Hlavní obsah

Proč muži po sexu potřebují šlofík aneb Únava po „výkonu“

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není neobvyklé, že po milování pociťujete ospalost. Pro tento postkoitální stav existuje mnoho důvodů, ke kterým rozhodně nepatří pouze fyzicky náročné polohy nebo snad velké horko. Co všechno stojí za tím, že po mazlení připomínáte vyšťavený citron?

Článek

Uspokojivý sex předchází klidnému spánku. Aspoň většinou. Jistě, může to být tím, že k milování obvykle dochází v noci, a to po dlouhém dni v práci nebo vyčerpávajícím fyzickém cvičení, na které je čas až v podvečerních hodinách. Jsou tu však i různé chemické a psychologické příčiny. Proč i vám dává pohlavní styk tolik zabrat?

Fyzické i emocionální výdaje

Podle sexuálních terapeutů mezi nejčastější důvody patří to, že jste si prostě dali do těla. Sex totiž může být fyzicky vyčerpávající, zvlášť když je divoký a probíhá v některých náročnějších milostných pozicích. „Koneckonců, je to stále kardiovaskulární cvičení,“ nechává se slyšet sexuální terapeutka Debra Laino z amerického města Delaware, která mimo jiné působí na Floridské univerzitě.

Během sexu se zvyšuje krevní tlak a průtok krve a dochází k uvolnění endorfinů. Pocitově se tedy sex směle může vyrovnat lecjakému sportovnímu výkonu. „Navíc se během pohlavního styku v mozku uvolňuje oxytocin, který zvyšuje vzrušení. To může milence opravdu unavit,“ dodává zmíněná odbornice, jejíž slova potvrzují desítky výzkumů. Ty dokládají, že například při orgasmu mozek uvolňuje koktejl neurochemikálií, jež vyvolávají ospalost a únavu.

Dám si jenom dvacet

Obojí pociťují zvlášť ti, jejichž zdravotní stav není tak docela v pořádku. Vyšší únavu registrují i lidé trpící kardiovaskulárními problémy. Ti mohou být doslova po postelovém dobrodružství doslova „do morku kostí“ vyčerpaní. Ostatně, není se co divit. Když se k tomu všemu přidá ještě zklidnění stresu, nelze nepodlehnout uvolňujícímu okamžiku!

Oxytocin je totiž často doprovázen dalším hormonem, tentokrát melatoninem. Ten pomáhá regulovat stresový hormon kortizol. Výsledkem je uklidňující, téměř narkotický účinek. Kromě oxytocinu také dochází k uvolnění vazopresinu, prolaktinu, serotoninu, oxidu dusnatého a endorfinů. Takové náloži organismus nepodlehne jen stěží. Ovšem záleží i na pohlaví.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Hormony uvolněné při orgasmu mají přímo narkotický účinekFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

On spí, ona „to“ chce ještě jednou. Jak to?

Muži a ženy mohou na vyplavené chemikálie reagovat odlišně. Vypadá to, že muži jsou po sexu mnohem unavenější. Jestli vás hned napadá to, že v posteli vykazují větší aktivitu, může to být jeden z důvodů, nicméně primárně proti nim stojí sama příroda.

Ženy jsou totiž podle vědeckých zjištění citlivější na adrenalin, který jejich organismus ve větší míře přijímá jako stimulant. Po jejich mocném orgasmu tak není neobvyklé, že si lecjaká dáma na pár minut odpočine, ale ihned poté žádá o sexuální přídavek. To však nic nemění na tom, že po druhém (či třetím) kole k tomu spánku nebo vyčerpání přece jen dojde.

I blízkost přináší spánek

„Díky sexu se cítíme bezpečněji. Pokud se jedná o dobré, uspokojivé setkání, milenci jsou si blízcí a snáze se uvolní. To vše usnadňuje spánek,“ přidává se Laurie Mintz, další sexuální terapeutka, která, stejně jako v případě výše zmíněné kolegyně, spolupracuje s Floridskou univerzitou. Obecně řečeno, když máte sex s někým, komu důvěřujete, přestanete být ostražití a přeladíte se do relaxačního módu. Nelze však nic paušalizovat.

Podle vědců a sexuálních terapeutů postkoitální stavy ovlivňuje i úroveň výživy, duševní zdraví, sexuální motivace nebo starosti, potažmo stres. Zkrátka vše, co se děje v těle, se podílí na tom, jak se po sexu cítíte a co chcete. Ani zvýšená energetická hladina není výjimkou!

A co po sexu děláte vy? Spíte, nebo jste plní energie?

Reklama

Načítám