Hlavní obsah

Proč se rozvádíme? Tohle jsou důvody, o kterých se nemluví!

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Reklama

Rozvod. To je definitivní konec, za kterým přece musí být něco závažného – třeba nevěra, drsné hádky, alkohol, či dokonce násilí. Jenže existují příčiny rozchodů, o nichž se tolik nemluví. Nejsou tak dramatické, ale vedou ke stejně smutnému konci.

Článek

Byl mi roky nevěrný. Měl tři milenky, utratil za ně veškeré peníze, na rodinu mu nezbylo už nic. Je to alkoholik, neustále je v lihu. Bil mě. To jsou věci, které řada žen uvádí jako příčinu rozvodu.

Jenže pak jsou tu i jiné důvody, které lze mnohem hůř vysvětlit, popsat. Nevypadají totiž tak hrozně, skoro jako by se ani nechtělo věřit, že mohou způsobit rozpad rodiny. Tohle je pět příčin rozvodů, o nichž se těžko mluví.

1. Rodičovství jako začátek konce

Když se vám narodí miminko, je to jeden z nejšťastnějších okamžiků partnerského života. Je to záplava lásky, něhy, citů, hrdosti. Ale také obrovská životní změna, chaos a stres. „Najednou jsou potřeby dítěte důležitější než individuální potřeby rodičů. Na povrch vyplují skryté postoje. Pokud byl vztah založen na důvěře a podpoře, ti dva to ustojí. Když ne, nemají se o co opřít a ocitají se s dítětem v chaosu,“ popisuje vztahová koučka ze Školy pro ženy Kateřina Chytra.

Není vůbec neobvyklé, že ženy začnou být jen matkami, zapomenou na sebe samotné, na svého partnera, soustředí se pouze na své dítě. Muži zase neustojí odsun na jakousi druhou kolej a žárlí. Jestliže o tom spolu neumějí mluvit, nenajdou kompromis a čas na něco jiného než na rodičovství, snadno to skončí krachem.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Věčné hádky o ničem jsou devastující pro vztah a poškozují i dětiFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

2. Mnoho hádek o ničem

Nemusíte se hádat o nijak zásadní věci, k rozpadu vztahu mnohdy postačí neshody týkající se naprostých malicherností. Jsou to všechna ta zvednutá záchodová prkénka, vousy v umyvadle, studené večeře, pozdní příchody a podobně. Jako by zde platilo pořekadlo, že stokrát nic umořilo vola. „Lidé dnes nejsou zvyklí budovat blízkost a to, co je spojuje. Namísto toho věnují svou pozornost tomu, co je rozděluje. Tak se i drobnosti mohou po čase stát velkými věcmi,“ varuje vztahová koučka Hana Wolf.

Ve vztahu to totiž nejsou malichernosti. Za každou pohozenou ponožkou je jakýsi smutný vzkaz „nezáleží mi na tobě“, „je mi jedno, jak se v nepořádku cítíš“, „nevážím si tvé práce“ a podobně.

3. Až moc spolu

Jste v podstatě pořád spolu? Nemáte žádné soukromé koníčky, jen ty společné? Když kamarádi, tak opět společní? Na večírek jedině jako pár? Vypadá to, že jste jeden pro druhého stvořeni a váš vztah musí vydržet na věky věků.

Možná je to však přesně naopak. V prvé řadě hrozí přesycení. Jestli si rychle nedopřejete alespoň trochu osobního prostoru, může z toho být hodně nepěkná ponorka, která už se na hladinu nikdy nevynoří.

Mnohem horší varianta je, že zas tak identičtí nejste, jen se jeden druhému až příliš přizpůsobujete, potlačujete svoji individualitu. A to vás dřív nebo později dožene. „Pokud se partneři vzdají své individuality a žijí jedině skrze toho druhého, může nastat rozpor a hlavně závislý vztah. I když jsem ve vztahu s někým, je důležité vědět, kdo jsem já, a žít za sebe. Bohužel toto některé páry nechápou a rozvádějí se,“ říká Kateřina Chytra.

Foto: cunaplus, Shutterstock.com

Čím víc se začnou vaše životní cesty rozcházet, tím blíž rozvodu se ocitneteFoto: cunaplus, Shutterstock.com

4. Změnil se on, nebo vy

Člověk není celý život stejný, vyvíjí se, někam se posouvá, mění se. Co když je ale ta změna velká, nečekaná a nekoliduje s vaším životním směřováním? Sledovat, jak se z vašeho partnera, který posledních deset let trávil nejraději na gauči s novinami v ruce, stal vášnivý sportovec, není snadné. Obzvlášť když vy se tělocvičně a teniskám vyhýbáte jako čert kříži.

Nebo pozorovat, jak se manželka, která byla poslední roky doma s dětmi a fungovala jako žena v domácnosti, rozhodla dělat kariéru, také nezvládne každý.

Čím víc se vaše cesty začnou v zásadních věcech rozcházet, tím víc se začnete blížit k rozvodovému soudu.

5. Peníze aneb Když je jich moc, nebo málo

Konec velké lásky může velmi snadno způsobit i něco tak pozemsky přízemního, jako jsou peníze. Když počítáte každou korunu, žijete od výplaty k výplatě, jste kvůli tomu ve stresu a hádek přibývá: kdo vydělává málo, nebo kdo naopak moc utrácí a podobně.

Ani přebytek peněz není výhra. Je-li zdrojem hlavních příjmů jen jeden z páru, mohou se peníze snadno stát způsobem, jak toho „slabšího“ (méně vydělávajícího) ovládat. A to nekončívá moc dobře.

Máte za sebou rozvod? Co bylo jeho příčinou?

Reklama

Související témata:

Načítám