Hlavní obsah

Proč vám to neklape v lásce? Může za to váš strach!

Foto: Thinkstock

Nedaří se vám v lásce? Možná vám vše kazí váš chorobný strach ze zlomeného srdceFoto: Thinkstock

Reklama

Pořád vám to v lásce moc nevychází? Možná za to může váš strach! Strach z toho, že vás někdo opustí. A tyhle obavy vás nutí k chování, které v podstatě jakýkoli vztah znemožňují. Sami sebe sabotujete!

Článek

Strach z toho, že vám partner zlomí srdce, že od vás odejde. To je podle klinické psycholožky Michelle Skeen častý důvod, proč to lidem se vztahy moc nevychází. Ve své knize Love Me, Don´t Leave Me (Miluj mě, neopouštěj mě) vysvětluje, že tenhle strach nutí řadu lidí k chování, kterým si vlastně sami šance na lásku ničí. Za vznikem takových obav může být cokoli – bolestný rozchod v pubertě, trauma z dětství a podobně. A tohle jsou nejčastější projevy.

Jdete zkáze naproti

Začíná to už při randění. Vaše schůzky jsou plné nejistoty, obav z toho, že to nedopadne dobře. Jenže když něčemu rovnou předvídáte špatný konec, jdete mu tím naproti, podvědomě děláte věci, které ho vyvolají.

Podle Michelle Skeen je potřeba vrátit se v čase a zapřemýšlet, kdy v minulosti jste se opravdu cítili zranitelní, kdy tohle vaše chování vzniklo. Tím zjistíte, co je spouštěčem vašeho strachu, a můžete s tím dál pracovat.

Nebezpečné testování

Jakmile někoho potkáte, od samého začátku zkoušíte, co všechno vydrží. „Lidé to dělají, aby otestovali vztah. Bojí se, že budou opuštěni, očekávají, že rozchod může přijít kdykoli. Proto zkouší, co vše jejich partner snese,“ vysvětluje Michelle Skeen. Dřív nebo později tu hranici samozřejmě překročíte, a vše skončí rozchodem.

Foto: Thinkstock

Řada lidí vlastně podvědomě směřuje k rozchodu, protože to je konec, který automaticky předpokládajíFoto: Thinkstock

Pomůže vám zaměřit se na všechny bolestné vzpomínky z minulosti, zapsat si je, včetně všech detailů a emocí, které s sebou přinesly. „Lépe si tím uvědomíte svůj problém, a jakmile přijde chvíle, kdy bude vaše patologické chování něčím aktivováno, nebudete otřeseni a budete schopni reagovat racionálně,“ tvrdí Michelle Skeen.

Radši budu první

Zpanikařili jste a ukončili dobře fungující vztah? To je další „zlozvyk“ těch, co mají strach z rozchodu. „Když se do někoho zamilujete, můžete si připadat, jako když nad sebou ztrácíte kontrolu. To je děsivé. A ze strachu tu osobu opustíte dřív, než to stihne ona udělat vám,“ popisuje Michelle Skeen.

Podle ní je třeba se v takové situaci zklidnit. Musíte se naučit zůstat v přítomnosti, převzít za ni zodpovědnost, ne zbaběle utíkat! „Jakmile přijde chvíle, kdy na vás padá panika, v duchu si opakujte slova ,myšlenky´ a ,emoce´. To vám připomene, že za vším jsou právě jen ony poblázněné emoce a zmatené myšlenky,“ radí Michelle Skeen.

Foto: Thinkstock

Zbavte se strachu a destruktivního chování, pak už nebudete samiFoto: Thinkstock

Touha po nedosažitelném

Ženáč, notorický sukničkář, prostě chlap, s nímž to nemůže vyjít. Vybrat si ho je také důsledek strachu ze samoty a opuštění. Podvědomě si vybíráte nedosažitelné partnery, kteří vás dřív nebo později opustí. Koneckonců tak, jak jste sami předpokládaly. Musíte si takové muže zakázat! Vyhýbat se jim, a jakmile se někdo takový objeví, utíkat pryč.

Přehánění

„Když jste do někoho blázen, je snadné nechat se ovládat emocemi místo rozumu,“ říká Michelle Skeen. Řada lidí je city tak zaskočena, že příliš tlačí na pilu, ženou vztah někam, kde ještě být nemá, nedávají tomu druhému prostor. A to nekončí dobře. Pokud k tomuhle máte sklony, snažte se rozptýlit. Jděte si zaběhat nebo na kafe s kamarádkou. A přijměte fakt, že prvotní zamilovanost je trochu strašidelná, ale je potřeba to nechat plynout.

Partner je vším

Ti, co se bojí, mají zároveň pocit, že partner je doslova spasí. Že jim vynahradí vše, co se doposud nedařilo, co je činilo nešťastnými. Očekávají, že partner bude vším, co jim v životě schází. Dodá jim lásku, kterou jim nedali rodiče, vyplní prázdné místo po expříteli, poskytnou prostor pro seberealizaci, kterou v běžném životě nenachází.

Je ale potřeba mít realistické představy založené na současnosti, ne na minulosti, a hlavně převzít zodpovědnost za svůj život! Takhle akorát partnera přetížíte, doslova ho zadusíte svými představami.

Týká se vás něco z toho?

Reklama

Související témata:

Načítám