Hlavní obsah

Čtenářka Jana: Žárlím na kamarádku! Až moc si rozumí s mým přítelem

Foto: Thinkstock

Kamarád taky rád. Možná na tomhle rčení přece jen něco je?Foto: Thinkstock

Reklama

Jana si našla přítele a seznámila ho se svou nejlepší kamarádkou. Byla nadšená, že si padli do oka. Jenže po čase začala na kamarádku žárlit! Může být kamarádka hrozbou, nebo to Jana přehání?

Článek

Jana (31) byla dlouho sama. Pak se konečně seznámila s přítelem a byla šťastná. Po nějaké době ho ukázala nejlepší kamarádce a logicky pro ni bylo důležité, aby si tito dva rozuměli. A tohle přání se jí splnilo. „Hned si padli do oka, byla jsem nadšená. Ona mi schvalovala jeho, on říkal, že mám fakt skvělou kamarádku,“ popisuje Jana.

Jenže teď je po nadšení, naopak se Jana užírá žárlivostí. „Vlastně se za to stydím, ale šílím z toho, jak přítel o kamarádce pořád básní, jak je skvělá, vtipná, chytrá. A co já? Ze mě takhle paf není,“ líčí Jana.

Nedávno Janu přítel pozval do kina, ale ona neměla čas a pravda, ani daný film příliš vidět netoužila. Přesto byla na pokraji zhroucení, když zjistila, že zatímco ona pracovala, její přítel šel na film s její kamarádkou. „Totálně mě to rozčílilo. Odůvodňoval to tím, že tenhle film jsem vidět nechtěla a že spolu půjdeme na nějaký, který se bude líbit nám oběma, ale mně to stejně vadí,“ přiznává Jana. Je její žárlivost na místě, nebo to zbytečně přehání?

Žárlivost je přirozená, ale...

Občasné žárlivosti se nevyhne nikdo. „Žárlivost je normální věc lidské psychiky a můžete ji pociťovat vůči komukoli, lze žárlit třeba i na psa,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. V rozumné míře může dokonce vztah okořenit.

Foto: Thinkstock

Když si váš partner rozumí s vaší kamarádkou, je všechno fajn. Ale všeho s mírouFoto: Thinkstock

To, co prožívá Jana, je ale už příliš. „Jsou chvíle, kdy ke kamarádce cítím nenávist. Pořád vidím, co všechno spolu můžou dělat, když s nimi nejsem. A pak se za ty představy stydím,“ říká Jana. Důvodů, proč s ní takové emoce cloumají, může být několik:

  • Nedostatek lásky v dětství – „Pokud jste jako malí trpěli nedostatkem lásky, mozek vytvořil způsob, jak se proti tomu bránit,“ vysvětluje Aleš Kalina. Žárlivost je vlastně strach a strach je obranná emoce.
  • Malé sebevědomí – Pokud si nevěříte, je logické, že v řadě lidí budete vidět nepřemožitelnou konkurenci. A budete na ně žárlit.
  • Nefunkční vztah – Žárlivost může být důsledkem toho, že ve vašem vztahu není vše úplně v pořádku. A vy si právem nejste jisti partnerovou oddaností.

Je to reálná hrozba?

Opravdu má ale Jana důvod na kamarádku žárlit? „Kamarádství je základem partnerského vztahu, takže pokud si váš partner dobře rozumí s vaší kamarádkou, je zde určité riziko, že se kamarádství přehoupne do partnerského vztahu. To se ale může stát pouze v případě, kdy vám současné partnerství nefunguje,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Žárlit na kamarádku není nic neobvyklého, vždyť je ve hře láskaFoto: Thinkstock

Jana má prý jedinou možnost. „Nebojujte s tím. Nesnažte se partnerovi kamarádku zakazovat, dělat kvůli ní scény. Je dobré uvědomit si, že žije s vámi, nikoli s ní, vy jste ta, kterou si vybral. Kouzlo je v dávání volnosti druhému a mít vlastní program, kdykoli chce být partner s kamarádkou. Když pocítí, že si tím nelámete hlavu, a naopak si jdete za svým, spíše ho to k vám přitáhne,“ radí Lenka Černá.

Od věci není ani diskuse, ale určitě v přátelském tónu. Jana by s partnerem měla probrat především dvě věci:

  • Popsat mu své pocity a pokusit se mu vysvětlit, jak se cítí.
  • Zeptat se, zda je ve vztahu s ní spokojený, zda u kamarádky nehledá něco, co mu u ní chybí.

Poslední věc, která by Janě nejspíš prospěla, je posílení vlastního sebevědomí. Pokud se naučí mít ráda sama sebe, bude méně žárlit a nejspíš ani nebude mít důvod.

A co váš partner? Taky má vaši kamarádku rád?

Reklama

Související témata:

Načítám