Hlavní obsah

Proč nuda v posteli nemusí být na škodu?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Zprávy, které dostáváme ohledně milostných životů ostatních, mohou být znepokojující. Opravdu jsou na tom jinde lépe? A co když to s partnerem při milování nemáte tak divoké jako Jarča z práce? Nenechte se vykolejit, i průměr může představovat štěstí a spokojenost!

Článek

Sexuální maraton, který trvá 12 hodin? 40 orgasmů každý týden? Milostná poloha nabízející duchovní splynutí těl i duší? Namožený rozkrok žádající si zklidňující koupel v bylinkách? Pokud tohle nemáte nebo neumíte, váš partnerský i milostný vztah je odsouzený k záhubě! Nebo aspoň takhle to někteří prezentují. Dobrou zprávou je, že nic není tak horké, jak se zdá. I klasická šeď v posteli nemusí vadit, ba právě naopak.

Koncept stereotypního sexu

„Neříkám, že by lidé neměli v rámci svého důvěrného vztahu usilovat o vášnivé a živé sexuální spojení, ale je nutné přihlédnout k tomu, že i rutinní nudný sex má v ložnici své místo,“ tvrdí vztahový expert Jordan Gray s tím, že pokud vy ani partner nemáte chuť týden co týden vymýšlet nové pozice, obměňovat místa i denní dobu a zkoušet důmyslné erotické pomůcky na dálkové ovládání, je to v pořádku. Prostě vám zaběhnutý styl milostného života vyhovuje.

Ostatně i český sexuolog Petr Weiss hlásá, že skutečný milostný život dvojic není tak barvitý, jak jej mnozí popisují. „Každý pár má své navyklé a vyzkoušené dva tři způsoby milování, dvě tři polohy, o kterých ví, že spolehlivě přivedou oba partnery k vyvrcholení,“ popisuje odborník ve své knize Sloupky o sexu a dodává, že v experimentování někdy naopak vidí riziko. „Zavádění neobvyklých technik často ani nevede k uspokojení partnerů.“ Navíc je tu faktor, který sexuální život postupem času tak jako tak mění. A tím je věk.

V manželství jsme moc dlouho

„V minulosti se lidé dožívali v průměru mnohem nižšího věku než dnes, proto i v manželství žili podstatně kratší dobu – dvacet pětadvacet let. Dnes však není výjimečné ani šedesátileté manželství.

Je přitom samozřejmé, že v mládí je sexuální potřeba i aktivita hodně vysoká a s věkem se snižuje, po padesátce dokonce výrazně,“ dál objasňuje Petr Weiss, podle kterého v dlouhodobých manželstvích nemůžeme očekávat bouřlivý sexuální život plný jiskřivého a neutuchajícího dobrodružství.

I staří souloží

„Přesto je pozitivní zjištění, že většina párů i ve vyšších věkových kategoriích sexuální styk, i když s nižší frekvencí, udržuje,“ uzavírá Petr Weiss. Důležité je dělat, co vás baví.

„Je to váš sexuální život. Jestli vám stačí misionář a fyzický kontakt jednou za dva týdny, jedná se pouze o vaši věc. Domluvíte-li se s partnerem, že jste takhle spokojení, nedá se tomu nic vytknout,“ přidává svůj názor expert Jordan Gray. Sám však apeluje na to, aby mezi milenci probíhala jasná konverzace o individuálních potřebách, jež se mohou časem změnit.

Proto si kupříkladu jednou za dva měsíce promluvte, zda jste ve vztahu spokojení, co si představujete a co i nadále chcete. „Tyto konverzace považujte za prioritní a taky klidně pokračujte v tom průměrném, někdy i nudném sexu, který je spojen s upřímností a vzájemnou úctou. Budete žít šťastně. Proč by to taky mělo být jinak,“ dodává Jordan Gray.

Reklama

Načítám