Hlavní obsah

Proč se dívat u alkoholu na barvu aneb Triky, jak se vyhnout kocovině

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Reklama

Čas vánočních večírků, rodinných setkání i novoročních oslav je pro mnohé spojen s mnoha vypitými skleničkami alkoholu. Letos to nemusí skončit rozhozeným zažíváním a ranními bolehlavy – stačí, když poznáte tajemství jednotlivých nápojů.

Článek

Divíte se, proč vás několik sklenic piva neustále honí na toaletu a proč máte ráno poté nepříjemné sucho v ústech? A proč z vína bolí nejen hlava, ale pálí vás i žáha? A zatímco vy trpíte, partnerovi nic není a i vaše kamarádky mají mnohem jemnější průběh kocoviny? Chcete-li tentokrát dopadnout lépe, odhalte, s kým máte tu čest.

Tajemství č. 1: Proč po pivu musíte na malou

Hlavní potíží nadměrné konzumace alkoholu je dehydratace, která způsobuje bolest hlavy, pocit žízně, celkovou slabost i strhanost ve tváři. Je jedno, zda pijete panáky, nebo pivo – odvodňuje veškerý alkohol. Blokuje totiž uvolňování hormonu vasopresinu, který má za úkol regulovat množství vody v těle a předcházet jejím ztrátám. Když ale nefunguje správně, tělo nedostává signál, že je dehydrováno, a zbavuje se vody klidně dál. A zatímco vína či panáků vypijete na objem celkem málo, u piva je to spíše na litry – a ty tělo dlouho neudrží.

Tajemství č. 2: Proč je po pivu sucho v puse

„Typický pocit sucha v ústech způsobuje především odvodnění organismu v důsledku alkoholu. Podílí se na něm ale také vyšší obsah draslíku v pivu, což vede ke zvýšené aktivitě ledvin a následnému intenzivnímu vylučování,“ vysvětluje Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel, proč po pivu bývá problém intenzivnější.

Pomohlo by tedy prokládat sklenice piva obyčejnou vodou, podobně jako se to má dělat při pití vína? „Většina piv s výjimkou speciálů nemá tolik alkoholu jako víno – pivo vlastně z 92 procent obsahuje vodu. Ale i menší množství alkoholu lidské tělo odvodňuje, pití nealkoholických nápojů tedy lze jen doporučit,“ dodává odborník.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Rána bývají těžká, ale nemusí to být pravidlo. Držte se našich rad a bude lípFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Tajemství č. 3: Před čím vás zachrání jídlo

Víte-li, že vás čeká posezení v pivnici a nedokážete zůstat jen u jediné sklenice? Nezapomeňte se – ideálně ještě před odchodem – dostatečně najíst. Nikdy nepijte zejména větší množství alkoholu nalačno. A pokud popíjíte déle, přikousněte něco i v průběhu večera. Je-li totiž v žaludku pouze alkohol, nadbytečně se aktivuje činnost střev a ničí se tak střevní bakterie. Právě to může vést ke střevním potížím. Ty vznikají obzvlášť po pivu, kdy se do těla dostává neobvykle velký objem tekutin.

Jídlo také částečně ochrání před opilostí. „Tučnější jídla obecně představují jistou bariéru přechodu alkoholu do krve. K pivu se tradičně doporučují vydatnější pokrmy, ale zároveň nesmíme při jejich výběru zapomínat na vyváženou stravu s dostatkem vitaminů a minerálů – ty lidské tělo při zpracování alkoholu nejvíce potřebuje,“ doporučuje Petr Kostelecký.

Tajemství č. 4: Proč víno prokládat vodou

Pijete-li víno, nikdy ho nezapomeňte ředit čistou vodou – ať už formou vinného střiku, nebo budete mít sklenku vody neustále po ruce. Víno je přece jen alkoholičtější než pivo a následky dehydratace by vás tedy mohly nemile dostihnout.

Kolik vody ideálně vypít? „Tady záleží na každém, jak jeho tělo odbourává alkohol. Já osobně se vždy snažím ke stejnému množství vína vypít to samé množství vody,“ radí David Král, sommelier společnosti Bohemia Sekt. Kromě čisté vody si dopřejte třeba i čerstvou citronovou šťávu s vodou. „Vitamin C totiž tělu pomáhá rychleji odbourávat alkohol,“ dodává odborník.

Foto: lithian, Shutterstock.com

Jestli si nechcete zkazit sváteční dny, pijte s rozumem a pro chuťFoto: lithian, Shutterstock.com

Tajemství č. 5: Proč po vínu pálí žáha

Kocovina není jediným rizikem, které s sebou nadměrná konzumace vína nese. Může vás potrápit i překyselený žaludek, pálení žáhy a pocit návratu kyselin zpět do úst. „Obecně se dá říci, že pálení žáhy způsobují vína s vyšším obsahem kyselin,“ vysvětluje David Král. Nechte si tedy doporučit méně dráždivá vína s nižší kyselinkou. V tomto případě není možné jmenovat například konkrétní odrůdu, protože proces výroby se liší a hodnota kyselin i cukrů bývá individuální. 

Tajemství č. 6: Proč červené snášíte hůř

Červená vína bývají občas hůře snášena než bílá – spíše vás po nich bude pálit žáha, můžete mít překyselený žaludek, silnější bolesti hlavy nebo delší kocovinu. „Je to způsobeno větším obsahem takzvaných kongenerů, látek dávajících alkoholu barvu. Nejvíce jich však má tvrdý alkohol, zejména bourbon nebo whiskey stařená v sudech,“ dodává David Král. Je-li to i váš problém, určitě dávejte přednost světlému alkoholu.

Tajemství č. 7: Proč se opijete rychleji

Na opilosti se podílí celá řada okolností: kdy a co jste jedli, zda k alkoholu pijete i dostatek vody, kolik toho vypijete celkem, aktuální zdravotní stav i rychlost metabolismu. „Při odbourávání alkoholu hraje roli mnoho věcí – jestli se jedná o ženu nebo muže, hmotnost, stres, únava, také velice záleží na typu alkoholu, cukry proces odbourávání zpomalují,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Také zpytujte svědomí nad svým jídelníčkem – pro boj s alkoholem potřebujete celou řadu vitaminů a minerálů (sodík, draslík, vitamin C), dodáváte jich tělu dostatek?

Tajemství č. 8: Proč po alkoholu tloustnete

Chcete-li zhubnout, většina nutričních terapeutů vám doporučí alkoholu se vzdát – má nezanedbatelné množství energie bez výživové hodnoty. „Sklenice vína či malé pivo obsahují zhruba 100 kalorií. Míchané nápoje jsou vysoce kalorické, třeba panák tvrdého alkoholu obsahuje přes 100 kalorií, a když se k tomu sečtou doplňující ingredience, jako jsou limonády, ovocné šťávy, sirupy či smetana, celkový počet kalorií v takovém drinku bude vážně obrovský,“ varuje Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife.

Jaký je váš trik, aby vám po alkoholu nebylo zle?

Reklama

Související témata:

Načítám