Hlavní obsah

Příběh služebnice: vzhled a styl na prvním i posledním místě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U sledování úspěšného seriálu si říkáte, že si vlastně nežijeme špatně. V Gileádu vyřešili rostoucí neplodnost vytvořením spolku služebnic, které jsou tu jen na plození dětí. Poznáte je podle šatů červené barvy symbolizující ženskost a schopnost rodit. Jak si herečky ze seriálu užívají módu ve skutečnosti?

Článek

Příběh služebnice od Margaret Atwood (79), jejíž kniha byla seriálu předlohou, se odehrává v blízké budoucnosti na území bývalých Spojených států amerických, kde kvůli různým katastrofám ztratila většina žen plodnost. Ty, které ještě mohou mít děti, byly donuceny stát se (sexuálními) služebnicemi a rodit vysoce postaveným mužům a jejich sterilním ženám děti.

Společnost je striktně rozdělena a funguje díky přísným pravidlům, špehování a trestům. Součástí represí a symbolem nerovnosti je oděv a uniformita. Služebnice poznáme podle červeného pláště a bílého čepce, manželky mají pláště a šaty modrozelené. Oblečení odráží jejich roli a postavení ve společnosti.

Jak vypadají herečky ve skutečnosti? Mají styl, nebo jim seriálová módní jednotvárnost vyhovuje i v civilu? Na závěr vás čeká ještě jeden bonus.

Elisabeth Moss (37): June/Offred

Proslavila se v televizních seriálech Šílenci z Manhattanu (2007–2015) a Na jezeře (2013), kde za roli vyšetřovatelky získala Zlatý Glóbus. Další pak obdržela za herecký výkon v roli June neboli služebnice Offred.

Její postava prochází vývojem od pasivní zotročené „chodící dělohy“ po rozhněvanou ženu, která proti systému nekompromisně bojuje. Je nucena oblékat se do asexuálních červených šatů a na nákupy nosit bílý čepec, který jí zabraňuje navazovat oční kontakt.

Ve skutečnosti se Elisabeth Moss rozhodně nebojí barev a střídat styly. Jednou zazáří v odvážných modelech, které možná odhalují až moc, jindy je za holčičku s mašlí u krku ve vintage modelu. Jejím poznávacím znamením je výrazná rtěnka.

Foto: Profimedia.cz

Jako June se usmívá sporadicky a má u toho šílenství v očích. Elisabeth úsměvy nešetří. Ráda ukazuje nohy v minišatech, ale nás oslnila v bílých šatech se širokou sukní a koženém křivákuFoto: Profimedia.cz

Ann Dowd (63): Lydia

Na kontě má desítky filmových i televizních rolí, ale její nejvýraznější rolí je bezesporu seriálová teta Lydia. Bývala učitelka „pečuje“ o své svěřenkyně, učí je poslušnosti a pokoře. Připravuje je na příchod do rodin velitelů, kontroluje, zda oplodňovací rituály probíhají dle pravidel, umí být krutá i chápavá.

Tety nosí hnědé šaty a působí jako šedé myšky. Ve skutečnosti je herečka velmi elegantní dáma, která chápe, že v jednoduchosti je krása. Ale ráda se ozdobí výrazným šperkem a potrpí si na perfektně upravené vlasy.

Foto: Profimedia.cz

Teta Lydia je osoba neurčitého věku, která umí nekázeň potrestat i vypíchnutím oka. Ve skutečnosti působí herečka mladší a pytlovitému oblečení, které přidává kila, se vyhýbáFoto: Profimedia.cz

Yvonne Strahovski (37): Serena Joy Waterford

Australská herečka je známá ze seriálů Chuck (2007–2012) a Dexter (2006–2013). V Příběhu služebnice hraje manželku velitele, která původně stála u zrodu hlavních idejí nové společnosti.

Nakonec jen bezmocně sleduje, v jakou zrůdnost se zvrhly, ale proti systému se nepostaví, protože zoufale touží po dítěti. V seriálu ji vídáme v modrozelených šatech a vlasech stažených do blond pevného uzlu.

Ve skutečnosti má velmi šik styl a na červeném koberci umí být za princeznu. O chlup více šik působí v pánském stylu a potlesk si zaslouží i za zvládnutí těhotenské módy v loňském roce.

Foto: Profimedia.cz

V seriálu velmi trpí, že nemůže mít děti, ve skutečnosti se stala maminkou vloni a je v obdivuhodné forměFoto: Profimedia.cz

Samira Wiley (32): Moira

Herečku nejdříve proslavil seriál z ženské věznice Orange Is the New Black (2013–2019), při jehož natáčení poznala i svoji manželku Lauren Morelli (37). Následně pak předvedla skvělý výkon v Příběhu služebnice a získala cenu Emmy.

V seriálu ztvárnila Moiru, nejlepší kamarádku June, která se nejdříve stane služebnicí, posléze je nucena k prostituci a nakonec se jí podaří utéct. Hrála v červeném hábitu, krajkovém prádle i mikině.

V soukromí je někdy za pohodářku, jindy za femme fatale. Herečka působí jako módní chameleon, přes den v tričku a rozervaných kraťasech a večer v sexy přiléhavých šatech, které dají vyniknout dokonalé postavě.

Foto: Profimedia.cz

Moira je bojovnice za ženská práva, Samira bojuje za práva LGBT komunity. A z jejích outfitů na červeném koberci jsme pafFoto: Profimedia.cz

Amanda Brugel (41): Rita

V domech velitelů se kromě manželek a služebnic tiše a nenápadně pohybují i marty. Mají na starosti zejména kuchyň, a jak se později ukáže, jsou to ony, kdo plánují převrat.

Nosí šedozelené šaty a šátek přes vlasy. Jednu z nich si zahrála Amanda Brugel. Její postava byla zpočátku vedlejší, posléze získala na významu. A rozhodně patří k těm nejstylovějším.

Výrazná herečka a dvojnásobná maminka se nebojí výrazných barev, odvážných střihů a extravagance, která působí v jejím podání samozřejmě a přirozeně.

Foto: Profimedia.cz

Její postava by se měla věnovat kuchyni, přitom je součástí odboje. Klame tělem. Ve skutečnosti Amanda Brugel tělem oslňuje ve skvostných róbáchFoto: Profimedia.cz

Joseph Fiennes (49): Fred Waterford

Ač je seriál zaměřen hlavně na ženy a boj za jejich práva, na závěr nesmí přeci jen chybět jeden muž. Velitel Fred Waterford patří k zásadním charakterům a fascinujícím způsobem jej ztvárnil „zamilovaný Shakespeare“. Je tvůrcem a zčásti i obětí šíleného systému, kvůli kterému ztrácí svou milovanou ženu, a těžko se někdy dívá sám sobě do očí.

Velitelé chodí často oblečení v černé, což odkazuje na jejich moc a autoritu. Ve skutečnosti je herec štramák, kterému to bez vousů a ve světlých barvách sekne.

Foto: Profimedia.cz

Jako velitel v Gileádu moc ženy neokouzluje, navíc je zneužívá a seká jim prsty. Ve skutečnosti je to stylový fešákFoto: Profimedia.cz

Jste seriáloví fanoušci a není vám dvacet? Pak by vám nemělo dělat problémy, vzpomenout si na nejslavnější seriály sedmdesátých let. Znáte je? 

Reklama

Načítám