Hlavní obsah

Přijímačky na SŠ z pohledu hvězd: Co potřebuje vaše dítě, aby je udělalo?

Foto: Ruslan Guzov, shutterstock.com

Každé znamení potřebuje ve vypjatých situacích jiný přístup. Jaký, když jde například o přijímací zkoušky?Foto: Ruslan Guzov, shutterstock.com

Reklama

Přijímací zkoušky na střední školy se blíží. Jak si se stresem a studijní zátěží poradí vaše dítě? Poradí jeho znamení zvěrokruhu.

Článek

Přijímací zkoušky na střední školy se v letošním roce stávají velkým tématem – poprvé se totiž odehrají jednotné státní přijímačky z češtiny a matematiky na všechny obory zakončené maturitou. Uchazeči mohou v prvním kole podávat až dvě přihlášky, kola proběhnou v několika termínech – pro čtyřleté obory 12. a 19. dubna, uchazeči o šest či osm let dlouhé studium budou přijímací zkoušky skládat 18. a 20. dubna.

Každé znamení na stres s přijímacími zkouškami spojený reaguje jinak a také se jeho zrozenci jinak učí a připravují. Co od vašeho potomka čekat podle toho, zda je Beran, nebo Vodnář?

Beran (21. 3.–20. 4.)

Pro Berany je těžké vydržet dlouho na jednom místě a sedět hodiny nad učením je pro ně hotové utrpení. Z druhé strany jsou ohromně soutěživí, takže není těžké je k dobrým výkonům motivovat, pokud všechno postavíte jako určitý druh závodu. Důležité je Berany pro věc nadchnout, protože v tu chvíli se do přípravy pustí svědomitě a rovnou po hlavě. Většinou netrpí nijak výraznou trémou, takže v okamžiku, kdy dojde na věc a oni budou muset podat svůj přijímačkový výkon, nebudou nijak zvlášť rozhození.

Býk (21. 4.–21. 5.)

Jakkoli klidně a flegmaticky Býci vypadají, přijímací zkoušky jsou pro ně náročné. Celkově totiž fungují pomalejším tempem, potřebují dostatek času na to, aby si všechno důkladně přečetli a rozmysleli. Testy, kde je jim dán časový limit, ve kterém prostě MUSÍ všechno stihnout, jim nedělají úplně dobře – zkuste to tedy s nimi trénovat, ať jsou si jistější a umí si čas lépe rozložit. Nemějte strach, že by zanedbali přípravu – Býci jsou zodpovědní, a navíc mají výdrž a tvrdou hlavu. Když se zařeknou, že se někam dostanou, prostě se tam dostanou.

Foto: SpeedKingz, shutterstock.com

Foto: SpeedKingz, shutterstock.com

Blíženci (22. 5.–21. 6.)

Blížencům nebude dělat problémy zkouška z jazyka, na ty mají přirozený talent, ale v logických disciplínách, jako je matematika, občas trochu pokulhávají. Zkuste tedy dohnat nedostatky tam. Také Blíženci mívají problémy se soustředěním – ledasco je rozptýlí a odvede jejich pozornost neznámo kam. Vyjasněte si se svým mladým studentem, že přijímací zkoušky netrvají zase tak dlouho, a ujistěte se, že s sebou nemá nic, co by ho rozptylovalo – včetně všelijakých supermoderních psacích pomůcek a penálů, se kterými by si při zkoušce mohl hrát.

Rak (22. 6.–22. 7.)

Raci vám budou chtít udělat radost a splnit všechna očekávání, ocenění a chvála rodiny jsou pro ně totiž extrémně důležité. Mají fenomenální paměť, ale učí se poměrně pomalu, pomáhá jim důkladné opakování. Snadno propadají nervozitě a nejlépe se budou učit s něčí pomocí – vyhraďte si tedy na ně čas a všechno s nimi zopakujte, aby šli ke zkouškám s klidem. A ujistěte je, že i když to náhodou nevyjde, svět neskončí. Strach z vašeho zklamání pro ně může být až paralyzující, tak mu předejděte.

Lev (23. 7.–22. 8.)

Z jedné strany jsou Lvi velcí komedianti a showmani, kteří často neposlouchají a ve třídě vyvolávají rozruch, ze strany druhé jsou ale také velmi cílevědomí a ambiciózní. Ač se tedy může stát, že mají přijímací zkoušky takzvaně „na háku“, nemějte strach, tak to není – je to jen póza. Lvi nikdy nechtějí být horší, naopak. Chtějí vyniknout a vědí, že se proto musí snažit. Pokud je váš mladý Lev ve stresu, snažte se zařídit, aby šel na zkoušky obklopen přáteli – ti jsou pro něj životně důležití a rychle mezi nimi pookřeje.

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Lev se cítí dobře, když má v kolektivu nějakou spřízněnou dušiFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Panna (23. 8.–22. 9.)

