Hlavní obsah

Proč milovat medvědí česnek? Posílí imunitu i sníží tlak

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Reklama

Zatímco klasický česnek přidáváte do jídel celý rok, jeho divoký příbuzný přichází na scénu vždy jen na jaře. Natě medvědího česneku jsou chutí mírnější a mají skvělé účinky na zdraví. Kde bylinku hledat a jak ji doma zužitkovat?

Článek

Pokud to časy dovolí, procházku v lese, kde široko daleko nepotkáte živáčka, si určitě neodpírejte. Jednak aspoň na chvíli uniknete od napětí současné situace, a jednak si v okolí potoků a říček můžete nasbírat něco k snědku.

Konec března až zhruba polovina května je obdobím, kdy roste stále oblíbenější medvědí česnek. Jeho nať, která má jemnější česnekovou chuť i vůni, se v kuchyni uplatní na řadu způsobů, a své místo má bylinka i v léčitelství.

Medvědí výživa pro tělo

Podobně jako běžný česnek, je i ten medvědí mimořádně zdravý a nabitý cennými látkami. Pokud doputuje až na váš talíř, můžete se těšit z následujících benefitů:

  • Pročišťuje krev - Má diuretické účinky, pomáhá tedy tělo odvodnit, a tím přispívá k pro čištění krve a ledvin.
  • Působí jako antibiotikum - Nejen díky alicinu, což je silice, která stojí za jeho vůní, má medvědí česnek silné antibakteriální účinky. Působí také protizánětlivě a protiplísňově.
  • S céčkem posiluje imunitu - 100 g natě obsahuje 150 mg vitaminu C.
  • Snižuje krevní tlak - Konzumace medvědího česneku výrazně zlepšuje krevní obraz, doporučuje se proto proti vysokému tlaku i jako prevence kornatění tepen.
  • Pomáhá trávení - Silice a glykosidy regulují činnost žaludku a trávení, proto působí jako spása pro tlusté střevo.
  • Podporuje krvetvorbu - Obsahuje úctyhodné množství železa.
  • Proti křečovým žílám - Kombinace cenných látek v bylince je také vysoce účinná při léčbě křečových žil.
Foto: Andrei Dubadzel, Shutterstock.com

Pro medvědí česnek zajděte do listnatého lesaFoto: Andrei Dubadzel, Shutterstock.com

Kde medvědí česnek hledat

Ti šťastnější, co mají zahrádku, už jen vyčkávají, až se opět urodí. Pokud mezi ně nepatříte, jediná šance, jak jej získat, je vyrazit do přírody, anebo do supermarketu. Současná situace, kdy je nařízena karanténa, to ale značně ztěžuje. Pokud to však do lesa, máte coby kamenem a nepotkáte tam dalších dvacet sběračů, vyrazte!

Medvědí česnek roste v kyselých půdách a nejčastěji na něj narazíte v lužních listnatých lesích. Hledejte pod stromy u kořenů, ale i kolem říček nebo potůčků.

Pozor, ať si ho nespletete se vzhledově podobnou konvalinkou, jejíž listy jsou jedovaté. Orientujte se podle vůně, která je v případě medvědího česneku výraznější, a také podle listů, které vyrůstají samostatně přímo ze země, u konvalinky vyrůstají ze společného stonku.

Jak ho uskladnit a zpracovat

Natrhanou nať medvědího česneku umístěte podobně jako květinu do vázy, kde vám čerstvá vydrží tři až čtyři dny. Zabalené lístky v mokré utěrce v lednici ještě o zhruba dva dny déle. Pokud však chcete bylinku udržet v původním stavu déle, dejte ji do sáčku a zamrazte, popřípadě klasicky usušte. Výborný způsob zpracování je i pesto z medvědího česneku.

Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Pesto z medvědího česneku můžete přidat do těstovin či pomazánekFoto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Medvědí česnek na talíři

V jednoduchosti je síla, proto můžete natrhanou nať medvědího česneku jíst pouze na chlebu se sýrem. Vynikající je i jako česnekové máslo – nasekanou nať smíchejte s čerstvým máslem. Namažte na pečivo nebo jím dochuťte steak.

Pokud už budete mít lístky ve váze v kuchyni, přidejte je nasekané třeba i do krémových zeleninových polévek nebo omáček, kterým dodají intenzivnější chuť a vůni. Vezměte však v potaz, že tepelnou úpravou léčivé účinky bylinky ztrácí na síle.

Klasikou je pak rizoto z medvědího česneku nebo zelená polévka. Pokud chcete na jaře jídelníček odlehčit, dopřejte si saláty, které zpestřete touto jarní bylinkou. Skvělé chutná třeba jarní bramborový salát s medvědím česnekem. 

Jste příznivci medvědího česneku? Za experiment stojí i roláda z dvojího česneku.

Reklama

Načítám