Hlavní obsah

Princ Philip (97) měl autonehodu a Britové o tom vtipkují!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Kočky mají devět životů, zato princ Philip (97) jich musí mít mnohonásobně více. To je pouze jeden vtípek z mnoha, který se objevil od včerejšího odpoledne na sociálních sítích. Ve čtvrtek odpoledne měl totiž vévoda z Edinburghu nehodu, která vypadala velice děsivě, ale princ Philip z ní vyvázl pouze otřesený a v šoku.

Článek

Děsivá zpráva. Sedmadevadesátiletý princ Philip měl autonehodu. Když vyjížděj z vedlejší na hlavní, oslnilo ho slunce a nevšiml si, že zprava jede auto. Jeho Land Rover do přijíždějícího auta naboural a pak se několikrát přetočil přes střechu.

Když to člověk čte, krve by se v něm nedořezalo, zejména pokud jste královna a jde o vašeho manžela. Jenže princ Philip má tuhý kořínek. Přes to, jak vážně nehoda vypadala, vyvázl jen s pár škrábanci a otřesen. I přesto ale zůstává od čtvrtečního odpoledne, kdy se nehoda stala, na 48 hodin na pozorování lékařů, zda nemá vnitřní zranění. V druhém autě byly dvě ženy a desetiměsíční miminko. Dámy utrpěly zranění ruky a kolene, batole naštěstí vyvázlo bez zkřiveného vlásku.

Foto: Profimedia.cz

Místo nehody vypadalo opravdu děsivěFoto: Profimedia.cz

Řízení se svolením manželky

Jeho vysoký věk může působit všelijak, ale princ Philip byl oprávněn řídit. Alespoň dle zákona. Vlastní totiž řidičský průkaz, který je platný. K tomu je v Británii zapotřebí, aby všichni řidiči starší sedmdesáti let každé tři roky podstoupili lékařskou prohlídku. Horní hranice stanovena není. Ačkoliv na prince Philipa se vztahují trochu jiné zákony než na běžné řidiče. Pokud by mu to jeho žena zakázala, musel by poslechnout.

Ne snad že by byl takový podpantoflák, ale královna mu to může odepřít. Prozatím ale asi neměla důvod mu řízení zakazovat. Princ Philip je považován za nejlepšího řidiče v královské rodině. V dubnu 2016 dokonce vezl královnu a tehdejší americký prezidentský pár Obamovy! Otázkou je, zda královnino povolení získá i teď.

Foto: Profimedia.cz

Zatrhne královna princi řízení? Foto: Profimedia.cz

Britové se baví na jeho účet

V každém případě ve chvíli, kdy se britská veřejnost dozvěděla o nehodě a zdravotním stavu prince Philipa, se rozdělila na dvě půlky. Jedna část nechápe, jak je možné, že princ Philip stále řídí. Podle nich v sedmadevadesáti letech nemá co dělat za volantem nikdo, protože ohrožuje nejen sebe, ale i ostatní účastníky provozu. A druhá půlka si z toho začala dělat legraci.

Na Twitteru se objevuje spousta komentářů, často zmiňujících i Brexit. „Myslíte si, že princ už měl plné zuby vyjednávání o Brexitu, tak chtěl nehodou odvést pozornost?“. Další uživatel pak napsal „Anebo to byl pokus o útěk?“, čímž narážel na to, že nehoda se stala, když odjížděl z panství Sandringham, kde po Vánocích pobývá s královnou.

Foto: Profimedia.cz

Princ Philip je považován za velmi dobrého řidiče. Věk 97 je ale poměrně vysokýFoto: Profimedia.cz

Další humor směřuje k jeho vysokému věku. „Princ Philip je nesmrtelný!“ hlásá jeden tweet. „Až nastane konec světa, přežijí jen švábi a princ Philip,“ utahuje si z vévody další. „Pokaždé, když vidím jméno prince Philipa figurovat na Twitteru, bojím se nejhoršího. Jestliže kočky mají devět životů, kolik jich může mít on?“ ptá se, pravděpodobně jménem většiny lidí, další uživatel.

Vsadíme se, že prince tyto legrácky nijak neuráží. On sám je velký vtipálek a určitě si z nehody, která nakonec dopadala dobře, srandu udělá taktéž. Protože když nejde o život…

Je rozumné v 97 letech řídit? 

Reklama

Načítám