Panny vás ke svému učení na přijímačky vůbec nepotřebují – samy si sestaví harmonogram opakování, polepí celou místnost barevnými lístečky s tím, co se jim nedaří zapamatovat, a zjistí si všechny časy a data. Jsou neuvěřitelně samostatné a metodické a zkoušky jsou pro ně zhodnocením všeho, co se naučily. Nezapomínejte na to, že tohle znamení má sklony k perfekcionismu a z výsledku, který není zcela stoprocentní – jakkoli je skvělý – může být zklamané. Postarejte se tedy o nějaký ten zdravý odstup.

Váhy (23. 9.–23. 10.)

Váhy obvykle mívají obrovský přehled a vědí z každé disciplíny něco, často ale nejdou do hloubky. Zkuste tedy s Vahami procvičit látku do detailů, aby ji skutečně chápaly. Navíc se u nich u důležitých zkoušek projevuje jejich velký neduh – nerozhodnost. Často vyplní celý test správně, ale protože pak mají čas nad odpověďmi dlouho přemýšlet, pozmění je. Naučte je spoléhat na prvotní instinkt, který bývá většinou správný, a neměnit odpovědi jen proto, že znejistí. Pak budou u zkoušek nezastavitelné.

Štír (24. 10.–22. 11.)

Štír je neobvykle inteligentní a hloubavé znamení, což ale někdy může být zastřeno tím, že má problém s autoritami – ve škole tak často neprospívají. Nemějte ale o Štíry strach, učení pro ně nepředstavuje žádný problém, takže i když nemají na vysvědčení samé jedničky, klidně si mohou troufnout i na náročnější školy, pokud o ně mají zájem. Jsou zdravě sebevědomí a většinou příliš nepodléhají nervozitě – proto se nebojte toho, pokud to vypadá, že berou zkoušky na lehkou váhu. Prostě si jen věří.

Střelec (23. 11.–21. 12.)

Střelci jsou zvyklí svoje známky občas „ukecat“ – umí skutečně obratně řečnit a zakrýt tím všechny nedostatky. Přesvědčte se tedy, že se o něco podobného nechtějí pokoušet i u přijímacích zkoušek, na papíře se totiž okecávání tolik nevyplácí. Škola není jejich prioritou a vzdělání často přichází na chuť až později. Netrapte je, ale víc je hlídejte, může se totiž stát, že veškerou přípravu lehkomyslně hodí za hlavu. Také je vypravte včas a nasměrujte na správné místo – dochvilnost jim někdy dělá problém.

Foto: Syda Productions, shutterstock.com

Když Střelec nezaspí a nic nezapomene doma, má téměř vyhránoFoto: Syda Productions, shutterstock.com

Kozoroh (22. 12.–20. 1.)

Zodpovědní a soustředění Kozorozi nebudou mít strach z toho, že nezvládnou přijímačkový test, ale ze setkání s cizími lidmi, mezi kterými ho budou muset plnit. Nemají rádi nový kolektiv a z lidí, které neznají, bývají nervózní. Promluvte si o tom s nimi, a hlavně je nenuťte se s nikým přátelit, pokud sami nechtějí. Pokud je to možné, zajděte s nimi do dané školy v předstihu ještě před zkouškami, aby se na prostředí podívali a trochu si na ně „zvykli“, to jim hodně pomůže, aby se cítili připravenější a víc v klidu.

Vodnář (21. 1.–20. 2.)

Pro Vodnáře jsou zkoušky všeho druhu utrpením, zvlášť když jsou z předmětu, který je zrovna nezajímá. Ačkoli jsou totiž Vodnáři mimořádně chytří, a hlavně zvídaví, málokdy se pouští do hloubky jednoho oboru – máloco upoutá jejich pozornost na dlouhou dobu. Také mají problém se standardizovaným formátem zkoušek, protože jsou ohromně kreativní a často je napadají řešení, která nejsou na první pohled jasná. Projděte s nimi několik testů na zkoušku a vysvětlete si, jaký druh odpovědí se od nich vlastně čeká – jak to pochopí, máte vyhráno.

Ryby (21. 2.–20. 3.)

Ryby se často ztrácí samy v sobě – píší, píší a najednou přemýšlí nad něčím úplně jiným. Trénujte s nimi udržení pozornosti a zbavte je všeho, co by je mohlo rozptylovat. Také bývají často dost nervózní – díky své empatii totiž vycítí jak nervozitu vaši, tak i svých spolužáků, a musí se tak vypořádat s pořádnou náloží pocitů. Naučte je nějaké uklidňující techniky, počítání do deseti či hluboké nádechy, aby u zkoušky neztratily hlavu. Jinak totiž bývají všestranně talentované a přijímačky pro ně nejsou problémem.

Už víte, jak budoucího středoškoláka nejlépe podpořit?

Reklama

Načítám