Hlavní obsah

Proč by ženy měly posilovat záda? Kvůli štíhlejšímu vzhledu a rychlejšímu spalování!

Foto: Nestor Rizhniak, shutterstock.com

Zádové svalstvo můžete posílit jak s činkami nebo na strojích, tak i pomocí cviků s vlastní vahouFoto: Nestor Rizhniak, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cviky na břicho nebo hýždě provádíte několikrát týdně a bez řečí. Jsou to přece partie, které chcete mít krásné. A co záda? Tolik vás nezajímají, že? Jenže by měla, a to z několika pádných důvodů.

Článek

Mužům většinou nikdo nemusí zdůrazňovat, proč by měli posilovat i záda. Sami prahnou po vypracovaném zádovém svalstvu. To je pro ně stejně důležité jako třeba objemné bicepsy nebo ramena.

Ženy ale mají ve fitku jiné priority, bodejť by ne! Pokud se už věnují silovému tréninku a nejedou pouze kardio, upřednostňují cviky na hýždě, břicho, stehna, případně paže. Méně je zajímají ramena, hrudník a snad úplně nejméně záda.

Záda však tvoří velkou svalovou skupinu, která by se při tréninku rozhodně neměla vynechávat. Zde jsou hlavní důvody:

1. Posilujete i další svaly

Když posilujete záda, tak nezapojujete pouze jeden sval, nýbrž celou skupinu, a to včetně svalů jiných partií.

„Konkrétně na zádech jsou čtyři vrstvy svalů. K nim se přidávají i paže, ramena, případně u komplexních cviků i stehna a hýždě. Posilováním zad tedy procvičujete celé skupiny svalů, což je při cvičení celého těla velmi efektivní,“ uvádí osobní trenér fitness Pavel Dvořáček.

Foto: nazarovsergey, shutterstock.com

Pokud máte posílená záda, zlepšuje se vaše držení těla, a vy díky tomu vypadáte štíhlejiFoto: nazarovsergey, shutterstock.com

2. Spalujete více tuků

Je vaší prioritou zhubnout? Pořád si ještě hodně lidí myslí, že to znamená zaměřit se primárně na kardio čili běh, rotoped, aerobic a podobně. Avšak i při posilování spalujete. Možná ještě lépe!

„Při cvičení zad se do energetického výdeje zapojuje mnoho svalů. Výdej energie je proto velmi vysoký, což je vhodné při redukci váhy a hubnutí,“ připomíná trenér Pavel Dvořáček.

3. Zlepšujete držení těla

„Při správném posilování svalů zad dochází k aktivaci mezilopatkových svalů a fixátorů lopatek. To jsou svaly ve většině případů oslabené. Jejich posílení poté znamená celkové zlepšení držení ramen, hlavy a mnohem lépe vypadající tělesnou schránku,“ vysvětluje Pavel Dvořáček.

Někdy se říká, že stačí jen změnit postoj, a vaše tělo hned vypadá štíhlejší i pevnější. Proto je tohle jedna z hlavních výhod tréninku zádových partií.

Foto: MilanMarkovic78, shutterstock.com

Při posilování zad se zapojují i svaly jiných partií, což je výhodaFoto: MilanMarkovic78, shutterstock.com

4. Účinné proti bolestem zad

Pokud vás bolí záda, určitě by to pro vás nemělo znamenat, že se vyvarujete cvičení, kdy tyto partie zapojujete. Naopak!

„Správným cvičením oslabených svalů dojde k celkovému srovnání svalových dysbalancí mezi přetíženými a oslabenými svaly. Tím se postupně odstraní bolest zad,“ zdůrazňuje trenér Pavel Dvořáček.

5. Posílíte svaly středu těla

Posilování zad má více výhod zdravotního charakteru. Pevný core neboli střed těla je naprostým základem nejen pro ploché břicho.

„Komplexními cviky na záda v kombinaci se správným dýcháním se aktivuje střed těla a svaly hluboko kolem páteře. Tato aktivace zajistí skryté posílení středu těla při cvičení zad, a tím zlepší celkově stabilitu páteře i těla,“ objasňuje Pavel Dvořáček.

Posilujete záda?

Reklama

Načítám