Hlavní obsah

Proč nás muži vidí jinak? Jste hezčí, než si myslíte!

Foto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Foto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Reklama

Zná to asi každá žena. Podíváte se do zrcadla a říkáte si: Proboha, mám obrovský zadek. Ach ten můj orlí nos. Jednoduše si nepřipadáte atraktivní, spíš naopak. Ale pozor, jste hezčí, než si myslíte!

Článek

Jen málokterá žena si o sobě myslí, že je hezká. Naopak většina žen vidí jen své nedostatky. Ale to, co vidíte v zrcadle, není realita. Ve skutečnosti jste totiž mnohem přitažlivější. Proč to tak je? Proč se ženy tak podceňují? Proč nás ostatní lidé vidí hezčí, než se vidíme my?

1. Postava

Vnímání sebe sama a toho, zda jste nebo nejste atraktivní, úzce souvisí s vaší postavou a proporcemi. Ale nejde jen o to, jaké jsou vaše křivky, ale jaká je vaše představa o ideálních mírách.

A to je ten problém. Ženy na sebe totiž kladou mnohem vyšší nároky, než jaké na ně mají muži. Ne muži, ale ženy si všechny ty problémy typu velký zadek, malá prsa, tlustá stehna a podobně samy vytvářejí. Dokládá to studie profesora a sociálního psychologa Virena Swami, který se žen z 26 zemí světa ptal na to, jaké dámy jsou podle nich pro muže nejpřitažlivější. Odpověď? Štíhlé a prsaté.

Na tom by nebylo nic špatně. Jenže pánové si pod pojmem „štíhlá“ či „prsatá“ představují úplně něco jiného než ženy. Jednoduše řečeno, pánům se líbí i mnohem méně štíhlé a méně prsaté, než si ženy myslí. „Co z toho vyplývá? Že se ženy po celém světě posuzují podle mnohem přísnějších měřítek, než jaké na ně mají muži,“ vysvětluje pro magazín Psychology Today sociální psycholožka Madeleine A Fugère.

A pak je tu ještě jedna drobnost. Ženy se často zaobírají jen čísly – kolik váží, kolik měří, jakou nosí konfekční velikost. Jenže jde také o proporce, poměr tuků a svalů a podobně. Jednoduše řečeno, dvě ženy, které váží stejně, nemusí nutně stejně vypadat.

Foto: Photographer_ME, Shutterstock.com

Ženy se vždy posuzují přísnějším okem, než jakým je vidí muži. Zkrátka si myslí, že jsou ošklivější, než se jeví pánůmFoto: Photographer_ME, Shutterstock.com

2. Krása duše

Je pravda, že váš partner, který vás miluje, vás vidí hezčí než cizí lidé. Je to jednoduché. On totiž nevidí jen vaši tvář, ale také vaši duši. Zná vás, ví, jaké jsou vaše neviditelné přednosti, a proto se jeho vnímání vaší atraktivity zvyšuje.

Fyzická krása v tu chvíli dostává další rozměr – ten psychický. Tady jednoduše platí, že skutečná krása vychází zevnitř. A opět, ženy vidí jen zrcadlo, které jim ukazuje „nehezké“ věci. Neumí ke svému fyzičnu přičíst jiná pozitiva (inteligenci, smysl pro humor, něhu…), která jejich sex-appeal výrazně zvyšují. Dokonce i v tomto směru se některé ženy výrazně podceňují.

3. Srovnávání

Jakékoli srovnávání nikdy nevede k ničemu dobrému. Jakmile se začnete poměřovat s kolegyní, kamarádkou, slavnou herečkou, modelkou z billboardu, nebo s tím, co vidíte na sociálních sítích, budete si vždy připadat méně hezká. Ale co je horší, utrpí vaše sebeúcta. Přitom ale srovnávání není vůbec objektivní. Třeba i proto, že ne vše, co vidíte, je realita, něco je prostě photoshop.

A tak se s nikým nesrovnávejte, nikam to nevede. Berte ostatní jen jako možnou inspiraci, nikoli jako důkaz toho, že vy nestojíte za nic.

A jak vidíte samy sebe vy?

Reklama

Načítám