Hlavní obsah

Proč jsou muži chroničtí nepořádníci? Odborníci mají jasno!

Foto: Profimedia

Je až příliš časté, že ženy jsou ve vztahu těmi, které jsou o poznání pořádkumilovnější než jejich mužské polovičky. Dá se s tím ale něco dělat?Foto: Profimedia

Reklama

Ponožky po bytě, mokrý ručník v koupelně, obaly od sušenek pod postelí… všechno to má společného jmenovatele. Za vším hledejte muže aneb Dá se něco dělat s notorickým nepořádníkem?

Článek

Muž je od přírody tvor pohodlný a líný. A při společném soužití se všechno jenom zhorší. Na počátku vztahu se o svého milého pečlivě staráte. Nějaké rozházené svršky po bytě v době zamilovanosti? Směšné a banální! To se přece srovná, vy ho to postupně všechno odnaučíte. Tak na tuhle pohádku s dobrým koncem rovnou zapomeňte! Začíná to sem tam odloženým talířem, zmuchlaným tričkem ve skříni a než sundáte růžové brýle, jste na tom stejně jako kamarádka, kolegyně nebo vaše sousedka. Sečteno a podtrženo, máte doma bordeláře!

Ponožky a ručníky

Ponožky jsou ve většině domácností samostatnou kapitolou. Ještě žádná vědecká studie neprobádala, co za tím skutečně je. Proč se večer sundané ponožky nacházejí všude možně, jen ne tam, kde by měly být, a to v koši na špinavé prádlo? Mohou být na chodbě, v obýváku vedle gauče, v kuchyni pod stolem, ale nikdy ne v koupelně. Je za tím nějaká obsese nebo tajemný rituál?

„Já sama jsem na to ještě nepřišla," říká Martina, která žije se svým partnerem 17 let. „A nejhorší na tom je, že náš 15letý syn dělá totéž. Tak si jen sama pro sebe říkám, kde jsem udělala chybu?“ ptá se sama sebe Martina. A mokrý ručník v koupelně? Malá, denně se opakující nehoda, která přivádí všechny partnerky nebo manželky na pokraj šílenství. A na otázku: „Můžeš mi říct, proč nemůžeš ten ručník pověsit na ten zatracený sušák?“ neexistuje žádná odpověď, která by vás mohla nějakým způsobem uspokojit.

A vůbec nejhorší je, když se váš partner pokouší o vtipnou odpověď. Protože o takových věcech se nežertuje. Nebo možná jednou, dvakrát, ale ne desetkrát, ani stokrát.

Foto: Profimedia

Muži jsou schopní v chaosu pracovat. Zkrátka prý řeší důležitější věci. Souhlasíte s tím?Foto: Profimedia

Prosím tě, proč?

Tahle otázka vám straší v hlavě denně. Vždyť je to všechno tak jednoduché, všechno má svoje místo, svět je zkrátka mnohem lepší, když jsou věci ve skříni složené do komínku a ponožky jsou uklizené v koši. „Protože je to jednodušší než být pořádný," říká Dominik Landsman, autor oblíbených knih o dokonalém soužití otce a syna.

Ostatně, mužům je nepořádek ukradený. Muži vymýšlejí lék na rakovinu, staví mezigalaktické koráby, nebo se už půl roku chystají opravit tu stupidní poličku v kuchyni, která je nakřivo. Muži nemají čas řešit, jestli je někde na zemi pohozená špinavá ponožka, nebo že špinavé nádobí se samo neumyje a neuklidí. Ostatně ono se nakonec samo umyje a uklidí. Udělá to žena. Sice bude mít dost řečí, ale uklidí to a muž se může soustředit na tu mezigalaktickou dopravu, nebo tu stupidní poličku.

Anebo jinak? Přecejen je tu jeden důvod, kdy muž (možná) uklidí. A to, když mu má přijít večer dámská návštěva. Dámy mají rády pořádek a muži mají rádi dámy. „Pokud dáma detekuje u muže nepořádek, je dost velká pravděpodobnost, že se plánovaná mise neuskuteční," dodává Dominik Landsman.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Také tento pohled znáte? Soucítíme s vámi :-)Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Co s tím?

Je to marný boj. Pokusit se převychovávat? Nemožné. Můžete křičet, rozdávat pokyny, připomínat, meditovat…

„Podle mého názoru můžete přece jen udělat několik kroků," radí koučka Romana Hlouchová. „Podle postupů asertivní komunikace říct, co vám vadí a proč a požádat o to, co byste od druhého potřebovali. Nebo se s tím srovnat, zpracovat si tu emoci, kterou to ve vás vyvolalo a na to stačí třeba dechové cvičení. Anebo to do třetice přijmout, a smířit se s tím. No a pak mě napadá za čtvrté, pořídit si třeba paní na úklid, kterou partner zaplatí," dodává Romana Hlouchová. Čtvrtá možnost zdá se, zavání nadějí.

A slova útěchy na závěr? Věřte, že lepší jeden nenapravitelný nepořádník než pedant, co zásadně mačká pastu od konce! Jak zvládáte život s bordelářem vy?

Reklama

Načítám