Hlavní obsah

Proč po kávě musíte hned a po mléku máte zácpu?

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Máte po svátečním přejídání nafouklé břicho a necítíte se dobře? To, co jíte, zásadně ovlivňuje činnost vašich střev. A nejde jen o to, zda luxujete lednici ještě před spaním. Pokud vás často trápí zácpa, nebo naopak průjem, zkontrolujte svůj jídelníček.

Článek

Na vaše vyprazdňování má vliv celá řada faktorů. Rozhodit zažívání umí stres i deprese, změna prostředí či nedostatek pohybu. Náhlejší střeva ale můžete mít i po tom, co jíte a pijete.

Bez tekutin není pohyb 

Častým původcem zácpy je zanedbaný pitný režim. Pokud málo pijete, pohyb střev se zpomaluje a z nahromaděné stravy se snadno vytvoří nežádoucí zátka. A když to zkombinujete například s absencí pohybu, máte na zácpu zaděláno.

Z tekutin dejte přednost obyčejné vodě, pomohou i džusy s obsahem vlákniny nebo bylinné čaje s projímavým účinkem (dobromysl, sléz, andělika, fenykl, proskurník, čekanka, anýz). Naopak pozor na silný černý čaj a slazené nápoje, které potíže jen zhoršují.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Denně byste měli vypít v průměru 1,5 až 2 litry tekutin, záleží také na vaší výšce a hmotnostiFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Jak snášíte mléko 

Ne každý dobře snáší mléko a mléčné produkty. Reakce bývá individuální, můžete mít úpornou zácpu, ale i nepříjemný průjem a křeče v břiše. „Překážkou v příjmu mléka a mléčných výrobků je alergie na mléčnou bílkovinu, nejčastěji na syrovátkovou bílkovinu β-laktoglobulin a kasein,“ vysvětluje Ing. Šárka Horáčková z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.

Příčinou potíží může být také laktózová intolerance, porucha aktivity enzymu laktázy, která má za úkol rozkládat mléčný cukr (laktózu). „Laktózovou intolerancí u nás trpí jednotky procent populace, zejména děti,“ dodává Ing. Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Při dlouhodobých potížích je na místě lékařské vyšetření, které odhalí příčiny. Raději si dopřejte zakysané výrobky.

Užíváte léky?

Mléko není vhodné kombinovat s řadou léků, snižuje například vstřebávání některých antibiotik. „Pozor také při léčbě zácpy. Mléko umocňuje účinek některých projímadel,“ varuje doc. MUDr. Jan Piťha z Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Také užívání některých léků ovlivňuje činnost střev, jsou to třeba léky na vysoký tlak, bolest nebo alergii. Potíže se střevy ale mohou upozorňovat i na přítomnost některých onemocnění, například sníženou funkci štítné žlázy nebo cukrovku.

Foto: Summersky, Shutterstock.com

Pokud mléko dobře snášíte, ale konzumujete ho příliš velké množství naráz, může také podráždit tráveníFoto: Summersky, Shutterstock.com

Místo léků kofein i chai

Kofein povzbuzuje produkci žaludečních šťáv a žluči, proto vám může pomoci při pocitu přejedení a zácpě. Nejlepší je ale káva černá, bez mléka a cukru. Pokud mléko dobře snášíte, přidejte si ho do exotického chaie, který je nabitý směsí koření, jako je zázvor, kardamon, skořice, hřebíček a pepř. Posiluje přátelské střevní bakterie, zbavuje nadýmání, tlumí podrážděný žaludek.

Čokoláda a stres

Za střevními potížemi může stát i stres a psychická nepohoda. Rizikové je nevhodné množství nevhodných potravin. Platí-li u vás na smutek čokoláda (třeba i ta kvalitní čokoláda s vysokým podílem kakaa), oplatky nebo sladkosti, může to posílit zácpu. K průjmovým obtížím zas lehko přispěje alkohol nebo zmrzlina.

Foto: Fortyforks, Shutterstock.com

Také časté pojídání čokolády se projeví na činnosti střevFoto: Fortyforks, Shutterstock.com

Uzeniny, trojobal a syrové maso

Vyvarujte se i zpracovaných a trvanlivých potravin, které mohou obsahovat pro tělo hůře stravitelné složky a soli. Pro zažívání jsou zátěží také smažené pokrmy. Oblíbený trojobal je nasáklý olejem, proto je vám těžko po obalovaném smaženém řízku. Čas od času nevadí, ale při větším hodování trpí žaludek, střeva i žlučník.

Průjem mohou vyvolat bakterie v nedostatečně tepelně zpracovaných potravinách, jako je populární sushi nebo tatarák. Nepodceňujte ani úpravu vajec. Asi nejznámějším původcem, který způsobuje akutní onemocnění střev, je bakterie salmonely. Holdujete-li živočišné stravě, nařeďte jídelníček dostatkem zeleniny, luštěninami a celozrnnými obilninami.

Které potraviny špatně snášíte vy? Tady máte tip na 6 superpotravin, které najdete doma a udělají vašemu tělu dobře.

Reklama

Načítám