Hlavní obsah

Proč by podlaha neměla být bílá aneb Jak pracovat s barvami v bytě?

Foto: Dmitry Pistrov, Shutterstock.com

Foto: Dmitry Pistrov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že barvy mají velký vliv, jak se budete doma či v práci cítit, je známá věc. Podle oslovených odborníků však existují i doporučené odstíny, které se hodí třeba do kuchyně či ložnice, a naopak.

Článek

Pokud plánujete barevnou obměnu svého domova, případně si zařizujete interiér zcela nový, neberte v potaz jen módní trendy. Důležité je samozřejmě také to, jak na vás konkrétní barva působí, a také i to, jak zamýšlíte, aby pokoj působil – má vás přítomnost v něm stimulovat k vyšším pracovním výkonům, nebo naopak uklidnit? Poslední uvedené pak obzvláště platí v případě zařizování dětského pokoje.

Záleží na vkusu 

„Barvy je určitě vhodné zohledňovat, protože podprahově ovlivňují naši psychiku. Na druhou stranu, jsem se setkala i se zákazníky, kteří šli ,proti proudu' a doslova si libovali v zářivých barvách tam, kde by je jiný nečekal – křiklavě zelená ložnice. Důvodem bylo, že majitelé bytu zkrátka milovali zelenou a nechtěli se jí vzdát. Tady je potom na místě přizpůsobit se konkrétní osobnosti člověka, protože co platí na jednoho, nemusí platit na druhého,“ namítá Tereza Olszyński z e-shopu La Almara, specializujícího se na bytové doplňky.

Designér Petr Molek pak dodává: „S působením barev je to složité, protože každý člověk vidí odstíny jinak, takže asi nikoho nepřekvapí, že na každého i jinak působí. Například má oblíbená zelená barva spadá do studených barev, ale pro mě je teplá a těžko mě někdo přesvědčí o opaku,“ uvádí Petr Molek.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

U pohovek můžete barvu změnit tím, že si pořídíte dva různě barevné potahyFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Staletími prověřené účinky 

Navzdory osobnímu vkusu pak vezměte v potaz léty, respektive stovkami let prověřené zkušenosti, jak konkrétní barvy obecně působí na lidskou psychiku, co v nás evokují v souvislostech s okolním světem.

Jako příklad poslouží třeba nešťastná volba bílé barvy na podlahu. Ta by totiž měla být ideálně v odstínech hnědé, což působí dojmem stability. Platí to i pro schody či stoly. Naopak stropy by měly být světlé a vzdušné. „Barvy běžné v přírodě – zelená, modrá, hnědá, bílá, šedivá, nebo odstíny neutrální jsou uklidňující a dobře se snáší i při dlouhodobém působení. Prostor zařízený v těchto barvách tedy nebudete chtít brzy měnit, neomrzí se. Jestliže v interiéru převládají příliš pestré barvy – v přírodě méně časté nebo neobvyklé –, začnou po delším čase vaši psychiku narušovat, dráždit,“ vysvětluje architektka Věra Konečná.

Když tedy třeba máte psychicky náročnou práci a měli byste se poté vracet do domova, kde převládá červená, asi to nebude to pravé ořechové.

Foto: KUPRYNENKO ANDRII, Shutterstock.com

Barvy v ložnici mají uklidňovatFoto: KUPRYNENKO ANDRII, Shutterstock.com

Teplota a jas

Důležitá je i „teplota“ barvy. Teplé barvy jsou červená, žlutá, oranžová či krémová. Mezi studené pak patří modrá, zelená a odstíny fialové, šedé. „Studené barvy a jejich odstíny vyvolávají pocit chladu a uklidňují, zatímco teplé jakoby zahřívají a povzbuzují. Proto je důležité správně sladit výběr barvy s funkcí místnosti, ve které ji chcete použít,“ upozorňuje Pavel Rak z firmy RakWeiss. Kromě samotné barvy je podstatná i sytost barvy. „Mějte také na paměti, že příliš syté barvy v interiéru mohou působit na člověka rušivě, tráví-li v něm delší dobu,“ vysvětluje Pavel Rak.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Bílá evokuje čistotu, a tak se do kuchyně výborně hodíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak nešlápnout vedle? 

„Kdybych měla mluvit za sebe, jsem vyznavačem jednoduchosti a variability. Na stěny nejčastěji doporučuji bílou barvu nebo jen lehce tónovanou do přírodních odstínů (hnědá, šedá, pudrově růžová). Co uberete na barvách zdí, můžete dodat doplňky. Přece jen, malovat místnost nechcete každý měsíc, ale s nápaditými doplňky můžete rychle přeměnit celý ráz místnosti – pokud třeba zjistíte, že vám daná kombinace nevyhovuje, a to třeba i s ohledem na aktuální sezonu,“ doplňuje Tereza Olszyński.

Foto: mmphotographie.de, Shutterstock.com

Na podlahu patří dle odborníků odstíny laděné do hnědé, aby stabilizovalaFoto: mmphotographie.de, Shutterstock.com

Kam se hodí/nehodí?

  • Obývací pokoj -
  • Vhodné barvy - bílá, levandulová, šedobéžová, „hliněná“, kakaově hnědá
  • Nevhodné barvy - výrazná červená, všechny výrazné barvy, které mohou působit rušivě
  • Ložnice -
  • Vhodné barvy - zelená, modrá, písková, ale i vínová, broskvová, růžová vše ale spíše v tlumených odstínech
  • Nevhodné barvy - oranžová, žlutá, červená
  • Kuchyně -
  • Vhodné barvy - žlutá, broskvová, hnědá, bílá, červená jako doplňková – podporuje chuť k jídlu
  • Nevhodné barvy - modrá a zelená – potlačují chuť k jídlu
  • Dětský pokoj -
  • Vhodné barvy - modrá, bílá, růžová, zelená
  • Nevhodné barvy - výrazná světlá červená a oranžová, jen jako dekorace, žlutá (podle některých názorů mají dokonce malé děti ve žlutých místnostech více sklony k pláči, u těch starších pak ještě více „rozvíjí“ hyperaktivitu, opět pouze jako doplňková)

Chystáte se na jaře malovat svůj domov?

Reklama

Související témata:

Načítám