Hlavní obsah

Nejdůležitější pravidla pro alergiky: Perte, uklízejte a kapejte

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pyloví alergici se obvykle potýkají s vleklou vodnatou rýmou, která se obtížně zastavuje.Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Venku se udělalo konečně hezky, což je prima, až na to, že vy jako každý rok řešíte slzení očí, kýchání, svědění a permanentní nedostatek kapesníků. Víte ale, že se dají projevy alergie hodně zmírnit?

Článek

Mezi nejčastější příznaky alergie na pyly patří rýma, svědění očí, krku nebo uší, bolesti hlavy i astma. To platí zejména, pokud alergii neléčíte. U citlivějších jedinců může dojít i k výskytu ekzému.

Léky jsou naprostý základ

Jednoduchou a nejúčinnější zásadou, jak zmírnit projevy pylové alergie, je vyhýbat se místům, kde se alergen vyskytuje. Je určitě dobré sledovat pylové zpravodajství, abyste věděli, kde a kdy bude během dne nejvyšší koncentrace alergenu.

Pokud se ale doma nechcete držet jako v karanténě, do nějakého kontaktu s alergenem určitě přijdete. I když žijete ve městě, kde se přes jaro alergikům dýchá o dost lépe, stejně ve svém okolí živou přírodu máte. Jedním z nejčastějších alergenů jsou například břízy, které se běžně vyskytují v městských parcích, na sídlištích a podobně. „Pokud tedy není možné se alergenům vyhnout, nezapomínejte včas užít antihistaminika,“ říká Mgr. Markéta Lopourová z internetového obchodu Lékárna.

Volně prodejná antihistaminika lze krátkodobě brát bez konzultace s lékařem. Každopádně v případě, že užívání těchto léků nezabírá nebo pacient trpí kardiovaskulárním onemocněním, cukrovkou, zeleným zákalem či se jedná o těhotnou nebo kojící ženu, je potřeba si o užívání léků obsahujících antihistaminika promluvit s lékařem.

Foto: Profimedia

Oční kapky je dobré mít stejně jako nosní spreje stále při ruce.Foto: Profimedia

Ulevte svým očím a nosu

Každý pylový alergik dobře ví, že ze všeho nejvíc na jaře trpí jeho oči a nos. Z nosu někdy teče, jak když jste nechali puštěný kohoutek, oči napuchají a červenají, pálí a pochopitelně i slzí.

„Určitě je vždy dobré mít při ruce nosní a oční sprej s hydratačními účinky. Oční bulvy se snažte také nemnout a z nosních sprejů vybírejte ty, které jsou určené při alergické rýmě. Pomáhají uvolnit dýchací cesty podrážděné imunitní reakcí organismu a umožňují lépe dýchat,“ uvádí Markéta Lopourová. Použít se dají i klasické nosní spreje, které také uvolní nos, každopádně samotnou alergickou reakci nepotlačují.

Pozor ale na závislost na kapkách do nosu! Jak dlouho je můžete maximálně používat? 

5 nejdůležitějších pravidel pro alergiky

  1. Minimalizujte procházky kolem poledne, kdy je koncentrace alergenu nejhorší. Ideální doba je brzo ráno nebo v podvečer. A úplně nejlepší doba na procházku je po dešti.
  2. Po příchodu zvenku se převlečte, částečky pylu totiž ulpívají na oblečení, které je proto lepší hned vyprat. Prádlo nesušte venku, ať na něm neulpívá pyl.
  3. Udržujte doma čistotu. Minimalizujte výskyt prachu, čímž odstraníte z bytu také většinu pylu. Častěji utírejte prach a luxujte.
  4. Po procházce nebo pobytu na zahradě si opláchněte obličej, osprchujte se, případně si umyjte vlasy.
  5. Pravidelně užívejte léky a proplachujte si nos například mořským roztokem.

Reklama

Načítám