Hlavní obsah

Problémy ve vztazích, které řeší lidé s vyšším IQ

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Narodili jste se s vysokou přirozenou inteligencí nebo velkým nadáním na něco? Pak by pro vás měl být život lehčí. Nebo aspoň takhle si to mnozí myslí. Opak je však pravdou. Máte-li vyšší IQ, jste odsouzeni k nedorozuměním, a možná i samotě. Proč partnerský vztah není nic pro vás?

Článek

Stephen Hawking, britský teoretický fyzik a jeden z nejznámějších vědců, který zemřel loni v březnu, kdysi prohlásil, že inteligence je schopnost přizpůsobit se změně. Zdá se tedy, že lidé s vyšším IQ by měli být schopni snadno navazovat vztahy a udržovat v nich jiskru. Teď se však ukazuje, že tak jednoduché to přece jen není. Extrémně inteligentní osoby se často potýkají s komunikační neobratností, a tak mají problém se s ostatními dorozumět.

IQ nad 110? Máte problém

Prvotně je důležité vědět, co se považuje za vysokou inteligenci. Průměrné IQ je někde mezi 90–110, takže hodnoty nad 110 jsou považované za nadprůměrné. Hodnoty IQ mezi 130 a 140, na které dosáhnou jen asi 3 % populace, už signalizují opravdu výjimečný intelekt. Poznatky uveřejněné v časopise „Intelligence“, za nímž stojí nizozemské vydavatelství Elsevier, však poukazují na to, že není všechno zlato, co se třpytí.

Štěstí, vztahy a rodinný život prý dělá problémy téměř všem s hodnotami IQ 140+. Ze studie postavené na původních zjištěních amerického psychologa Lewise Termana vyplývá, že inteligentnější lidé mají na lásku vysoké nároky a očekávání, a navíc nejsou moc flexibilní. Je prý těžší s nimi v tomto směru najít společnou řeč.

Svět pro jednoho

Neuropsycholožka Ruth Karpinski z kalifornské vyšší odborné školy „Pitzer College“, která v této souvislosti provedla doprovodný výzkum, zjistila, že lidé s nadprůměrným IQ se potýkají s duševními a fyzickými problémy, které ovlivňují funkčnost vztahů. „Zatím z toho nevyvozujeme žádné vážné závěry, neboť značná část jedinců, kteří s námi na studii spolupracovali, každodenně trpí v důsledku svých jedinečných emočních a fyzických nadměrných schopností. Inteligentní jedinci mají v první řadě potíže sami se sebou,“ nechala se slyšet odbornice pro magazín „Neuroscience“. Ale tím to možná teprve začíná.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Lidé s nadprůměrnou inteligencí se často potýkají sami se sebouFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Všechno je důležitější než láska

Ve studii publikované v časopise „Marriage & Family Review“ zase skupina holandských vědců potvrdila, že se vyšší intelekt pojí s necitlivostí vůči potřebám ostatních. A to ve vztazích může představovat dost závažný problém. Stejní vědci zároveň přišli s tím, že se lidé s vyšší než průměrnou inteligencí častěji vyhýbají konfliktům a hůře si hledají přátele.

Odchází váš partner uprostřed hádky, mává nad ní rukou a radši si jde číst vědecký časopis? Možná za to může jeho IQ! Naštěstí ale nic neplatí absolutně.

Hollywoodští inteligenti

Herečka Lisa Kudrow (55) neboli Phoebe ze seriálu „Přátelé“ má podle jednoho hollywoodského portálu IQ 154, takže by měla mít na rodinný život smůlu. Právě ona ale žije ve spokojeném manželství již od roku 1995. To David Duchovny (58) alias agent Fox Mulder je na tom jinak. Nepolepšitelný sexuální závislák s IQ 147 se v roce 2014 rozvedl s krásnou manželkou, která mu roky tolerovala románky i náhodný sex. Na něj teorie o tom, že nadprůměrně inteligentní lidé mívají častěji problém s partnerským vztahem, sedí. Holt, Akta X.

A jak to vidíte vy? Máte s tím nějaké zkušenosti?

Reklama

Načítám