Hlavní obsah

Proč si dát nohy nahoru? Pomůže to proti křečákům i srdci

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Trápí vás křečové žíly nebo otoky? Řešení může být jednoduché a úplně zadarmo. Vše, co musíte udělat, je dát si nohy nahoru. Tahle zázračná poloha má pozitivní vliv na srdce, krevní oběh, a dokonce i na hubnutí!

Článek

Váš vzhled často vypovídá o vašem zdravotním stavu. Křečové žíly, oteklé nohy nebo bércové vředy s ním také souvisí. Dlouhodobé stání nebo sezení, nedostatek pohybu a odpočinku – to vše jsou faktory, které tyto nepříjemnosti způsobují. Víme, co s tím! Stačí svým nohám dopřát každodenní relax.

Prevence před „křečáky“ i bércovými vředy

Při chůzi vytlačují svaly nohou krev směrem k srdci. Svalům pomáhají chlopně, které zabraňují zpětnému toku krve. Při dlouhém stání nebo sezení ale svaly nepracují a krev se tím pádem hromadí v nohách. Žíly se pod tlakem krve rozšiřují a chlopně na svoji práci nestačí. Nejdříve se začnou objevovat drobné žilky, po čase už jsou velké a hodně nevzhledné a hlavně bolí. Podobně je to i s bércovými vředy. Hromadění žilní krve způsobuje hnědé zabarvení kůže na bércích a tenčí kůži se suchými šupinkami. Způsobuje také ztrátu ochlupení v těchto místech. Žilní vředy jsou mělké a mokvají. Vyhněte se tomu včas – předcházet nemocem je snazší, než je léčit.

Foto: zlikovec, Shutterstock.com

Nejdříve se začnou objevovat drobné žilky, po čase už jsou velké a hlavně bolí Foto: zlikovec, Shutterstock.com

Důležité je v práci alespoň občas střídat pozice (zvlášť když máte sedavé zaměstnání), projít se, protáhnout a pokud to jde, dát si i během dne na chvíli nohy nahoru. Když ne, dopřejte jim dvacet minut klidu aspoň večer, kdy si hodíte nohy na stůl do výšky srdce, abyste ulehčili krevnímu oběhu.

Otoky budou minulostí

Nohy na stole každý den vám pomůžou i proti otokům a bolestem. Zapomeňte na drahé přípravky a krémy. Velmi dobré je i střídat propínání špičky a flexování chodidla. Takto můžete cvičit i v práci pod kancelářským stolem. Pokud už máte problémy, cvičte tímto způsobem minimálně patnáct minut denně. Na bolesti, namožené svaly i otékání pomáhá také střídání studené a teplé sprchy. Střídejte teplotu několikrát, ideálně ráno i večer.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Vyzujte si boty a pod stolem propínejte nárt pata špičkaFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Zmírní napětí a únavu, pomůže srdci

Myslíte si, že jóga je jen o posilování a protahování? Omyl. Pozice vleže na zádech s nohama opřenýma o zeď sem patří také! Pomáhá při únavě, napětí a přináší zklidnění a regeneraci. Dbejte na to, abyste měli hýždě co nejblíže u zdi a tělo uvolněné. Ruce dejte do stran tak, abyste měli uvolněná ramena a dobře se vám dýchalo. V pozici byste měli zůstat alespoň pět minut. Ulevíte tím nejen žilám, ale samozřejmě i srdci. Díky lepšímu krevnímu oběhu se vám bude lépe spát. Pokud si navíc podložíte bedra, uvolníte napětí v oblasti pánve a spodní páteře, což povoluje bolavý sedací nerv.

Chcete zhubnout? Nohy nahoru!

Poloha s nohama vzhůru také stimuluje činnost štítné žlázy i střev a má pozitivní vliv na trávení. Dovede odstranit nepříjemný pocit plnosti, křeče v žaludku i problémy s nadýmáním.  Díky tomu, že podporuje trávení, by vám denní dávka této chvilkové pohody s nohama nahoru měla pomoci i s hubnutím.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

K čemu je to dobré? Zlepší se vám trávení, skončí nadýmání a bude se vám lépe hubnoutFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Konec studeným nohám

Poslední výhodou, kterou oceníte hlavně teď, v období nastupující zimy, je fakt, že dobře prokrvené nohy nejsou ledové. Neustále studené nohy a brnění rozhodně není nic normálního. Je to znak špatně cirkulující krve. Pokud tedy patříte do této skupiny, na nic nečekejte a nastolte si léčbu s nohama nahoru. Pro ještě lepší účinky zkuste cvičit s prsty – až budete ležet, začněte kroužit s kotníky a různě hýbat s prsty. Čím déle, tím lépe. Pokud to vydržíte 20 minut každý den, brzy bude po problému. Nejlepší je toto cvičení dělat před spaním – ušetříte si tím drahocenné hodiny odpočinku, kdy nemůžete usnout právě kvůli ledovým nohám.

Jak jste na tom vy? Najdete si čas dát si nohy nahoru?

Reklama

Načítám