Hlavní obsah

Příběh Lenky a Páji aneb Jak pomáhají Pomocné tlapky

Foto: M. Navrátilová

Foto: M. Navrátilová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lenka Štochlová (42), maminka osmnáctileté dcery, pracovala jako zdravotní sestra na ortopedickém oddělení. Svou práci milovala, ale už devátým rokem do zaměstnání nemůže, osud s ní měl jiné plány.

Článek

V roce 2012 u Lenky propukla vážná neurologická nemoc – Charcotův-Marieův-Toothův syndrom – a Lenka Štochlová skončila v invalidním důchodu. V pažích i nohách ztratila sílu, cit a pohyblivost. Obtížně chodí, na vycházky ven pouze s chodítkem, i na krátké přesuny se musí opírat o hůlku. Ruce jí zeslábly tak, že nezvládá jemnou motoriku. Nemoc ji sužuje nejen fyzicky, ale i psychicky. Ale je statečná a říká: „Nehroutím se, snažím se žít a myslet pozitivně.“

Léčivý sen: náhoda, nebo osud?

První rok po propuknutí nemoci byla Lenka zavřená po nemocnicích a doma, kde měla spoustu času přemýšlet nad budoucností. Jako zdravotní sestra dobře věděla, jaká je její prognóza, tušila, že takto složitou cestu pravděpodobně nezvládne sama a časem bude odkázaná na cizí pomoc.

Zkraje onemocnění se Lence zdál sen, že má vedle sebe smetanovou labradorku s růžovým obojkem jménem Sára. Ve snu jí byla pořád nablízku a bylo jim spolu dobře. Lenka se svěřila blízké přítelkyni – a osud chtěl, že právě ona měla kolegyni s velkými zkušenostmi s pejsky a znala společnost Pomocné tlapky. Lenka tak na ně získala kontakt a od té doby jsou Tlapky součástí jejího života.

Foto: M. Navrátilová

Speciálně vycvičený pes umí spoustu praktických kousků – například otevřít myčkuFoto: M. Navrátilová

Jak dlouho se čeká na pejska pomocníka

Lenka se spojila s ředitelkou Pomocných tlapek Hanou Pirnerovou a za krátký čas se roztočil kolotoč nutný k získání asistenčního pejska. Dotazníky, osobní pohovor, rozhovor s psychologem a fyzioterapeutem. Jelikož Pomocné tlapky cvičí asistenční psy na míru klientovi, potřebují naprosto detailní informace.

„Na pejska jsem se těšila jako v dětství na Vánoce, doslova jsem nemohla dospat,“ vzpomíná Lenka. Po roce a půl od podání žádosti zazvonil telefon a Lenka vyrazila z rodné Příbrami do Plzně na první setkání s budoucí psí asistentkou. Došlo k němu před domem, kde mají Pomocné tlapky secvičovací byt, a krásná černá fenka labradorského retrívra Pája byla pro Lenku láska na první pohled. Na pár dní se i s dcerkou nastěhovaly do tlapkovského bytu, kde měly Páju dvacet čtyři hodin denně u sebe.

Dlouhý výcvik a ladění dovedností

Během seznamovacího období Lenka poznala všechny členy týmu Pomocných tlapek a pěje na ně samou chválu. Přátelství, které mezi nimi vzniklo, je opravdové a pevné. Během pobytu v Plzni trenéři zjišťovali, co Lence dělá největší potíže, aby pejska docvičili. Lenka s Pájou každý den procvičovaly, trénovaly s cvičiteli a ke konci pobytu absolvovaly závěrečnou zkoušku dovednosti a poslušnosti v obchodním centru, při pohybu venku i v bytě – a všechno  zvládly na jedničku.

Po zkoušce odjeli do Příbrami i s cvičitelem Jiříkem a společně v místě bydliště nacvičovali třeba cestu k lékaři, cestování autobusem, správné venčení... Bylo také potřeba najít vhodnou veterinární péči.

Foto: M. Navrátilová

Asistenční pes je cvičen pro konkrétního člověka, aby mu dokázal pomoct přesně v tom, co je potřeba. Často se jedná o běžné činnosti, které zdraví lidé dělají docela automaticky bez jakékoliv námahyFoto: M. Navrátilová

Báječná léta s psí kamarádkou

Lenka s pejskem za pár dní oslaví šest společných let. A jsou to krásné roky. Pája je Lenčina veliká láska, která jí v pozitivním slova smyslu obrátila život vzhůru nohama a vděčí jí za mnohé. Je moc hodná, přátelská, chytrá a šikovná a je v ní spousta lásky a porozumění.

Co všechno Pája umí? Cokoliv Lence upadne na zem, to jí podá. Nejen botu či časopis, ale třeba i platební kartu, drobné mince nebo tužku. Umí otevírat a zavírat dveře, otevře myčku a z obchodu donese sáček s rohlíky. Lence hodně pomáhá i canisterapie, kterou s Pájou často provozují. Společně chodí úplně všude – do obchodů, k lékařům i na návštěvy. Každý rok jezdí na rehabilitační pobyt do Nemocnice Na Pleši, kde pejsek Lenku doprovází na všechny procedury a je velmi oblíbený.

Perfektní spolupráce a pomoc

Skvělé také je, že se Lenka může při sebemenším problému v kteroukoliv denní či noční hodinu obrátit na Pomocné tlapky a poradit se. Navíc jí samozřejmě velmi pomohlo, že dostala Páju do užívání docela zadarmo. Ačkoliv stát výcvik asistenčních psů nehradí, téhle sympatické obecně prospěšné společnosti se daří každoročně vycvičit dvanáct psích pomocníků. Finance na výcvik a péči shánějí sami a provozují třeba i charitativní e-shop či pořádají benefiční akce. Závěrečný velký dík patří nejen Pomocným tlapkám, ale i Nadaci Kooperativy, díky jejímuž finančnímu daru Lenka dostala Pájinku, a může tak žít mnohem kvalitnější život.

Reklama

Načítám