Hlavní obsah

Proč vás milování bolí? Zjistěte pravou příčinu!

Foto: Thinkstock

Bolestivý sex ochuzuje a narušuje partnerský život, je proto třeba ho řešitFoto: Thinkstock

Reklama

Milování má poskytovat potěšení a rozkoš. Co když ale způsobuje pocity spíše nelibé? Najděte příčinu a zatočte s ní – může to být kvasinková infekce, endometrióza, ale také psychický blok.

Článek

Pokud zrovna neholdujete BDSM praktikám, mělo by se ve vaší ložnici ozývat výhradně sténání blahem. Sex prostě bolet nemá a nesmí – pokud je nepříjemný, vždy to znamená nějaký problém nebo onemocnění. Naprostá většina z nich se dá naštěstí řešit, proto se s důvěrou obraťte na odborníky a nenechte si zkazit jednu z nejhezčích stránek života!

Jako ryba na suchu

Nedostatečné zvlhčení je nejčastější příčina bolestivého sexu. Lubrikace je jasný signál, že má žena na erotické hrátky chuť a je na ně připravená – je-li pochva suchá, může to znamenat, že si partner nedal moc práce s předehrou, že partnerka na sex přistoupila, jen aby měla pokoj nebo že k sexu dokonce došlo proti její vůli. Tenhle problém ale někdy ženy obtěžuje i v období těsně před menstruací, kdy kolísají hladiny hormonů v krvi. Může ho vyřešit hormonální antikoncepce, ale také štědrá dávka lubrikačního gelu.

Foto: Thinkstock

Bolest a pálení v pochvě může způsobit i kvasinková infekceFoto: Thinkstock

V pochvě je živo!

Kvasinky, které přirozeně osidlují vaši poševní stěnu, vám za normálních okolností nijak neškodí. Pokud se ale přemnoží (třeba kvůli tomu, že jíte příliš mnoho bílého cukru nebo to přeháníte s přípravky intimní hygieny), mohou způsobit nepříjemné podráždění a pálení. I návštěva zubaře vám bude připadat lákavější než milostné hrátky!

Vaginální mykózu se můžete pokusit vyléčit pomocí volně prodejných roztoků a čípků z lékárny, jistější je ale svěřit se do péče gynekologa. Už jenom proto, že by se měl souběžně léčit i váš partner.

Záhadná endometrióza

Nemoc, při které se částečky děložní výstelky (endometria) ocitnou na místech, kde nemají co dělat, je pořád pro lékaře tak trochu záhadou. Ve většině případů svým nositelkám způsobuje bolesti při menstruaci i při sexu.

„Několik buněk, které se ocitly na nesprávném místě, tak významně snižuje frekvenci pohlavního života, narušuje intimní vztahy a zhoršuje sebevědomí žen,“ říká psychiatr a sexuolog MUDr. Martin Hollý. Léčba je založena na podávání hormonálních přípravků, které mají potlačit růst děložní tkáně mimo dělohu; další možností je odstranění ložiska chirurgickou cestou.

Foto: Thinkstock

Jediné období, kdy je bolest při sexu přirozená, je to poporodní. Odborníci radí ji nepřemáhat a počkat, až se potíže upravíFoto: Thinkstock

Po přechodu: jde to, ale dře to!

Úbytek estrogenu po menopauze si vybírá svou daň kromě jiného i v sexuálním životě. „Tkáně atrofují a ubývá i mazových žláz, takže sliznice vulvy i vaginy jsou sušší a tedy zranitelnější a náchylnější k bakteriálním infekcím. Proto také soulož někdy pěkně bolí,“ potvrzuje gynekoložka Eliška Černovská z pražské Fakultní nemocnice Motol. Pokud nepomůže lubrikační gel, doporučují někteří odborníci doplnit hladinu hormonů substituční terapií (podávání tabletek, ale i jde to i přírodními preparáty).

Bolí každý dotek

Vulvodynie je velmi nepříjemné onemocnění, při kterém nebudete mít na sex opravdu ani pomyšlení. Zánět malých žlázek v pochvě způsobuje zarudnutí zevního pohlavního ústrojí (vulvy) a hlavně jeho extrémní citlivost. Jakýkoli dotek v těchto místech způsobuje řezavou bolest, což ztěžuje nejen intimní styk, ale třeba i gynekologické vyšetření. Léčba se zaměřuje hlavně na potlačení bolesti pomocí lokálních anestetik, někdy ale přinese úlevu až chirurgický zákrok, při kterém se postižená tkáň odstraní.

Stalo se to i vám? A zatnuly jste zuby a „myslely na Anglii", nebo jste hledaly pomoc?

Reklama

Načítám