Hlavní obsah

Přibrali jste? Takhle poznáte, že to není tuk, ale jen voda!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná nemáte úplně bezchybný jídelníček, ale zase jste nehřešili tolik, aby vaše hmotnost vzrostla o několik kilogramů. Dříve než začnete propadat panice a nasadíte přísný odtučňovací režim, si ověřte, zda ona kila navíc nezpůsobuje voda.

Článek

Více než polovinu organismu tvoří voda – zdravá míra se pohybuje mezi 55 a 60 procenty. Jakmile se dostanete nad ni, začnou nejen stoupat kila na váze, ale můžete trpět otoky končetin, nafouklým břichem či celulitidou. Jak se ujistit, že je právě toto váš případ?

Vyšší váha po víkendovém hřešení

Jakmile hmotnost stoupne až o čtyři kila doslova ze dne na den, s vysokou pravděpodobností se bude jednat o vodu. Často se to stává ve chvíli, kdy jste den předem „hřešili“. V pondělí ráno sice možná získáte dojem, že už se víkendové hodování uložilo do tukových polštářků, spíš to však bude opravdu jen tekutina.

Jestliže jste si pochutnávali na zákuscích, čokoládě nebo třeba pizze, znamená to, že jste do sebe dostali hodně sacharidů – a každý gram sacharidů na sebe váže tři gramy vody. Proto vaše hmotnost dočasně vzrostla. Jakmile se vrátíte k vyvážené stravě, nejvýše do pár dnů jste zpět.

Zadržování vody způsobuje i nadměrný příjem soli. Různé polotovary, chipsy, křupky, lahůdky či některé uzeniny nebo sýry obsahují soli příliš. A když se spojí s nadbytkem sacharidů, raději se v pondělí na váhu ani nedívejte.

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Pro normalizaci hmotnosti je důležité vědět, zda je za jejím nárůstem voda nebo tukFoto: Voyagerix, Shutterstock.com

Když vodu zadržujete už dlouho

Z méně vážných, přitom poměrně častých příčin zadržování vody jmenujme premenstruační syndrom – zvýšená váha a otoky vás mohou trápit až deset dní. Další možnou příčinou je nevhodný druh hormonální antikoncepce, zhoršená funkce lymfatického systému, ale i vážnější nemoci. Tato potíž se mimo jiné spojuje s cirhózou jater, onemocněním ledvin a srdce či vysokým krevním tlakem.

K lékaři se vydejte neprodleně ve chvíli, kdy se k otokům končetin přidá dušnost nebo únava a posléze i otoky břicha. Jedná se o varovné signály srdečního selhání, které nikdy nebagatelizujte.

5 dobrých rad

Ukazuje-li vám váha nesmyslné číslo, možná už si můžete být jisti, že onu neplechu dělá zadržovaná voda. V případě, že se jedná pouze o banální příčinu, vyzkoušejte některou z následujících babských rad.

  1. Pijte vodu - Ačkoli to zní jako paradox, prevencí zadržování vody v organismu je správný pitný režim. Nedostatečná hydratace totiž může vést k zavodnění. Ideální je vypít 1,5 až 2 litry vody denně.
  2. Bylinková léčba - Velmi nápomocné mohou být močopudné bylinky, jako jsou březové listy, jitrocel, kopřiva, přeslička nebo lopuchový kořen. Nejčastěji se užívají jako čaj.
  3. Lymfatické masáže - Lymfatické masáže, ať už manuální, nebo pomocí přístrojů, mohou mít pozitivní vliv, jen dejte pozor, abyste si vybrali opravdu kvalitní pracoviště!
  4. Užívejte draslík - Vsaďte buď na doplňky stravy s draslíkem, nebo na potraviny, které jsou známé vysokým obsahem tohoto minerálu: meruňky, banány, brambory, datle, avokádo či luštěniny.
  5. Potraviny na odvodnění - Do jídelníčku zařaďte ovoce a zeleninu, které pomáhají odvodnit. Jsou to okurky, meloun, jablka, chřest, šalotka a některé druhy kořenové zeleniny, konkrétně mrkev, bílá ředkev, celer, petržel nebo pastinák.

Potýkáte se s nadměrným podílem vody v těle?

Reklama

Načítám