Hlavní obsah

Proč si muži neustále sahají do rozkroku?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

V kultovním seriálu Ženatý se závazky si Al Bunda pravidelně dopřával oblíbenou kratochvíli. Po příchodu z práce se uvelebil na gauči a vsunul ruku do kalhot. Dělá to i váš partner? Moc mu to nevyčítejte, je to jeho prastarý program, za kterým stojí tři důvody!

Článek

Ano, muži to prostě dělají. Mnozí si přirozeně sahají do rozkroku jak v soukromí, tak i na veřejnosti. Někteří z nich to dokonce dělají tak automaticky, až jim jsou naprosto jedno udivené pohledy ostatních. Vždyť je to normální! Nebo ne? Proč se něco takového vlastně děje? Pánský magazín Mens’s Health nabízí hned tři důvody.

1. Ochrana před nepřítelem

„Vlastní ruce na drahocenných diamantech snižují potenciální rizika vnějšího světa a mužům umožňují cítit se pohodlně a bezpečně,“ říká americká koučka a mentorka Vanessa Van Edwards, autorka knihy Lidské lži a řeč těla. Tuhle dámu sleduje na YouTube více než 20 milionů fanoušků.

„Kluci se podvědomě vracejí do této pozice, když se uvolňují, neboť se cítí být v souznění se svými základními orgány. Ruka pak funguje jako pojištění proti kamarádovi, který zakopne, a hrozí, že do klína vrazí. A co takové dítě, jenž omylem vykopne míč! To chce štít,“ tvrdí Vanessa Van Edwards s tím, že co se týče opatrnosti, tak té není nikdy dost.

2. Uklidnění pocuchaných nervů

Čeká samce klíčový zápas či nesmírně důležité jednání? Tření žaludku nebo jiných částí těla neerotickým způsobem vyvolává uvolnění oxytocinu, tedy zklidňujícího hormonu (tohle se vám děje v mozku při orgasmu). Vyplývá to z výsledků studie, kterou uveřejnil časopis Frontiers in Psychology.

To je druhý důvod, proč se pánové nemohou odlepit od sebe samých. Zkrátka a dobře je to nesmírně uklidňuje. Jenže, co když k dotekům v rozkroku nemají podmínky, protože místnost je plná lidí? Odbornice říká, že všichni ti, kdo jsou nervózní, se v nouzi dotýkají paží nebo hřbetů ruky, neboť je to méně nápadné. Kdyby však ke snížení úzkosti mohli využít vlastní penis, udělali by to! Tak už tušíte, proč si jde přítel před odletem na dovolenou dvakrát po sobě odskočit? Je nesvůj z letadla a na toaletě hledá útěchu! A co třetí, neméně klíčové vysvětlení?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Jsem alfa samec, koukni, jak velký!Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

3. Uplatnění dominance v kolektivu

Jistě to znáte. Vy sedíte způsobně, kolena máte u sebe, nebo ladně přehazujete nohu přes nohu. Váš partner v okruhu přátel a známých dosedne na židli, dá dolní končetiny od sebe (co nejvíc to jde) a všem přítomným ukáže bouli v kalhotách. Vrtalo vám někdy hlavou, co za tím stojí?

Stejný princip jako v případě sahání do rozkroku. Jde o to, že dotyčný, a to vědomě i nevědomě, dává najevo, kdo je tady šéf (7 znaků alfa samce). Genitálie na očích jsou totiž znakem dominance. V podstatě říkají ostatním, aby se vzdali, nebo taky ukázali svoje proporce.

Doktor Rob Kominiarek, americký zakladatel Lékařského institutu Alpha Male, tento jev spojuje s evolucí. Dříve představoval vystavený rozkrok a ruce na něm vítězství – například zabrání určité oblasti nebo vysoký počet potomků. Dnes to vypadá spíš na získání klientů a tučnější bankovní konta. Priority se mění.

Reklama

Načítám