jste zažila a za co jste nejvíc ráda?

Můj život se nějak zásadně nezměnil. Všechno zůstalo při starém, jen mi samozřejmě přibyl koníček. Mezi můj největší zážitek a také největší zkušenost patří odlet na dva měsíce na Tchaj-wan, kde jsem se musela starat sama o sebe, což mi dalo hrozně moc do života. Nebylo to vůbec lehké zorientovat se v cizím městě, ale poznala jsem spoustu úžasných lidí a získala hodně zkušeností, které mi nikdo nikdy nevezme.

A co je podle vás největší mýtus, který o práci modelek koluje, ale přitom je to holý nesmysl?

Podle mě je největší mýtus o modelkách ten, že jsou většinou všechny anorektičky. Většina modelek to má prostě geneticky dané a to, že třeba vážíme trochu méně než ostatní dívky, neznamená, že jsme anorektičky.

Jaké bylo první focení nebo jaký byl váš první job?

Moje první focení souviselo se soutěží Czechoslovak TopModel. Šlo o fototest, který jsem fotila s výborným fotografem Lukášem Dvořákem. Byla to pro mě obrovská zkušenost. Můj první job byl pro časopis Joy, kde jsem měla možnost pracovat se super lidmi a vzpomínám na to dodnes.

Foto: archiv Czechoslovak Models

Modelka měří 177 cm a její konfekční velikost je 36Foto: archiv Czechoslovak Models

Liší se teď vaše práce od vašich původních představ, když jste do toho šla?

Předtím jsem neměla nějak moc velké představy, modeling jsem znala jenom z televize nebo z časopisů, ale vždy jsem si představovala, jak to musí být super, procházet se po mole a mít veškerou tu pozornost. Nebo jen pózovat před fotoaparátem a mít za to hromadu peněz, ale samozřejmě jsem nikdy neviděla, co je za tím dřiny a jaké úsilí to všechny modelky i ostatní lidi okolo stojí.

Jaké jsou nadále vaše sny – modelingové i nemodelingové, máte nějaké vzory?

Určitě nějaké sny mám, ale asi nic velkého. Především bych chtěla úspěšně dodělat školu a pak uvidím, kam mě nohy zavedou. Nemohu asi ani konkrétně jmenovat jeden můj vzor, protože je opravdu hodně modelek, které obdivuji.

Chcete se také přihlásit na casting?

Castingy na Czechoslovak TopModel v rámci ročníku 2017 proběhnou v září a říjnu na 10 místech v České republice a na Slovensku. Dívky mohou přijít na kterýkoli z vypsaných castingů, a to bez předchozího přihlášení nebo registrace. Podmínkou je však věk 13 až 19 let, minimální výška 174 cm a trvalý pobyt v ČR nebo SR. Kompletní pravidla najdete na webu cztm.cz.

Staňte se Tváří Proženy.cz 2017

Vždycky jste si chtěla zkusit, jaké to je být modelkou, ale nesplňujete parametry podobných soutěží? Chystáme naši vlastní soutěž – Tvář Proženy.cz 2017. Bude určena všem ženám, kterým je více než 20 let, jsou fotogenické, baví je móda, chtějí něco zažít a podívat se do zákulisí módního světa. Na podzim vyhlásíme, kam můžete posílat svoje fotografie, takže máte celé léto na to, vybrat tu nejhezčí. Podmínky jsou jasné: věk 20+, trvalý pobyt v ČR, měla byste mít hezkou pleť, zdravé vlasy a souměrnou postavu. Vítězka si vyzkouší, jaká je práce opravdové modelky, a čekají na ni i další milá překvapení.

  • Komerční sdělení -
  • Tento článek vznikl ve spolupráci Proženy.cz a agentury Czechoslovak Models -

Reklama

Načítám