Hlavní obsah

Aviváž: Pomáhá prádlu, nebo je to vyhazování peněz?

Foto: Thinkstock

Jde i bez aviváže docílit měkoučkého a voňavého prádla?Foto: Thinkstock

Reklama

Je to zbytečná investice, nebo existují pádné důvody, abyste i příště nalili do pračky aviváž? Odpověď se může velmi lišit. Přinášíme argumenty pro a proti – vyberte si z nich ten, který vás přesvědčí!

Článek

Co s prádlem dělá aviváž a je opravdu nutné ji používat? Jiné rozhodnutí jistě udělá ekolog, jiné maminka alergického dítěte a jiné paní, která chce mít ve skříni dlouho voňavé povlečení. Jak se rozhodnete vy?

Proč sáhnout po aviváži?

Kdyby vedle sebe leželo tričko vyprané bez aviváže i s ní, rozdíl byste asi poznali hned – podle měkkosti, hebkosti a vůně –, obsahuje totiž právě takové složky, které se o změkčení prádla a jeho navonění postarají, a je tedy nadstavbou pracích prostředků.

„Aviváž je užitečná také v odstranění elektrostatického náboje, hlavně v textiliích z umělých vláken. Bez ní by se lepily na pokožku, a navíc by elektrostatický náboj přitahoval špínu,“ říká Dagmar Šimůnková, specialistka výzkumu a vývoje Henkel ČR.

Díky aviváži se prádlo také lépe žehlí, déle vydrží čisté, a až ho budete příště prát, půjde špína lépe dolů. Tak to říkají výrobci – a také dodávají, že abyste dosáhli všech kladů v co nejhojnější míře, měli byste řádně nastudovat dávkování aviváže. Pokud jí dáte málo, pak nebude mít kýžený účinek, pokud moc, pak zbytečně plýtváte penězi a její efekt neumocníte, spíš to některým materiálům může škodit, protože pak nejsou tak savé.

Novinky na trhu

Většina z nás vybírá aviváž podle vůně nebo vhodnosti pro citlivou pokožku.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Silan Sensitive Rose & Silk Extracts má dermatologicky testované složení vhodné i pro kojence a alergiky. Cena: 1 l za 69,90 Kč. Aviváž Lenor z řady Mystery s elegantní vůní květin se 7x delší svěžestí. Cena: 950 ml za 75 Kč. Dedra L´avivage 2 v 1 magnolia je avivážní kondicionér s aloe vera a luxusním parfémem. Cena: 750 ml za 119 KčFoto: Archiv firem

Ekologické aviváže

Tohle je varianta z čistě přírodních, tedy odbouratelných složek.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Aviváž Yellow & Blue s jemnou levandulovou vůní. Napomáhá při vyplachování zbytků pracího prostředku z prádla, zjemňuje. Cena: za 1 l 99 Kč. Seventh Přírodní aviváž Eukalyptus/Levandule je přírodní a neředěný gel. Cena: 1 l za 135 Kč. Sodasan Aviváž Eko neutralizuje zbytky pracího prostředku kyselinou citronovou. Má ovocnou vůni. Cena: 750 ml za 122 KčFoto: Archiv firem

Jde to i bez aviváže!

Za to, abyste aviváž vynechali, se přimlouvají nejen ekologové, i když jejich hlas uvádíme jako první. „Považujeme je za zbytečné. Jsou obtížně biologicky odbouratelné a na čistotu prádla nemají vliv. Měkkost prádla způsobí i sušení na sluníčku či aspoň na čerstvém povětří,“ říká Petr Ledvina z Ekologického institutu Veronica. Změkčit a provzdušnit umí prádlo i sušení v sušičce.

Jako ekologickou variantu nabízejí obyčejný ocet. Stačí přidat 30–100 ml (podle tvrdosti vody) do prací lázně místo aviváže. Nemusíte se bát jeho zápachu, ten při praní vyprchá a prádlo je změkčené a k tomu ještě přírodně vydezinfikované a jeho barvy jsou ustálené. Jako bonus vyčistí i pračku od vodního kamene. V případě umělých tkanin, kdy potřebujete odstranit i statický náboj, můžete ocet a aviváž kombinovat. Místo vůně můžete do prací lázně přidat pár kapek éterického oleje.

Další hlas proti zní od výrobců froté výrobků nebo některých moderních funkčních materiálů. „U prodyšných textilií s funkční membránou a textilií z mikrovláken snižuje aviváž jejich funkčnost,“ říká Dagmar Šimůnková. V případě froté aviváž obalí povrch vlákna, vytvoří na něm film, který snižuje savost. Lepší je sušit ručník v sušičce při nižší teplotě, to vlákna načechrá a materiál bude měkký a savý. Pozor ale na přesušení nebo sušení na přímém prudkém slunci, kvůli nim se froté mění ve struhadlo.

Aviváž, stejně jako některé prací prostředky, mohou být problematické pro citlivou pokožku nebo alergiky. Ti by měli zvážit používání jakýchkoli aviváží a máchadel, protože alergeny mohou být i přírodní složky. Pak je lepší se avivážím vyhnout zcela.

Používáte aviváž? Napište nám!

Reklama

Načítám