Hlavní obsah

Proč jíst chia semínka? Zhubnete a budete vypadat mladší!

Foto: Profimedia

Konzumace semínek vám pomůže udržet si zdraví i mladistvý vzhledFoto: Profimedia

Reklama

Zajímalo by vás, proč semínka chia dostala hrdé označení superpotravina? Třeba proto, že při dietě pomohou od pocitu hladu, diabetikům vylepší hladinu cukru a zabrání stárnutí.

Článek

Chia jsou semínka šalvěje hispánské. Znali je již Aztékové, pro které byla s kukuřicí, fazolemi a amarantem vyloženě základem jídelníčku. Právě jim prý vděčí za pevné zdraví, fyzickou kondici a schopnost podávat až extrémní výkony. „I dnes je sportovci konzumují pro zlepšení déletrvajícího výkonu a dodání energie. Navíc pozitivně ovlivňují mozkovou a srdeční činnost,“ říká Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl a osobní trenér.

10 důvodů, proč je jíst

Důvodů je dost a všechny jsou opravdu pádné. Obsah jednotlivých složek se ale může lišit podle oblasti, odkud semínka pocházejí:

  • 1. Obsahují hodně vlákniny, čili se budou líbit vašim střevům.
  • 2. Velké množství obsažených nenasycených mastných omega-3 kyselin má pozitivní vliv na srdce a cévy, nervy, imunitu, zlepšuje paměť a soustředění. Snižuje hladinu zlého cholesterolu. V chia je omega 3 asi třikrát víc, než obsahuje sója.
  • 3. Jsou zdrojem vápníku, kterého obsahují asi pětkrát víc než mléko.
  • 4. Najdete v nich i dvojnásobek draslíku než v banánech nebo asi třikrát víc železa než ve špenátu.
  • 5. Obsahují i fosfor, zinek a magnesium, ale i bór, který posiluje buněčné stěny, je nezbytný pro stavbu pojivových tkání a kostí.
  • 6. Bohatá jsou i na vitaminy skupiny B, vitamin A, C a E. I proto jsou silným antioxidantem, který s vámi bojuje proti příznakům stárnutí.
  • 7. Protože jsou bohatým zdrojem bílkovin (ve 100 g je kolem 20 g bílkovin), hodí se i do jídelníčku vegetariánů.
  • 8. Semínka jsou schopna navázat vodu až do dvanáctinásobku svého objemu. Tím vytvoří hustý gel, který působí pozitivně na trávení. Navíc hydratuje organismus a umožní vám lépe snášet fyzickou zátěž.
  • 9. Při trávení zpomalují přeměnu sacharidů na jednoduché cukry, tělo tak může přijímat energii z potravy postupně a lépe ji využít. Snižují pocit hladu při dietě a slabilizují hladinu cukru, což je skvělé při cukrovce.
  • 10. Snadno se uchovávají, nežluknou a mají dlouhou trvanlivost – a to právě díky vysokému obsahu omega-3, které chrání vitaminy před oxidací.

Jak konzumovat semínka chia?

Semínky si lze posypat salát, přidat je do jogurtu, ale i do ovocného smoothie, zahustit jimi polévku, přidat do těsta, ovesné kaše. David Brada, šéfkuchař společnosti LA Food, pro vás připravil tři inspirace na to, jak chia semínka použít.

Tuňáková pomazánka s chia toasty

Na 4 porce potřebujete: 280 g tuňáka ve vlastní šťávě, 100 g cibule, sůl a pepř dle chuti, 1 lžičku čerstvé citronové šťávy, 2 lžičky chia semínek, 140 g listového těsta, 5 g plnotučné hořčice

Foto: Archiv redakce

Tuňáková pomazánka dostane díky semínkům další zajímavou chuťFoto: Archiv redakce

Postup: Do misky si nakrájejte na jemno cibulku, přidejte tuňáka, dochuťte hořčicí, osolte a zakápněte citronem dle chuti. Do listového těsta vpracujte chia semínka a pomocí vykrajovátek vytvořte libovolné tvary. Potřete žloutkem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 5 minut. Jakmile jsou toasty hotové, podávejte k tuňákové pomazánce a ozdobte citronem.

Lososový salát v jogurtové pěně a chia tyčinkou

Na 4 porce potřebujete: 400 g uzeného lososa, 250 ml bílého jogurtu, 125 g quinoi, 125 g bulguru, 150 g listového těsta, 2 lžičky chia semínek, sůl a pepř dle chuti, 1 lžičku čerstvé citronové šťávy

Foto: Archiv redakce

Chia semínka mohou posloužit i jako dekorace při podávání salátu z lososaFoto: Archiv redakce

Postup: V osolené vodě vařte bulgur s quinoou15 minut, po uvaření zchlaďte. Lžičku chia semínek zalejte troškou vody a nechte nabobtnat. Následně přidejte do směsi bulguru a quinoy. Uzeného lososa nakrájejte na malé kostky, smíchejte s jogurtem, osolte, opepřete, zakápněte citronem a přidejte připravenou směs. Tyčinky si připravte z listového těsta a semínek chia. Do těsta vpracujte chia semínka, vytvarujte tyčinky, potřete žloutkem a pečte v rozehřáté troubě na 180° asi 5 minut. Salát podávejte vychlazený.

Špenátový nápoj s jarní cibulkou, chilli papričkou a chiou

Na 4 porce potřebujete: 400 g listového špenátu, 500 ml mléka, 20 g jarní cibulky, sůl a pepř dle chuti, 1 ks čerstvé chilli papričky jalapeños, 2 lžičky chia semínek

Foto: Archiv redakce

Špenátový nápoj rozhodně ochutnejte, překvapí vás kombinací chutíFoto: Archiv redakce

Postup: Do vysoké nádoby vložte opláchnuté listy špenátu, zalejte mlékem, přidejte chilli dle chuti a semínka chia, vše řádně rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a dozdobte nasekanou jarní cibulkou, která koktejl krásně zjemní.

Tip! Doplňky stravy pro více energie

Foto: Archiv firem

Všechna semínka jsou prospěšná zdraví, můžete je střídatFoto: Archiv firem

Znáte semínka chia? Napište nám, v jaké formě je konzumujete, klidně přidejte i recept!

Reklama

Načítám