Hlavní obsah

Příroda léčí: Kolik času v ní musíte strávit?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Příroda dokáže uzdravovat. Jak dlouhý čas v ní musíte strávit, aby se zlepšilo vaše zdraví? Zjistili to vědci z Velké Británie.

Článek

Není nutné objímat stromy, čerpat z nich energii, popřípadě provádět různé rituální tance, stačí prostě jen být. Čas strávený na čerstvém vzduchu v přírodě může člověku pomoci s nejrůznějšími neduhy, tvrdí vědci.

Lidé, kteří vyrážejí do přírody nejen v čase dovolených, dělají správně. Tuší totiž, že jim dělá dobře. Britští výzkumníci toto tušení podpořili výzkumem.

Kolik hodin týdně?

V rámci něj zjistili, že lidé, kteří strávili alespoň 2 hodiny týdně v přírodě, se díky tomu cítili lépe. Ve srovnání s lidmi, kteří se do přírody nedostali, se zlepšilo jejich fyzické i duševní zdraví. Podle vědců navíc nezáleželo na tom, jestli si účastníci výzkumu rozdělili ony dvě hodiny do několika menších procházek v blízkosti domu nebo vyrazili na delší výlet. Obě varianty přinesly podobné výsledky.

Posun k lepšímu se nicméně prý děje i po kratší době. Podle odborného časopisu Environmental Science and Technology i pět minut strávených venku v obležení zeleně zlepšuje váš psychický i fyzický stav.

Platí ovšem, že čím déle, tím budou výsledky lepší. Po hodině se lidé s velmi stresujícím zaměstnáním chovali tak trochu jako malé děti, smáli se, sbírali věci a dováděli. S notnou dávkou nadsázky se dá říci, kam se hrabou antidepresiva.

Pokud tedy máte vedle kanceláře nebo domova park, byl by hřích tam alespoň na patnáct minut nevyrazit. Nezapomeňte ovšem pustit z ruky svůj mobilní telefon, v nejlepším případě ho vypněte.

Duševní i fyzické zdraví

Pobyt v přírodě dokáže redukovat míru stresu. Pohyb je navíc prospěšný pro dobrou kondici. Studie amerických vědců z roku 2006 přišla se zjištěním, že na přírodu reagují receptory v mozku a dělají z jejího pozorování až fyzicky příjemný zážitek. Naopak rušná ulice vede k produkci kortizolu.

Zvýšený kortizol oslabuje imunitní systém, zvyšuje hmotnost i krevní tlak a bývá příčinou srdečního onemocnění. Negativně ovlivňuje také duševní zdraví, narušuje vývoj mozku u dětí, vyvolává emoční problémy, depresivní poruchy a negativně ovlivňuje pozornost.

Další nespornou výhodou pobytu venku je načerpání vitaminu D. Ten se získává hlavně ze slunečního záření a je důležitý pro zachování silných a pevných kostí. Kromě toho se také podílí na správném fungování imunitního systému.

Foto: Twin Sails, Shutterstock.com

Procházka v lese místo antidepresiv? Částečně to tak opravdu fungujeFoto: Twin Sails, Shutterstock.com

Vykoupejte se

V Japonsku se velmi daří terapii Shinrin-yoku, v překladu koupání v lese. To má podle četných studií přispět ke snížení krevního tlaku, k redukci stresu a zlepšení již zmíněné imunity. Jde v podstatě o to, vnímat les všemi smysly. Tedy například pozorovat ptáky, osahat si stromy, poslouchat šustění listů, přivonět si ke květinám a ochutnat lesní jahody. Dost možná se pak domů vrátíte jako vyklidněný člověk v totálním zenu, kterého nic a nikdo nerozhází.

Reklama

Načítám